بولتن جنگ نرم: رویدادها و تحلیلها (۴)



چاپ نخست: خرداد ماه ۱۳۸۹

شابک:-

قیمت: ۱۰000 تومان

خرید

 
بولتن جنگ نرم: رویدادها و تحلیلها (۴)
 
نظارت و تدوین:معاونت پژوهشی
انتشارات موسسه ابرار معاصر تهران، بولتن موضوعی
کد بازیابی در کتابخانه دیجیتالی دید: 7C1212F
 
مهمترین تحولات حوزه جنگ نرم در حوزه اعتراضات و ناآرامیها را میتوان در عناوین زیر خلاصه کرد:
• رخدادهای مرتبط با روز کارگر و روز معلم؛
• تجمعهای صنفی و کارگری پراکنده؛
• تجمعهای دانشجویی؛ 
• اعتراض به اعدام برخی زندانیان.
همچنین محورهایی مانند انتشار اخبار مربوط به حضور سران مخالفان در منزل زندانیان سیاسی و ابراز همدردی با آنها، انتشار طرحها و ایدههایی بهمنظور برپایی تجمعهایی در روز 22 خرداد، سقوط رتبه ایران در آزادی مطبوعات، نامه شیرین عبادی به دبیرکل سازمان ملل در مورد نقض حقوق بشر در ایران، کمپین زلزله Boobquake، احیای شایعه تجاوز به ترانه موسوی، کمپین مقابله با پارازیتهای ماهوارهای، تشکیل دومین ارتش سایبری دنیا توسط سپاه پاسداران در ایران، احتمال فعالیت رسمی شبکه فارسیزبان ترکیه در ایران، ارائه تسهیلات ضد فیلترینگ از سوی آمریکا، طراحی و تولید دیشهای ضد پارازیت و ارائه آموزشهای رسانهای و ازجمله راهاندازی پادکست و فایلهای صوتی و تصویری و مولتیمدیا توسط سایتهای سبز در اینترنت نیز از مهمترین رخدادهای مربوط به جنگ سایبری در این دوره بهشمار میروند.
 
خلاصه اجرایی
• مهمترین رخدادهای اعتراضی و ناآرامیهای اردیبهشت ۱۳89 را میتوان در چند بخش دستهبندی کرد:1. رخدادهای مرتبط با روز کارگر و روز معلم؛ 2. تجمعهای صنفی و کارگری پراکنده؛ 3. تجمعهای دانشجویی؛ 4. اعتراض به اعدام برخی زندانیان.
• محسن سازگارا در خبرنامههای ارسالی خود از اوایل اردیبهشت ماه، بهمنظور تحریک کارگران به اعتصاب اعلام کرد: در ۱۱ اردیبهشت، روز کارگر، از ساعت یازده تا یازده و سی دقیقه، هرکس در هرجا قرار دارد دست از کار بکشد! این اتفاق هرگز نیفتاد و سازگارا نیز دراینباره سخنی نگفت.
• پوشش دادن کوچکترین تحرکات صنفی در ایران یکی از تاکتیکهای مخالفان نظام برای بزرگنمایی مشکلات داخلی کشور است. دهها تجمع صنفی که همیشه در طول سالیان گذشته در کشور برگزار شده است، بهعنوان نشانههای اعتراض کارگران برجستهسازی شد؛ تجمعاتی که معمولاً توسط مقامات محلی یا صنفی حلوفصل شده است.
• در تاریخ 11 اردیبهشت، جمعی از دانشجویان در اعتراض به حضور رئیسجمهور در تالار بوعلی سینا دانشگاه تهران، دست به تجمع اعتراضی زده و شعارهایی علیه دولت سردادند. رخدادهای مشابهی نیز در دانشگاه یاسوج و دانشگاه شهید بهشتی اتفاق افتاد که از سوی رسانههای اینترنتی معاند، بهعنوان مخالفت جنبش دانشجویی با رئیسجمهور جلوه داده شد.
• اعتصاب یک روزهای در برخی شهرهای کردستان در اعتراض به آنچه اعدام زندانیان سیاسی خوانده شده است، صورت گرفت. در 19 اردیبهشت ماه، پنج نفر از عوامل معاند به نامهای شیرین علم هولی، فرزاد کمانگر، علی حیدریان، فرهاد وکیلی و مهدی اسلامی در زندان اوین اعدام شدند.
• حضور سران مخالفان، در منزل زندانیان سیاسی و ابراز همدردی با آنها یکی از رویههای ثابت طی ماههای گذشته بوده است. اخبار این دیدارها و ملاقاتها در رسانههای اینترنتی مخالفان منتشر شده و بهنوعی این کار ضمن دادن روحیه به خانوادههای زندانیان، این پیام را به ردههای پایینتر میدهد که رهبران جنبش آنها را تنها نگذاشته و به فکر خانوادههای ایشان هستند.
• کمیتهای به نام کمیته اجرایی مقاومت مدنی مردم ایران در 10 اردیبهشت اعلام موجودیت کرد. مؤسسه یورک زیمرمن که مستندهایی را در مورد مبارزات بیخشونت تهیه کرده، اخیراً فیلمی ساخته است بهمدت حدوداً یازده دقیقه و چهل ثانیه، درباره مبارزات بدون خشونت که در آن مثالهایی از کشورهای مختلف آورده شده است. دوبله فارسی این فیلم در خبرنامههای الکترونیک منتشر شده است. در این ماه مهدی کروبی در نامهای سرگشاده، خطاب به دادستان تهران نوشت چرخ توابسازی را متوقف کنید. کروبی همچنین در تاریخ 4 اردیبهشت اعلام کرد جریان سبز برای سالگرد انتخابات قصد برگزاری تظاهرات خیابانی دارد.
• هواداران جریان سبز از هفتهها قبل از فرا رسیدن سالگرد 22 خرداد اقدام به انتشار طرحها و ایدههایی بهمنظور برپایی تجمعهای این روز کردند. اصلیترین ایده آنها برگزاری راهپیمایی از میدان امام حسین تا میدان آزادی در روز 22 خرداد است.
• برنامهریزی برای برگزاری راهپیماییهای 22 خرداد و 25 خرداد و زمینهسازی در افکار عمومی برای به راه انداختن این تجمعها، مهمترین محور فعالیت شبکههای اجتماعی در اردیبهشت ماه را تشکیل میدهد. شبکه اجتماعی «سبز لینک» در راستای شبکهسازی و حمایت از جریان سبز، راهاندازی شد. سفر آقای احمدینژاد به زیمبابوه و اظهاراتی که به نخستوزیر آن کشور نسبت داده میشود، بازتاب بسیار وسیعی در شبکههای اجتماعی داشت. انتشار عکسهایی از شعارنویسی بر دیوارهای شهرهای مختلف، یکی از تاکتیکهای شبکههای اجتماعی برای ایجاد روحیه همبستگی میان اعضای جنبش است که این رویه در اردیبهشت ماه بهشدت پیگیری شده است.
• بهتازگی اعراب یک نظرسنجی برای تغییر نام خلیج فارس با نام مجعول خلیج ع ر ب ی و پیشنهاد آن به گوگل راهاندازی کردهاند. در ایمیلی که برای بسیاری از کاربران اینترنت در ایران ارسال شده بود، آمده بود در این رأیگیری شرکت کنید و به خلیج فارس رأی دهید: نتایج این رأیگیری هشتاد درصد بهنفع خلیج فارس است.
• با جمعبندی محورهای محتوایی چندین شبکه اجتماعی، مانند فیسبوک، توییتر و بالاترین، میتوان گفت برخی از مهمترین محورهایی که شبکههای اجتماعی در این ماه بر روی آن متمرکز شده بودند عبارتند از:
o تمسخر و نقد سخنان رئیسجمهور در دعوت مردم به بچهدار شدن؛
o سقوط رتبه ایران در آزادی مطبوعات؛
o اول شدن مهندس موسوی در نظرسنجی مجله تایم؛
o تظاهرات در کابل علیه اعدام افغانها در ایران؛
o ماجرای سرقت تندیسهای سطح شهر تهران؛
o مبارزه با بدحجابی با شیوه جدید؛
o ماجرای حمله افراد ناشناس به ابطحی.
• شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، در نامهای به دبیرکل سازمان ملل در مورد نقض حقوق بشر در ایران، بهخصوص در یک سال گذشته تذکر داد. واحد آمار مجموعه فعالین حقوق بشر اعلام کرده که تنها در فروردین ماه 38 هزار مورد، نقض حقوق بشر در ایران را جمعآوری کردند و لیست کردند.
بهدنبال اظهارات حجتالاسلام کاظم صدیقی مبنی بر نقش فساد در ایجاد زلزله در نماز جمعه تهران، برخی از گروههای سیاسی مخالف ایران اقدام به راهاندازی کمپینهای نمایشی با نام کمپین زلزله Boobquake با هدف تمسخر و استهزاء ارزشهای اسلامی کردند.
• احیای شایعه تجاوز به ترانه موسوی، شایعه احتمال ترور نمایشی یکی از سران فتنه، مخابرات و حذف کلمات معلم و آموزگار از پیامکها، شایعه زلزله مصنوعی در تهران، شایعه علت تعطیلی دو روزه در تهران، شایعه مبادله رایس و وکیلی راد، نسبت دادن گم شدن مجسمههای تهران به دیدگاه رهبری، شایعه پشت پرده توقف رسیدگی به پرونده رحیمی، شایعه بازگشایی مجدد بازداشتگاه کهریزک و شایعه فیلتر شدن پنج میلیون وبلاگ فارسی، مهمترین شایعات منتشره در این ماه بودند.
سایتهای متعددی بهمنظور ارائه آموزش و یا ارائه رهنمودهای راهبردی و استراتژیک به معترضان در ایران در اردیبهشت ماه ۱۳89 راهاندازی شد. ازجمله سایت بیخشونت دات کام متعلق به مرکز مطالعات دفاع استراتژیک بیخشونت در آمریکا و سایتی جدید برای آموزش شیوههای مقاومت مدنی در ایران با عنوان توانا.
• متن پیادهشده فیلم مبارزات بیخشونت بر روی خبرنامههای الکترونیک منتشر شده است که در آن ضمن ارائه رهنمود از سوی تعدادی از افراد مانند جیمز لاوسن، فعال حقوق بشر در آمریکا؛ مو کاسلی جک، رهبر ضد تبعیض نژادی؛ ژانت شری، فعال ضد تبعیض نژادی؛ کریستین پرشت، فعال دموکراسیخواهی در شیلی؛ ایوان ماروویچ، رهبر مقاومت صربستان؛ اسلو بودان دژی نوویچ، رهبر مقاومت صربستان؛ و سرجیو بی تار، فعال دموکراسیخواهی در شیلی، اظهاراتی درباره بهترین روش برای شکست دادن اقتدارگرایان داشتهاند.
• افشای همکاری گسترده گوگل با سازمان جاسوسی آمریکا، افشای طرح نابودی آمریکا در پانزده دقیقه، فیلتر شدن سرویس وبلاگنویسی گوگل در ایران و سایت خبری آفتاب نیوز، از دیگر خبرهای این ماه بود.
• کمپین یا کارزاری توسط گروهی که ادعا میشود یک عده از مهندسان مخابرات در ایران هستند، به راه افتاده است و هدف آن مقابله با پارازیتهای ماهوارهای ایران است. در این راستا، خبر داده شده که دیشهای ضد پارازیت در راه است.
• حمله هکری به سایت «کلمه»، تشکیل دومین ارتش سایبری دنیا توسط سپاه پاسداران در ایران، احتمال فعالیت رسمی شبکه فارسیزبان ترکیه در ایران و ارائه آموزشهای رسانهای و ازجمله راهاندازی پادکست و فایلهای صوتی و تصویری و مولتیمدیا توسط سایتهای سبز در اینترنت نیز مهمترین رخدادهای جنگ نرم سایبری در اردیبهشت ماه 1389 بودند.