کتاب کشورهای مستقل مشترک‌المنافع 3 (ویژه تحولات روسیه و قفقاز)



چاپ نخست: فروردین 138۹

شابک: ۶ ـ ۱۲۳ ـ ۵۲۶ ـ ۹۶۴ ـ ۹۷۸

قیمت: ۴۴۰۰ تومان

خرید

 
کتاب کشورهای مستقل مشترک‌المنافع 3 (ویژه تحولات روسیه و قفقاز)

گردآوری و تدوین: مهسا ماه‌پیشانیان
انتشارات موسسه ابرار معاصر تهران، کتاب منطقه‌ای
کدبازیابی در کتابخانه دیجیتالی دید: 7ACD3E9
 
روسیه سرزمین شگفتی‌ها و تضادهاست و این ویژگی همواره بر جریانات داخلی و رفتار خارجی آن تأثیرگذار بوده است. این کشور هم‌اکنون نیز به‌دنبال اجرای استراتژی جدید توسعه ملی خویش می‌باشد که به‌مقدار زیادی با ارزش‌گذاری مجدد تجربه تاریخی این کشور در ارتباط بوده و سعی دارد گذشته پرعظمت آن را احیا نماید.
ازسوی‌دیگر، قفقاز به‌عنوان منطقه‌ای کوهستانی، تاریخی، افسانه‌ای و چهارراهی بین شرق و غرب، اروپا و آسیا، و شمال و جنوب شناخته می‌شود. در زمان جنگ سرد، این منطقه جزء مناطق درونی، دورافتاده و فراموش‌شده بود؛ اما پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی، چهره ژئوپلیتیکی منطقه کاملاً تغییر یافت. بدین‌ترتیب، بازی بزرگ جدیدی کاملاً متفاوت از گذشته، در منطقه شروع شد که هنوز قواعد آن به‌ویژه در بعد امنیتی شناخته نشده است.
پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی، جنگ‌های منطقه‌ای، نزاع‌های قومی، چالش‌های امنیتی و جابه‌جایی جمعیت و تصفیه قومی به‌طور گسترده در قفقاز صورت گرفت که عموماً به‌واسطه سیاست کنترل و مدیریت بحران توسط کشورهای غربی بدون سرانجام به‌حالت تعلیق درآمده و هرکدام از آنها می‌توانند مجدداً منشأ بروز ناآرامی در آینده شوند. نمونه آخر این‌گونه منازعات را نیز در جنگ اوت 2008 بین روسیه و گرجستان شاهد بودیم که منجر به جدایی دو منطقه آبخازیا و اوستیای جنوبی از گرجستان و به‌رسمیت شناخته ‌شدن استقلال آنها ازسوی روسیه گردید. ازاین‌رو، بررسی مقوله‌ امنیت و تحولات در این منطقه و نقشی که روسیه و کشورهای غربی در آن ایفا می‌کنند بسیار مهم به‌نظر می‌رسد.
درکل، نظر به تأثیرپذیری منافع ملی جمهوری اسلامی ایران، از تحولات جاری در منطقه قفقاز و تلاش روسیه برای حفظ جایگاه خود در این منطقه، همچنین لزوم شناخت عمیق‌تر بازیگران این عرصه، مؤسسه تهران در راستای انتشار مجموعه کتاب‌های منطقه‌ای خود در حوزه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع، تهیه کتاب حاضر را با توجه خاص به کشورهای واقع در منطقه قفقاز و همچنین روسیه در دستور کار خود قرار داد.
برهمین‌اساس، کتاب حاضر در دو بخش مجزا، سعی دارد مسائل و تحولات این حوزه را مورد بررسی قرار دهد. در بخش نخست، تحولات داخلی و خارجی روسیه و کشورهای واقع در منطقه قفقاز (آذربایجان، ارمنستان و گرجستان) و نیز منطقه مورد مناقشه قره‌باغ در سال 1388 مورد توجه قرار می‌گیرد. در بخش دوم نیز روابط هریک از آنها با ایران در طی این مدت مدنظر می‌باشد.