همایش پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی ترور سپهبد قاسم سلیمانی

سخنرانی دکتر هیبت‌الله نژندی‌منش



به نقل از روابط عمومی مؤسسه مطالعات و تحقیقات بین‌المللی ابرار معاصر تهران، دکتر هیبت‌الله نژندی‌منش، کارشناس ارشد حقوق بین‌الملل و عضو هئیت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تهران در همایش «پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی ترور سپهبد قاسم سلیمانی» اظهار داشت: بحث را از حمله پهبادی آمریکا شروع می‌کنم. مقامات آمریکایی اعلام می‌کنند عراقی‌ها راضی بودند و ترور سپهبد قاسم سلیمانی در راستای دفاع مشروع بوده است. همچنین اعلام می‌کنند که برای پیشگیری از برنامه‌های بعدی جمهوری اسلامی ایران بوده است که هیچ توجیه و مدرکی برای این مواردی که آمریکا مطرح کرده است وجود ندارد. اینکه ترور را به‌عنوان یک عامل بازدارنده مطرح کنیم بسیار خطرناک است. با این شرایط، به دوران دادگستری و انتقام‌گیری شخصی بازمی‌گردیم و برای دنیا بسیار خطرناک است.

دکتر نژندی‌منش ادامه داد: آیا می‌توان ترور سردار سلیمانی را جنایت علیه بشریت دانست؟ در وهله اول، جواب منفی است؛ اما تحریم‌های اقتصادی به‌عنوان حمله علیه جمعیت غیرنظامی ایران تعریف شده است و در ادامه، این ترور را باید اقدامی غیرمشروع دانست. اقدام آمریکایی‌ها حمله مسلحانه بوده است. اقدام تجاوزگرایانه هم براساس رویه دیوان دادگستری حساب می‌شود. حمله به مقام ارشد نظامی یک کشور که سمبل و نماد حاکمیت است، اقدام تجاوزگرایانه علیه مردم و کشور است.

دکتر نژندی‌منش بیان داشت: اصول مهم بنیادی منشور حقوق بشر توسط آمریکایی‌ها نقض شده است. شاید می‌خواهند به‌جای این منشور به قوانین داخلی خود اتکا کنند. نباید ناامید بود؛ تمام گزینه‌های حقوقی روی میز است. جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تلاش، ناعادلانه بودن این اقدامات را در دنیا ثابت کند. ایران باید علیه آمریکایی‌ها طرح دعوا کند. ترور سردار سلیمانی نقض بارز منشور سازمان ملل است. وی افزود: ماده ۵۱ منشور سازمان ملل به‌نوعی بر حمله مسلحانه دلالت دارد که البته ازسوی ایران صورت نگرفته بود. ویلیام وار، دادستان کل آمریکا، علناً اعلام کرد که هیچ دلیلی برای حمله به سفارت ما ازسوی ایران یا هم‌پیمانان آنها وجود ندارد و من نمی‌توانم آن را تأیید کنیم. از این منظر، اقدام اخیر واشینگتن نقض بارز منشور سازمان ملل است.

دکتر نژندی‌منش اظهار داشت: آمریکایی‌ها می‌گویند بازدارندگی ما کاهش یافته است و باید بر ترور متمرکز شویم؛ اما بحث اینجاست که ترور ابزاری است که حقوق بین‌الملل آن را کاملاً رد کرده و حتی ناقض آن است؛ اما خیزش دادرسی انتقام‌جویانه براساس ترور را ازسوی آمریکا شاهد هستیم. این کارشناس مسائل بین‌الملل اظهارداشت: آمریکایی‌ها به‌دنبال نقض ماهیت حقوق بین‌الملل و نهادهای زیرمجموعه آن هستند و دراین‌راستا، به‌دنبال هدف قرار دادن اساسنامه دیوان بین‌المللی دادگستری هستند؛ زیرا این نهاد مرجع حل اختلاف بین دولت‌هاست. وی در ادامه بیان داشت: با این تفاسیر می‌توانیم اقدام آمریکا را جنایت جنگی محسوب کنیم. از منظر دیگر، اقدام پهپادی آمریکا را باید نوعی اقدام به تجاوز علیه حاکمیت دولت عراق دانست. بنابراین و براساس همین موضوع، چون یک انسان با تابعیت ایرانی ترور شده است، این تفسیر می‌تواند تجاوز علیه ایران نیز تفسیر شود.