نقش یاخونت‌های حزب‌الله در آسیب زدن به سلطه دریایی


نقش یاخونت‌های حزب‌الله در آسیب زدن به سلطه دریایی رژیم صهیونیستی در شرق مدیترانه

 
سه‌شنبه 17 اسفند 1395




سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان در سخنرانی تلویزیونی پنج‌شنبه 28 بهمن، در یادبود شهدای مقاومت تأکید کرد؛ حزب‌الله امکاناتی در اختیار دارد که رژیم صهیونیستی را شگفت‌زده خواهد کرد. پس از آن بود که روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحرونوت، در شماره یکشنبه سوم اسفند به نقل از منابع اطلاعاتی غربی در کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام کرد، حزب‌الله سلاحی در اختیار دارد که می‌تواند توازن قوا با رژیم صهیونیستی را برهم بزند. این روزنامه از قول منابع مذکور تأیید کرد که این سلاح پیشرفته همان موشک کروز ضدکشتی یاخونت(1) ، یا اونیکس پی ـ 800(2)، ساخت روسیه است. به ادعای منابع اطلاعاتی غربی حاضر در مونیخ این احتمال وجود دارد که حزب‌الله حداقل به هشت فروند موشک یاخونت دست یافته باشد. چنانچه این خبر صحت داشته باشد، تجهیز حزب‌الله به موشک یاخونت به‌عنوان یک «سلاح تغییردهنده بازی» را می‌توان یک تحول عمده در توازن قوا در عرصه مبارزه مقاومت با رژیم صهیونیستی به‌شمار آورد. به‌عبارت‌دیگر، در اختیار داشتن سلاحی با توانایی و مشخصات یاخونت به دارنده آن این امکان را می‌دهد، اگر به اندازه کافی ناو جنگی در اختیار نداشته باشد تا سلطه بر آب‌های مجاور و سرزمینی‌اش را به‌دست آورد، با توسل به سلاحی کارآمد، اجازه ندهد حریفش نیز چنین سلطه‌ای را داشته باشد. این درست، کاری است که حزب‌الله می‌تواند با تهدید به شلیک موشک یاخونت انجام دهد. یاخونت که معنی آن در زبان روسی «یاقوت» است، یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های کروز ضدکشتی جهان محسوب می‌شود. این موشک 5‌/‌8 متری، سرعتی معادلِ 5/2 برابر سرعت صوت (3062 کیلومتر در ساعت/ 750 متر در ثانیه)، و دارای برد سیصد کیلومتری و یک سرجنگی نفوذکننده به وزن 200 تا 250 کیلوگرم است، و یک سلاح به اصطلاح «شلیک‌کن و فراموش‌کن» قلمداد می‌شود. برد زیاد این موشک به حزب‌الله این امکان را می‌دهد تا نه‌تنها آب‌های ساحلی لبنان را از حضور شناورهای رژیم صهیونیستی مصون نگه دارد بلکه آب‌های شرق مدیترانه از مقر اصلی نیروی دریایی رژیم صهیونیستی در حیفا تا دومین پایگاه مهم این نیرو در بندر اشدود را برای صهیونیست‌ها ناامن کند. همچنین موشک مذکور به حزب‌الله این توان را می‌دهد که خطوط کشتیرانی ـ بازرگانی، شناورهای ناوگان ششم نیروی دریایی آمریکا و نیز دو سکوی حفاری و استخراج گاز طبیعی رژیم صهیونیستی در دریای مدیترانه به‌نام‌های «لوییا تان» و «تامار» را مورد تهدید قرار دهد.


اطلاعات منتشر شده منبع این موشک‌ها برای حزب‌الله را به دقت روشن نمی‌‌کند؛ اما از دسامبر سال 2011 گزارش‌هایی مبنی‌بر تحویل 72 فروند موشک یاخونت به سوریه، به‌علاوه هیجده دستگاه سکوی متحرک پرتاب‌کننده که برای استقرار در خط ساحلی طراحی شده‌اند، منتشر شده بود. برپایه این اطلاعات، مسکو در می 2013 نیز تجهیزات اضافی مربوط به این موشک‌های پیشرفته را به سوریه منتقل و تلویزیون دولتی سوریه نیز تصاویری از پرتاب آزمایشی این موشک توسط نیروی دریایی این کشور را پخش کرده بود. بنابر ارزیابی تحلیلگران دفاعی، روسیه موشک‌های یاخونت را در قالب سامانه دفاعی باستیون(3) با امکان پرتاب همزمان دو موشک به سوریه تحویل داده است. گزارش و اطلاعات منتشرشده ازسوی رسانه‌ها، سازمان‌های اطلاعاتی غربی و منابع غیررسمی در رژیم صهیونیستی حاکی از این است که این رژیم از سال 2013 تاکنون همواره تلاش‌های فراوانی کرده است که با انجام حملات هوایی و موشکی به انبارهای تسلیحاتی حزب‌الله در خاک سوریه و کاروان‌های حامل تسلیحات و تجهیزات نظامی از سوریه به لبنان، مانع رسیدن سلاح‌های پیشرفته و تعیین‌کننده به دست مبارزان حزب‌الله شود؛ از مهم‌ترین حملات در پنجم ژوئن 2013 رخ داد که طی آن جنگنده‌های رژیم صهیونیستی انبارهای محل نگهداری پنجاه فروند موشک یاخونت ارتش سوریه که به گفته مقامات ارشد آمریکایی دوازده فروند از یاخونت‌های حزب‌الله نیز در کنار آنها دپو شده بود را بمباران کردند. به گفته مقامات اطلاعات آمریکایی با استناد به تصاویر ماهواره‌ای، بخشی از موشک‌ها و سامانه‌های پرتاب آنها در این حمله منهدم شد، ولی صهیونیست‌ها نتوانستند همۀ اهداف را نابود کنند.


درصورتی ‌که حزب‌الله با وجود تلاش‌های تل‌آویو موفق به انتقال موشک‌های یاخونت، به‌ویژه در قالب سامانه باستیون به لبنان شده باشد، از حالا به بعد اعضای مقاومت قادر خواهند بود از پشت‌ کوه‌های لبنان و به‌منظور دور ماندن از ردیابی از جانب دریا و کاستن از زمان هشدار زودهنگام برای شناورهای دشمن، به پرتاب عمودی این موشک دست بزنند و سپس از محل پرتاب دور شوند. موشک‌های شلیک شده در ابتدا با کمک یک موتور تقویتی سوخت جامد جدا شونده تا ارتفاع حداکثر چهارده هزار متری اوج می‌گیرد، سپس با کاستن از ارتفاع خود و با استفاده از موتور اِم جت سوخت مایع و نیز سامانه‌های هدایت ماهواره‌ای، هدایت راداری فعال جست‌وجوگر به سوی هدف و یابنده تصویری مادون قرمز با پرواز در ارتفاع ده تا پانزده متری از سطح آب به‌سوی هدف پرواز می‌کند. یاخونت به‌واسطه سرعت مافوق صوت خود و پرواز در ارتفاع پایین که رهگیری آن را بسیار دشوار می‌‌کند و دارا بودن سامانه‌های ضدعمل الکترونیکی از شانس زیادی برای اصابت به هدف برخوردار است. وزن زیاد کلاهک جنگی یاخونت به موشک امکان وارد آوردن خسارات جبران‌ناپذیری به انواع شناورها، حتی کشتی‌های بزرگ مانند: رزم‌ناوها و ناوهای هواپیمابر را می‌دهد. علاوه‌بر‌این، از یاخونت‌ می‌توان برای ضربه زدن به اهداف زمینی مانند: تأسیسات ساحلی نیز استفاده کرد.


این توانایی‌های فنی، به‌علاوه مسلح شدن سوریه و اکنون حزب‌الله به موشک‌های یاخونت، موجب تشویش و نگرانی نیروی دریایی رژیم صهیونیستی شده است. وجود چنین سلاحی در زرادخانه مقاومت باعث می‌شود که نیروی دریایی این رژیم سلطه و احساس آسیب‌ناپذیر بودن خود در شرق مدیترانه را به کلی از دست بدهد. حزب‌الله ازاین‌پس می‌تواند با گذاشتن کمین دریایی علیه شناورهای رژیم صهیونیستی با شلیک موشک‌های یاخونت از ساحل یا شناورهای بازرگانی و ماهیگیری در شرق مدیترانه یک جنگ چریکی دریایی مؤثر را سازمان‌دهی کند. هرچند، باید این حقیقت را درنظر داشت که وجود موشک‌های یاخونت در شرق مدیترانه در کوتاه‌مدت یک تهدید جدی محسوب می‌شود؛ زیرا کارشناسان ضدموشکی رژیم صهیونیستی و آمریکایی از مدتی قبل به فکر استفاده از تدابیر دفاعی مؤثر در برابر موشک‌هایی با این ویژگی‌ها بوده‌اند. همچنین اندک بودن تعداد یاخونت‌های موجود در زرادخانه حزب‌الله و عدم وجود اطمینان از افزوده شدن بر شمار آنها به هنگام وقوع یک درگیری، می‌تواند عامل دیگری باشد برای کوتاه‌مدت بودن این تهدید. دراین‌راستا، ناوهای رژیم صهیونیستی آزمایش سیستم ضدموشکی باراک ـ 8(4) را در سال 2011 آغاز کرده‌اند. این موشک و سامانه‌های دفاعی «ماجیک وند»(5) و سیستم راداری جدید «آدیر»(6) به‌ویژه برای مقابله با موشک‌های ضدکشتی پیشرفته مانند: یاخونت/ سی ـ 802(7)، طراحی شده‌اند؛ اما قابلیت‌های فراوان و خطرناک یاخونت باعث شد که ژنرال رام روتبرگ(8)، فرمانده پیشین نیروی دریایی رژیم صهیونیستی طی مصاحبه‌ای در سال 2016 دراین‌‌خصوص بگوید: «برپایه ادراک و دریافت ما از مفهوم برتری دریایی، ما خواهان حمله به موشک‌های یاخونت پیش از پرتاب آنها هستیم». همچنین، سرهنگ ایال هارل(9)، یکی از افسران ارشد نیروی دریایی این رژیم نیز تأکید کرده بود که یکی از مأموریت‌های این نیرو محافظت از آب‌های بازرگانی ـ اقتصادی این دولت در مدیترانه است که وسعت آن دوازده بار بزرگ‌تر از محدوده اراضی اشغالی است و اکنون که حزب‌الله به یاخونت مجهز شده است به‌طور محسوسی مورد تهدید قرار دارد. به اعتراف این فرمانده، موشک یاخونت می‌تواند بسیار دقیق و مرگبار باشد و تمامی سواحل و بنادر رژیم صهیونیستی در مدیترانه را فلج کند و سکوهای استخراج گاز طبیعی این رژیم را نیز منفجر کند.


از این‌رو، هرچند به نظر می‌رسد هدف حزب‌الله از اشاره به موضوع در اختیار داشتن موشک‌های یاخونت صرفاً جنبه بازدارندگی داشته است؛ اما سطح بالای تهدیدزایی موشک‌های یاخونت بر ضدعملیات نیروی دریایی رژیم صهیونیستی یا ناوگان ششم ایالات متحده در شرق مدیترانه ممکن است تل‌آویو یا واشینگتنِ تحت ریاست‌جمهوری ترامپ را بر آن دارد که حتی با وجود خطر واکنش حزب‌الله، اقدام به حملاتی برای نابودی این موشک‌ها در انبارهای آنها واقع در لبنان صورت دهند. حملات مستقیم به تأسیسات حزب‌الله در لبنان بدون شک پاسخ مستقیم مقاومت به رژیم صهیونیستی و شروع جنگ دیگری میان حزب‌الله و صهیونیست‌ها را درپی خواهد داشت.
 
پاورقی‌ها
 
1 . Yakhont
2 . Onyx P-800
3 . Bastion K-300p
4 . Barak-8
5 . Magic Wand
6 . Adir
7 . C-802
8 . Maj Gen. Ron Rothberg
9 . Col. Eyal Harel