ماهنامه امنیت بینالملل - شماره 34
ویژهنامه کنفرانس رژیم صهیونیستی پژوهی (3)
سخن مدیر مسئول
چالشهای سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی/ مجید صفاتاج
چالشهای جمعیتی رژیم صهیونیستی/ سیدجعفر رضوی
چالشهای نظامی رژیم صهیونیستی/ سیدرضی عمادی
چالشهای اقتصادی رژیم صهیونیستی در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲/ سلمان رضوی
هفت چالش امنیتی رژیم صهیونیستی در غرب آسیا/ سعید ساسانیان
محورهای چالشزا در روابط اروپا و رژیم صهیونیستی/ مرتضی صدیقیان کاشی
چالشهای رژیم صهیونیستی در حوزه سازمانها و نهادهای بینالمللی/ علی سلطانیفرد
چالشهای سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی/ مجید صفاتاج
این نوشتار به بررسی چالشهای سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی میپردازد و نویسنده با این فرضیه که چالشهای سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی فرایند قرارگیری رژیم صهیونیستی در سراشیبی سقوط و فروپاشی آن را سرعت میبخشد، ضمن اشاره به زمینههای شکلگیری چالشهای سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی، مهمترین چالشهای داخلی رژیم صهیونیستی مورد مطالعه قرار میدهد که مهمترین این چالشها عبارتاند از: 1. چالش در نظریه دولت یهود؛ 2. چالش حکومت و موجودیت رژیم صهیونیستی؛ 3. بحران رهبری سیاسی. باتوجه به آنچه بیان شد، میتوان تصریح نمود که رژیم صهیونیستی، امروزه خود را با سه درخواست و مطالبه متناقض ازجانب سه طیف اصلی درونی مواجه میبیند؛ دستهای که معتقدند بقا و حیات رژیم صهیونیستی بستگی به تداوم خروج رژیم صهیونیستی از اراضی فلسطینیها و پیشبرد دکترین «زمین در برابر صلح» و درنهایت تشکیل دولت مستقل فلسطینی دارد. عدهای دیگر، تهدید اولیه رژیم صهیونیستی را خطر تروریسم و کشورهایی میدانند که درصدد مسلح شدن به سلاح اتمی برای نابودی رژیم صهیونیستی هستند و تهدیدهای راهبردی درازمدت را عامل اصلی تهدید امنیت رژیم صهیونیستی میدانند. گروه سوم که همچنان متعصب و متعهد به آموزههای مذهبی هستند و در برابر هرگونه عقبنشینی فکری و سرزمینی مقاومت میکنند و آن را خیانت به آرمانهای صهیونیسم میدانند. باوجوداین، آنچه که بیشتر برای حفظ موجودیت رژیم صهیونیستی چالش برانگیز و تهدیدزا خواهد بود، اختلافات موجود در جامعه و درمیان رهبران صهیونیستی است که روزبهروز ژرفتر میشود؛ بهطوریکه بسیاری از کارشناسان و پژوهشگران، فروپاشی جامعه و سپس رژیم صهیونیستی را در آیندهای نزدیک، بسیار محتمل پیشبینی میکنند؛ بهویژه زمانیکه شکافهای داخلی در کنار محیط امنیتی رژیم صهیونیستی قرار میگیرد، احتمال فروپاشی این رژیم بیشتر به ذهن متبادر میشود.
سخن مدیر مسئول
چالشآفرینی و توسعهطلبی رژیم صهیونیستی در یک قرن اخیر به نماد ظلم یک ایدئولوژی توسعهطلب و نژادپرست یعنی صهیونیسم، به یک ملت و سرزمین بهطور خاص و به کل منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا و حتی فراتر از آن جهان تبدیل شده است. چالشی که موجب آوارگی میلیونها انسان از سرزمین خود یعنی فلسطین و همچنین بیثباتسازی منطقهای و بینالمللی شده است. برایناساس، رژیم صهیونیستی یک بازیگر به تعبیر مقام معظم رهبری بحرانزیست است و راهبردهایش مبتنیبر راهبرد توسعهطلبی، بحرانزایی و تضعیف بازیگران پیرامونی است. این امر در کنار زرادخانههای تسلیحاتی، شیمیایی و هستهای، این رژیم را بهعنوان عینیترین تهدید کشورهای منطقه غرب آسیا و گروههای مستقل و اصیل بهخصوص محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرده است.
سطح بالای تهدیدزایی و واقعیتهای فوق، ضرورت پژوهشهای علمی و کاربردی برای شناخت بهتر از تحولات مرتبط با مسائل داخلی و خارجی این رژیم را پیشازپیش آشکار میسازد. اگرچه در سالهای گذشته پژوهشگران و مراکز مطالعاتی تلاشهای قابل ملاحظهای را در این زمینه انجام و اقدام به تولید ادبیات کردهاند، اما بهنظر میرسد باتوجه به سطح تهدیدات رژیم صهیونیستی، همچنان با کمبود جدی منابع و ادبیات در این زمینه روبهرو هستیم که این امر اهتمام بیشتر اندیشکدهها و مراکز تحقیقاتی را میطلبد. مؤسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران بر اساس این ضرورت و تأکیدهای ویژه مقام معظم رهبری (دامت برکاته) بر لزوم دشمنشناسی و همچنین مأموریت پژوهشی خود، تلاش دارد به مانند قبل اما با تمرکز بیشتر با تولید ادبیات مناسب و متناسب با نیاز پژوهشی و اجرایی کشور در حوزه رژیم صهیونیستیپژوهی، نهادهای تصمیمساز و همچنین جامعه نخبگی کشور را جهت مدیریت مناسبتر تهدیدات ناشی از راهبردها و اقدامات این رژیم یاری رساند.
دراینراستا، در حوزههای پژوهشی و ترویجی اقداماتی را انجام داده که مهمترین آن برگزاری سالانه کنفرانس رژیم صهیونیستی است. همچنین این مؤسسه، اقدام به راهاندازی دبیرخانه دائمی کنفرانس علمی رژیم صهیونیستیپژوهی برای انسجامبخشی به فعالیتهای علمی و ترویجی و همچنین انجام امور جاری و مکاتبات مرتبط با کنفرانس کرده است. حاصل اقدامات این دبیرخانه، برگزاری دو کنفرانس رژیم صهیونیستیپژوهی با همکاری و همافزایی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی معتبر کشور بوده است که اولین کنفرانس رژیم صهیونیستیپژوهی در 13 اسفند 1399 باهمکاری دانشگاه عالی دفاع ملی در محل این دانشگاه برگزار شد. همچنین دومین کنفرانس رژیم صهیونیستیپژوهی نیز با همکاری مؤسسه مطالعات راهبردی اندیشهسازان نور در تاریخ 14 اسفند 1400 در محل این مؤسسه برگزار شد. در ضمن، برای تقویت و پشتیبانی علمی این کنفرانسها تاکنون اقداماتی صورت گرفته است که مهمترین آنها عبارتاند از: 1. برگزاری نخستین جشواره رساله برتر در حوزه رژیم صهیونیستیپژوهی و انتخاب ده اثر برگزیده در چهارم تیرماه ۱۳۹۹؛ 2. انتشار 34 عنوان کتاب در حوزه رژیم صهیونیستیپژوهی؛ 3. انتشار 37 عنوان گزارش راهبردی در حوزه رژیم صهیونیستی پژوهی؛ 4. تولید چهارده عنوان محتوای چندرسانهای در حوزه رژیم صهیونیستیپژوهی؛ 5. راهاندازی کرسی رژیم صهیونیستیپژوهی و برگزاری هشت نشست آن؛ 6. برگزاری 23 پیشنشست تخصصی بهصورت حضوری و مجازی با حضور 21 کارشناس خارجی و 33 کارشناس داخلی؛ 7. انتشار سه مجموعه مقالات در حوزه رژیم صهیونیستیپژوهی در قالب سه شماره 18، 19 و 34 از ماهنامه امنیت بینالملل. این ویژهنامههای امنیت بینالملل شامل برخی از مهمترین یادداشتهای موضوعی در مورد چالشهای داخلی و خارجی رژیم صهیونیستی در حوزههای سیاسی، امنیتی، اجتماعی، نظامی و اقتصادی رسیده به دبیرخانه کنفرانس رژیم صهیونیستی بود که بعد ارزیابی جهت استفاده پژوهشگران و سیاستگذاران منتشر شده است. امید است این تلاشها بتواند کمکی به ارتقای تولید ادبیات در حوزه رژیم صهیونیستیپژوهی باشد.
عابد اکبری
چالشهای جمعیتی رژیم صهیونیستی/ سیدجعفر رضوی
ازمیان تمامی چالشهایی که صهیونیستها همواره با آن درگیر بودهاند، چالشهای جمعیتی صهیونیستها مهمترین آنهاست. این نوشته قصد دارد تا با نگاهی به این چالشها در رژیم صهیونیستی، عوامل آن را مورد بررسی قرار داده، به این سؤال پاسخ گوید که چالشها جمعیتی در رژیم صهیونیستی در چه وضعیتی قرار داشته و طی سالهای پیشِ رو به چه نقطهای خواهند رسید. فرضیه این نوشته بر آن است که با افزایش جمعیت فلسطینی و کاهش جمعیت صهیونیستهای ساکن سرزمینهای اشغالی در سالهای پیشِ رو، جمعیت فلسطینیها از صهیونیستها فزونی خواهد یافت و همین مسئله صهیونیستها را بهسمت اقدامات سخت مثل کوچ دادن اجباری فلسطینیها خواهد کشاند. عوامل چالش برانگیز جمعیتی در رژیم صهیونیستی عبارتاند از: 1. کاهش مهاجرت؛ 2. عدم رغبت یهودیان اروپا و آمریکا به مهاجرت به فلسطین؛ 3. عدم استقبال محافل مذهبی و شورای خاخامها از مهاجرت یهودیان شرقی و آفریقاییتبار؛ 4. رشد پایین جمعیت صهیونیستهای مهاجر؛ 5. رشد پایین در میان صهیونیستها سکولار؛ 6. رشد بالای جمعیت در میان مذهبیها و تناقض رفتاری آنها؛ 7. رشد بالای جمعیت فلسطینیها و 8. مهاجرت معکوس. راهبرد مقاومت باتوجه وضعیت کنونی، استمرار مقاومت و توسعه فرهنگ فرزندآوری در میان فلسطینیها باید باشد. صهیونیستها تلاش دارند با ایجاد مشکلات اقتصادی و سیاسی رشد جمعیت فلسطینیها را متوقف کرده، جمعیت کنونی را نیز از فلسطین اخراج کنند. بااین شرایط، علاوهبر توسعه فرهنگ فرزندآوری، تأکید بر حضور در فلسطین و ایجاد شرایطی که حضور فلسطینیها را در کل فلسطین تاریخی تثبیت کند؛ محملی است که سیاست فرزندآوری را به نتیجه خواهد رساند.
چالشهای نظامی رژیم صهیونیستی/ سیدرضی عمادی
حفظ بقا بهعنوان مهمترین چالش پیشِ روی رژیم صهیونیستی مطرح بوده و با گذشت زمان همچنان نیز این تهدید وجود دارد و حتی جدیتر نیز شده است. برهمین اساس، این دیدگاه وجود دارد که اساساً رژیم صهیونیستی سیاست خارجی ندارد بلکه سیاست امنیتی دارد. ازاینرو، حفظ نیروی نظامی مقتدر و مجهز به جنگافزارهای پیشرفته همراه با سیاست غیرشفاف اتمی آنها در محیط امنیتی غیردوستانه غرب آسیا بهعنوان اولویت اصلی این رژیم در نظر گرفته شد. سؤالی که این نوشتار درصدد پاسخگویی به آن است، این است که مهمترین چالشهای نظامی پیشِ روی رژیم صهیونیستی چیست. نگارنده بر این باور است زیر سؤال رفتن اعتبار بازدارندگی نظامی، افزایش تهدیدهای سایبری، فرار افسران و سربازان از ارتش و همچنین کاهش اعتماد مردم به ارتش از مهمترین چالشهای نظامی رژیم صهیونیستی است. این شرایط به کمبود نیروهای حرفهای و نگرانی مقامات نظامی و امنیتی در این خصوص منجر شده است. یکی از دلایل اصلی حرکت رژیم صهیونیستی بهسمت عادیسازی روابط با کشورهای عربی نیز مربوط به همین نگرانی است. باتوجه به این وضعیت پیشنهادهای زیر مطرح میشود: 1. پرهیز از هرگونه مذاکره درباره قابلیت موشکی و سیاست منطقهای بهعنوان مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران؛ 2.تقویت قدرت موشکی و پهپادی بهخصوص بالابردن کیفیت محصولات؛ 3. تقویت گروههای مقاومت در حوزههای نظامی بهویژه عملیاتی و فرماندهی ستادی؛ 4. کاهش تنش با کشورهای منطقه غرب آسیا و خلیج فارس.
چالشهای اقتصادی رژیم صهیونیستی در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲/ سلمان رضوی
رژیم صهیونیستی با کمک ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی و همچنین کمکهای سازمانها و اشخاص پرنفوذ صهیونیست در کشورهای غربی، موفق شده است اقتصاد خود را همپای آن کشورها توسعه دهد. این ارتباطات بههمراه ارائه یک چهره کشور پیشرفته اقتصادی توسط رسانههای وابسته به خود، موجب شده است تا موضوع چالشهای اقتصادی این رژیم موضوعی غیرقابل توجه بهنظر آید. این درحالی است که اعتراضات مستمر و مداوم ازسوی ساکنین یهودی فلسطین اشغالی بهخاطر اوضاع معیشتی و فقر فزاینده طی سالهای اخیر، در رسانهها منعکس شده است. در مطلب حاضر، به مهمترین چالش اقتصاد رژیم صهیونیستی در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ یعنی چالشهای ناشی از همهگیری بیماری کرونا و اختلاف طبقاتی، چالشهای ناشی از بحرانها یا اقدامات سیاسی همچون وقوع یک درگیری جدید بین اسرائیلیها و فلسطینیها در نوار غزه و یا کرانه باختری، چالشهای ناشی از فروپاشی کابینه و ورود مجدد این رژیم به انتخابات بینتیجه و همچنین چالشهای ناشی از افزایش بودجه نظامی بهخاطر سیاستها و اقدامات نظامیگری این رژیم پرداخته میشود. مهمترین راهکار برای جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت برای آسیبپذیرتر کردن رژیم صهیونیستی در حوزه اقتصادی میتواند متمرکز بر رویکردهای نرم و رسانهای باشد. دراینراستا، سازمانهای غیردولتی حامی تحریم رژیم صهیونیستی یا همان جنبش بیدیاس، بهترین ابزار برای تحت تأثیر قراردادن شرکتهای اروپایی و آمریکایی از تعامل اقتصادی با رژیم صهیونیستی است.
هفت چالش امنیتی رژیم صهیونیستی در غرب آسیا/ سعید ساسانیان
رژیم صهیونیستی جزو معدود بازیگرانی در عرصه بینالملل است که همچنان امنیت وجودی برای آن یک مسئله است. البته واقعیت این است که این رژیم توانسته طی سالهای اخیر به دستاوردهایی دراینخصوص دست یابد و گامهای روبهجلویی نیز داشته باشد؛ اما این روند، با روند تخاصم منطقهای شدیدتر همراه شده است. رژیم صهیونیستی بر اساس اندیشههای اسراتژیستها و متفکران آن، باید به مکانی امن تبدیل میشد و مشروعیت آن ازسوی جهانیان مورد پذیرش قرار میگرفت. اما واقعیت این است که نه این امنیت در سطحی مطلوب برقرار شده و نه مشروعیت این رژیم با برخی حرکتهای دولتی و رسمی، مورد پذیرش ملتها قرار گرفته است. آنچه در این نوشتار به آن پرداخته شده است، هفت چالش مهم همچون جبهه شمال، جبهه جنوب، جبهه جولان، جنبش انصارالله، امنیتسازی برای دولتهای عرب، تغییر نظم منطقهای و مقاومت مدنی و چالش مشروعیت است که رژیم صهیونیستی آنها را در مقابل خود میبیند و طبیعی است که برای مواجهه و مقابله با آنها، سیاستها و راهبردهایی را نیز در دستور کار داشته باشد. باتوجه به وضعیت موجود بهنظر میرسد مدیریت و کنترل بر این چالشها در داخل و خارج این رژیم مورد تردید قرار گرفته است. براین اساس، میتوان پیشنهادهای زیر را برای جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت ارائه کرد: 1. عملیاتیسازی سیاست همسایگی؛ 2. جریانسازی و شبکهسازی مخالفان عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی؛ 3. فعال نگه داشتن جبهه جولان؛ 4. ارتقای توان موشکهای مقاومت فلسطین متناسب با سامانههای پدافندی.
محورهای چالشزا در روابط اروپا و رژیم صهیونیستی/ مرتضی صدیقیان کاشی
مطالعه منازعه و همکاری در روابط بین کنشگران همواره از موضوعات مورد علاقه پژوهشگران روابط بینالملل بوده است. موضوعی که بهتناسب سطح قدرت و میزان اثرگذاری کنشگران بر معادلات منطقهای و جهانی، اهمیت فهم دقیق از مناسبات بین آنها را بیش از پیش برجسته میکند. ضمن اینکه فهم ریشهها و قانونمندی حاکم بر روابط کنشگران امکان شناخت دقیقتر و پیشبینی در محاسبات رفتاری آنان در آینده را نیز برای تحلیلگران فراهم میآورد. بر همین اساس، این نوشتار موضوعاتی را که روابط بین اروپا و رژیم صهیونیستی را با چالش مواجه ساخته است، مورد واکاوی قرار میدهد. لذا سؤال اصلی این است که محورهای چالشزا در روابط اروپا و رژیم صهیونیستی کداماند. با این فرضیه به بحث ورود میکنیم که روابط اروپا و رژیم صهیونیستی در محورهایی چون راهحل دوکشوری، توسعه شهرکسازیها، حقوق بشر، برجام و توسعه روابط رژیم صهیونیستی با چین با چالشمواجه است. محورهای فوق بهعنوان مسائل چالشزا در روابط رژیم صهیونیستی و اروپا، باعث ایجاد فرصتها و راهکارهایی برای جمهوری اسلامی ایران است که مهمترین آنها عبارتاند از: 1. حمایت نامحسوس و تاکتیکی از راهبرد دو کشوری و تلاش برای تقویت موضع اروپاییها همزمان با پیگیری اصول خود بدون بهرسمیت شناختن موجودیت رژیم صهیونیستی؛ 2. پاینبدی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به مذاکره و راهکارهای دیپلماتیک و تلاش برای برای ایجاد فاصله بین رویکرد ایالات متحده، اروپا و رژیم صهیونیستی؛ 3. نگرانی ایران ازگسترش روابط چین و رژیم صهیونیستی. اگرچه سطح همکاریها و روابط ایران و جمهوری خلق چین استراتژیک است اما چنانچه ایران نتواند در سطح کلان، مشکلات خود با سایر قدرتهای جهانی را بهبود ببخشد ناگزیر به مواجهه با قواعد تحمیلی ازسوی چینیها خواهد بود که آرامآرام جای ایالات متحده را در غرب آسیا خواهند گرفت.
چالشهای رژیم صهیونیستی در حوزه سازمانها و نهادهای بینالمللی/ علی سلطانیفرد
هدف از این نوشتار، بررسی نقش سازمانها و نهادهای بینالمللی در برخورد با موضوع رژیم صهیونیستی و تأثیر بر رفتار، اقدامات و کنشهای این رژیم ازمنظر نهادی و حقوق بینالملل است. دراینراستا، سؤال اساسی که در این زمینه مطرح میشود این است که رژیم صهیونیستی در حوزه نهادها و سازمانهای بینالمللی با چه چالشهایی روبهرو است. شواهد بیانگر این است که اقدامات نامشروع و ضدیت با قوانین و قطعنامههای بینالمللی موجب شده است علیرغم خواست صهیونیستها و متحدان خارجی آن در مشروعیتبخشی به رژیم صهیونیستی بهخصوص در حوزه نهادی، شاهد یک رشد بیشازپیش در تعامل منفی بین سازمانها و نهادهای بینالمللی با رژیم صهیونیستی باشیم. علاوهبراین، باتوجه به افزایش نقش مستقلتر نهادها نسبت به گذشته، چالشهای رژیم صهیونیستی در این حوزه هم ازنظر کیفی و هم کمی افزایش یافته است. در این متن سعی شده است تا این چالشها تبیین گردد که مهمترین این چالشها عبارتاند از: 1. چالشهای رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد؛ 2. چالشهای رژیم صهیونیستی در حوزه نهادهای حقوق بشری؛ 3. چالشهای رژیم صهیونیستی در حوزه نهادهای کیفری بینالمللی؛ 4. چالشهای رژیم صهیونیستی در حوزه اتحادیه اروپا؛ 5. چالشهای رژیم صهیونیستی در تعامل با یونسکو؛ 6. چالشهای رژیم صهیونیستی در حوزه نهادهای بینالمللی اسلامی و عربی. در این راستا، پیشنهاد میگردد تا کارگزاران سیاست خارجی کشور و بهطور خاص معاونت حقوقی و بینالمللی وزارت امورخارجه، فعالیتهای حقوقی و بینالمللی خود را فعالانهتر از گذشته به پیش برند و روند موجود در این حوزه را تقویت نمایند.
نظر شما