معرفی کتاب

دیپلماسی عمومی ترکیه


TURKEY`S PUBLIC DIPLOMACY

دیپلماسی عمومی ترکیه

 

گردآورندگان کتاب:

خانم صنم چِویک: نامبرده لیسانس و فوق لیسانس خود را در دانشگاه کالیفرنیا ایالات متحده آمریکا و دکترای خود را در رشته روابط بین‌الملل از دانشگاه قازی آنکارا فارغ‌التحصیل شده است. وی در حال حاضر در حوزه دیپلماسی عمومی و  گفت‌گوی روابط بین‌المل و منطقه فعالیت می‌کند.

فیلیپ سِیب: وی معاون دانشکده دین و ارتباطات دانشگاه آننبرگ کالیفرنیا جنوبی؛ روزنامه‌نگار و استاد روابط بین‌الملل و مدیر مرکز دیپلماسی عمومی USC است. نامبرده کتاب‌های زیادی در موضوع دیپلماسی عمومی ویراستاری و نوشته است.

مقدمه:

بسیاری از کشورهای جهان در دیپلماسی عمومی سرمایه‌گذاری کرده اند. پدیده‌ای نسبتا جدید در اقدامات دیپلماتیک است و به نظر می رسد مدام در حال پیشرفت است.

تعریف دیپلماسی عمومی: روندی است که در آن با برقراری روابط مستقیم با مردم یک کشور؛ منافع کشور خود را پیش ببرد. دیپلماسی عمومی تلاش می کند تا با استفاده از روش‌های گوناگون از جمله تبلیغات توسط رسانه‌ها؛ سازمان‌های مردم نهاد و... گفتگوی مستقیم با مردم ایجاد کند.

مقالات موجود در این کتاب می‌کوشند از دیدگاه‌های مختلف تحلیل و ارزیابی نمایند که چگونه ترکیه از دیپلماسی عمومی بیشترین بهره را می‌برد. با توجه به موقعیت ژئواستراتژیک ترکیه(واقع شدن در چهارراه اروپا و آسیا) این موضوع را برای ترکیه بسیار مهم و برجسته کرده است.

هدف این کتاب تعریف؛تجزیه و تحلیل از دیپلماسی عمومی به خودی‌خودی خود نیست بلکه بررسی روش‌های متنوعی است که توسط یک کشور با اهمیت استراتژیک مثل ترکیه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقاله ۱: معرفی بازیگران اصلی و ابزارهای دیپلماسی عمومی ترکیه

ابزارهای مورد اشاره: دفتر نخست وزیری؛  وزارت اتحادیه اروپا (سیتم حکومتی پارلمانی)؛ وزارت خارجه آژانس خبرگزاری آناتولی؛ موسسات متعدد مردم نهاد و اندیشکده های مختلف و فعال از جمله تیکا، اورسام ، ستا، سدا، بنیادهای خیره انسان دوستانه از جمله IHH  و...

کتاب در زمانی نگاشته شده است که بیداری اسلامی در منطقه راه افتاده بود و ترکیه تلاش داشت با  پذیرش نقش منطقه‌ای به ارائه الگوی ترکیه که برگرفته از دموکراسی لیبرالیسم با استاندارد های غربی بود، فعالان ایفای نقش نماید.

 در این مقاله آمده است ترکیه با تاریخ و فرهنگ طولانی در منطقه دارای ظرفیت لازم و به عنوان کشور متحد غرب می‌توانست ایفای نقش نماید. ولی با شکست جنبش های مردمی در مصر، لیبی و تونس که با محوریت جریان اخوانی و پشتیبانی ترکیه همراه بود، این کشور را با سردرگمی در تحولات منطقه روبرو کرد.

 مسائل و کردی و قومی در ترکیه، تاثیرگذار در شکست ترکیه بود.

 

مقاله 2 : دیپلماسی عمومی در دوران امپراتوری عثمانی و جمهوریت

دوران امپراتوری عثمانی حدود ۶۰۰ سال طول کشید یکی از بزرگترین و طولانی ترین امپراطوری ماندگار در تاریخ بود و سه قاره اروپا آسیا و آفریقا را در بر داشت. عثمانیها از سه مولفه قدرت نرم بهره می جستند.

  1. سازمان های اجتماعی
  2.  فرصت های مذهبی
  3. فرهنگی بوده است.

مسلمانان آناتولی که صوفی مسلک و درویش بودند در حلقه اول دربار امپراطوری قرار داشتند. آنها از یک سازمان مراد و مریدی برخوردار بودند و در تمام امورات سیاسی اجتماعی، مالی امپراطوری حضور مستقیم داشتند.

 آزادی عقاید دینی و فرهنگی در سیطره امپراطوری حکم فرما بود و با مردم مناطق مختلف با عقاید خود رفتار می کردند. وقتی استانبول توسط سلطان فاتح، فتح شد یک روحانی ارتودوکسی را حاکم شهر گذاشتند.

 امپراتوری عثمانی پناهنده پذیر بود و مهاجرت یهودیان در قرن پانزده از دست کشتار اسپانیا، پناهندگانی از روسیه، اتریش، لهستان، مجارستان و مسیحیان تحت تعقیب، نمونه ای از این ها بوده است.

 در قرن ۱۹ که شرایط کشورهای اروپایی بهبود یافته بود و صاحب صنعت و اقتصاد پیشرو شده بودند. حاکمان امپراتوری عثمانی از آنجائی که صاحب تکنولوژی نشده بودند، برای حفظ قدرت خود از دیپلماسی عمومی و قدرت نرم استفاده می کردند؛ در این دوره وزارت خارجه تاسیس شد و امپراتوری عثمانی از اعتبار گذشته خود که در اذهان مردم شکل گرفته بود مورد استفاده قرار می داد.

مطبوعات در این دوره شکل گرفت و عثمانیها یک دفتر تبلیغات برای این منظور تاسیس شده بود. در این دوره شاهد رشد فزاینده روزنامه در سال ۱۸۵۸ بودیم. در حوزه تئاتر و نمایشهای تصویری، نمایشگاه ها بین المللی وکمکها انسان دوستانه برای حفظ جایگاه و اعتبار عثمانی ها استفاده می کردند.

 به کشورهای مختلف در حوادث طبیعی می کردند؛ از جمله در سیل شدید ۱۸۸۹ و آتش سوزی جنگل آمریکا، عثمانیها ۳۰۰ لیر طلا کمک انسان دوستانه به آمریکا کرد.

 در جنگ روسیه و ژاپن هر دو کشور نیاز به پزشک و پول داشتند، امپراتوری عثمانی برای هر دو کشور کمک مالی و پزشکی می کرد. همچنین در آن دوران از نمادهای عثمانی مانند: خلافت و سلطان بهره می جستند و به نام امپراتور به گردشگران خدمات ارائه می دادند.

 در دوره جمهوریت که سال۱۹۲۴ شروع آن بود، این دوره انقطاع کامل از دوره عثمانی اسلامی بود. در این دوره تقویت ملی گرایی و زبان و نژاد مشهود بود. در این مقطع حفظ وضع موجود مورد تاکید آتاترک بود.

 بعد از آتاتورک سیستم چند حزبی در ترکیه حاکم شد . با توجه به نظم بین الملل بعد از جنگ جهانی دوم، تغییر اساسی در ترکیه ایجاد شد و در ۱۹۴۶ ترکیه در بلوک غرب تعریف گردید. ترکیه در دوران پس از جنگ سرد وارد سیستم سرمایه داری و مطابق با سیستم غرب در تمام حوزه ها قرار گرفت.

 در این دوران هویت ترکی و اتحاد با کشورهای ترک زبان، عضویت در سیستم اروپایی، دولت های ائتلافی در ترکیه، تشدید مسئله کردی، بحران های سیاسی، اقتصادی و کودتاهای نظامی، فرصت های سیاست خارجه ترکیه را تضعیف کرد. در این دوره سیاست خارجی ترکیه امنیت محور بود.

ظهور دیپلماسی عمومی از دوره حزب عدالت و توسعه در ۲۰۰۱ نمود عینی به خود گرفت. فعال شدن دیپلماسی عمومی در آسیای مرکزی، قفقاز و ۳۰۰ توافقنامه با این کشورها، ایجاد مراکز آموزشی برای دانش آموزان در تمام کشورهای سیطره امپراتوری عثمانی، افزایش دانشگاه ها و ظرفیت دانشجوی خارجی در ترکیه، ایجاد صدها شرکت کوچک و بزرگ، اتخاذ مواضع میانجیگری و راه حل برای پایان درگیری ها، جزئی از سیاست خارجی ترکیه محسوب می شد.

 روند پیوستن به اتحادیه اروپا و وابستگی اقتصادی به این اتحادیه، دنبال می‌شد. دکترین احمد داوود اوغلو مورد توجه سیاست خارجی ترکیه بود. پیوند تاریخی فرهنگی با دوران امپراتوری عثمانی شکل گرفت. حضور فعال در سازمانهای بین المللی از جمله کنفرانس اسلامی، شرکت در برنامه سازمان ملل، اتحادیه گفتگوهای تمدن ها با اسپانیا در ۲۰۰۵ و حضور غیر دائم در شورای امنیت، جزئی از اقدامات سیاست خارجه ترکیه در این مقطع بود.

تلاش برای تقویت روابط با کشورهای عربی و بازسازی نگاه ضد عربی دوران عثمانی، هدف گذاری شد. موضوعات میانجیگری در حل و فصل تعارضات بین اسرائیل و جهان عرب تقویت یافت. ایجاد تعادل بین دین و سکولار و آزادی های عمومی، رویکرد این دوران بوده و تقویت، گسترش گردشگری و افزایش رسانه های عمومی مورد توجه جدی حزب عدالت توسعه  قرار گرفته است.

 

مقاله ۳ : تعامل با خاورمیانه یعنی ظهور و سقوط رهبری ترکیه

در این مقاله به تجزیه و تحلیل روابط ترکیه با خاورمیانه در دهه ۲۰۰۰ پرداخته است. سه موضوع اصلی، اقتصاد، مسئله فلسطین، میانجیگری مورد تاکید بود. اقتصادسیاسی در قالب پروژه‌های مشترک و با ظهور شرکت های کوچک و بزرگ مورد تاکید بود. آسان سازی تجارت برای اتباع ترکیه

 رشد اقتصادی ترکیه در ۲۰۱۰ به 8/7  رسید. و در خاورمیانه 49/8 بود. روابط بسیار نزدیک ترکیه و سوریه در اوایل دهه 2000 به همکاری استراتژیک و حل مسئله هاتای منجر شد. عراق یک مقصد آسان و بازار بزرگ برای ترکیه بود و روابط تجارت انرژی مستقل با اقلیم کردستان عراق برقرار گردیده است.

 در مورد ایران علی رغم تحریم ها، روابط دو کشور رو به رشد است. میانجیگری و موضوع فلسطین مورد توجه سیاست خارجی ترکیه است. میانجیگیری بین اسرائیل و سوریه بین اسرائیل و حماس، کمک های انسان دوستانه، کشتی مرمره اظهارات اردوغان در داووس، نمونه‌هایی از سیاست خارجه ترکیه بود.

در اوایل دهه 2000 تقویت همکاری با کشورهای عربی پیگیری می گردید به طوری که ۷۵ درصد مردم کشورهای عربی به ترکیه گرایش داشتند بعد از بهار عربی که با قیام مردم تونس، مصر، لیبی و حمایت های ترکیه از جریانات مردمی با محوریت اخوان، موجب شتابزدگی دولتمردان ترکیه از جمله نخست وزیر داوود اوغلو شد. در این مقطع داوود اوغلو اظهار داشت: بعد از جنگ اول و دوم جهانی این سوم مقطع تاریخی است که تحول بزرگ در منطقه در حال رخ دادن است در آن مقطع یعنی جنگ های اول و دوم توسط دولت های بزرگ مرزها تغییر یافت ولی در این مقطع این خود مردم هستند که حکومتهای دلخواه خودشان را انتخاب خواهند کرد.

 یکی از علائم سقوط سیاسی ترکیه هجوم پناهندگان سوریه به ترکیه و تاثیر آن در سیاست داخلی این کشور میتواند باشد. بحران سوریه و ورود ترکیه در این بحران، ضربه سختی به اقتصاد ترکیه وارد کرده است. حال آیا ترکیه به سطح فعالیت اقتصادی در اوایل دهه ۲۰۰۰ در خاورمیانه خواهد رسید یا نه مورد تردید است.

 

 مقاله ۴: مقایسه دیپلماسی عمومی ایران و ترکیه نسبت به هم

 ترکیه و ایران قدرت بزرگ منطقه برای دسترسی سیاسی در منطقه با هم رقابت می کنند. این مقاله از منظر دیپلماسی عمومی و رقابت مورد بررسی قرار می دهد. ترکیه و ایران روابط اجتماعی به نفع ترکیه برخوردار است.

 مجموع گردشگران ایرانی، دانشگاه های ترکیه و حضور دانشجویان ایرانی، کانال های تلویزیونی متعدد و متکثر که مخاطبان زیادی در ایران دارد، تفاوت پویایی سیاسی بین ایران و ترکیه، حکومت مدنی سکولار در ترکیه، جذابیت ترکیه را نسبت به ایران زیاد کرده است.

 لغو روادید بین دو کشور، تعامل و همزیستی دو کشور ایران و ترکیه حاصل تاثیرات قدرت نرم روابط فرهنگی بین دو ملت است. یک بررسی تاریخی در این خصوص صورت گرفته که حاصل آن رقابت بین امپراتوری عثمانی و ایرانی بوده است با این تفاوت که زبان فارسی یکی از زبان های رسمی و مورد علاقه در دربار عثمانی محسوب می‌شد.

مقطع حکومت رضا شاه، سرآغاز الگوبرداری ایران از ترکیه بود. در مقطع حاضر در حوزه هسته ای، مسائل فلسطین، سوریه تحریک ملی‌گرایی و قومی یکی از کارکردهای رقابتی ترکیه در ایران است. در مقابل حمایت ایران از جدایی طلبان کرد بوده است.

 استراتژی ترکیه در روابط با ایران، موضوع اقتصاد انرژی و تجارت بوده است. طبق بررسی وزارت خارجه ترکیه، ۱۱۰ میلیون دلار سرمایه گذاری مستقیم ایرانیان در ترکیه انجام شده بود. این مسائل شدیدترین اختلافات سیاسی بین دو کشور را تحت شعاع قرار می دهد. تحریم علیه ایران توسط آمریکا یک فرصت مهم برای ترکیه و همچنین یک فرصت برای ایران بوده است که هر دو کشور از مزایای آن استفاده می کنند.

برنامه های تلویزیونی در ترکیه که با آزادی تاسیس شبکه های تلویزیونی در سال ۱۹۹۰ همراه بود، تاثیر به سزایی در عرصه اجتماعی جاذبه گردشگری و دیپلماسی عمومی داشته است. لغو روادید و حضور ۹۰ روز بدون ویزا در ترکیه و قابلیت تمدید برای اتباع کشورهای سوریه، لبنان، ایران و غیره، تاثیر به سزایی در دیپلماسی عمومی داشته است.

 در سال ۲۰۱۰ حدود ۲ میلیون گردشگر به ترکیه برآورد شده بود. ناوگان حمل و نقل عمومی شرکت های هواپیمایی ترکیه یکی از مهم ترین شرکت های دنیا محسوب می شود به طوری که در ناوگان حمل و نقل هوایی ایرانیان به کشورهای اروپایی و آمریکایی مورد استفاده قرار می گیرد.

 ترکیه دارای دسترسی به تعداد سفارتخانه های خارجی که ایرانیان به آن نیاز دارند داراست. ترکیه مقصد پناهندگان و مجرمان فراری هم هست.

 

 مقاله ۵: رسیدن به بالکان و اروپای شرقی

در این مقاله، ریشه‌های امپراتوری عثمانی در بالکان و مشکلات مسلمانان بالکان برای مقابله با نفوذ شوروی، حوادث نسل‌کشی در این مناطق، تکاپو ترکیه در این حادثه، حضور پررنگ در بین مسلمانان بوسنی و هرزگوین با استفاده از اشتراکات تاریخی و فرهنگی را شرح می‌دهد.

 برگشت دوباره ترکیه در بالکان بعد از جنگ سرد در این مقطع با استفاده از ابزار ها و نهادهای بین المللی در بلوک غرب و منطقه جهت احیای ارتباطات تاریخی ترکیه با مسلمانان بالکان بوده است. ترکیه علی رغم تاریخ و گذشته عثمانی منفی که در ذهن منطقه بالکان بوده توانسته است در حال حاضر باتاکید به قدرت نرم و استفاده از شرکتهای خصوصی اقتصادی و فرهنگی این خاطرات تلخ را روز به روز در اذهان مردم بالکان به فراموشی سپرده است و وارد تعامل و همکاری مشترک و استراتژیک شدند.

 کشورهای بالکان از جمله آلبانی، کوزوو، بوسنی و هرزگوین، بلغارستان مونته نگرو، یونان، کرواسی، مقدونیه، رومانی و صربستان از آنجایی که آلمان شریت اقتصادی منطقه ای آنان بود. در حال حاضر ترکیه بوی سبقت را از آلمان گرفته است.

 نهاد های ترکیه از جمله موسسه یونس امره، موسسه گزینه آینده، موسسه تیکا، بنیاد سما، انجمن آلبانی های فارغ التحصیل ترکیه، انجمن تیرانا، موسسه الثار، بنیاد استانبول، بنیاد بالکان غربی برای توسعه استراتژیک و حزب سام و بالاخره کمیته مسلمانان آلبانی همگی بازوان فرهنگی، آموزشی، خیریه و سیاسی ترک ها در منطقه بالکان است.  هرکدام از این نهادها بمانند یک وزارتخانه به طور پیوسته و منظم فرهنگ و ارزشهای الگوی مدرن ترک ها تبلیغ و ترویج می کند.

 در یک کشور کوچک مثل آلبانی دارای جمعیت اندک، یکی از نهادهای ذکر شده سالانه ۵۰ برنامه مهم و بنیادین را به اجرا می گذارد. دو هزار و سیصد و چهل و هفت هزار خانواده بی سرپرست را تحت پوشش دارد. حقوق ماهیانه پرداخت می کند ۲۶۰۵ نفر را تغذیه مالی و سرپرستی می‌کند. سالانه چندین کنفرانس و همایش بزرگ و کوچک برگزار کرده و به صدها نفر بورسیه تحصیلی می دهد. امامان جماعت و مفتی ها به صورت رایگان در ترکیه تحصیل کرده و فارغ التحصیل می شوند.

 ساخت مسجد و بناهای اسلامی با قدرت پیگیری می شوند. فقط در تیرانا مصلای بزرگ ۳۰ میلیون دلار هزینه اولیه از ترکیه دریافت کرده است. ترکیه در ماه رمضان مساجد و نهادها دینی را به طور گسترده افطاری می دهد. در همین آلبانی پادگان بزرگ دایر کرده است. اگر فقط فعالیت های مربوط به موسسه گزینه آینده را گزارش دهیم، نزدیک به چهار جلد کتاب قطور می شود.

 ترکیه ۱۱ شرکت عمرانی اقتصادی چند بانک رسانه رادیو و تلویزیون انتشار روزنامه و مجله زیر پوشش قرار داده و تامین لجستیک و آموزش ارتش و پلیس آلبانی را بر عهده دارد. با تأسیس دو حزب وابسته به ترکیه ، حضور سیاسی و دیپلماتیک قوی در این کشور دارد

 

مقاله 6: کشور ترکیه سومین کشور شناخته  شده در ارائه کمکهای بشر دوستانی

تلاش های بشردوستانه ترکیه در راستای گسترش قدرت نرم در جهان است. در کشورهای نیجریه،مالی، سومالی، بنگلادش، افغانستان، پاکستان، اندونزی، ازبکستان، میانمار، نپال، فیلیپین، مصر، یمن، لبنان، تونس، غزه، ایران، سوریه، آلبانی، بوسنی و هرزگوین، بلغارستان و غیره در مواقع بلایای طبیعی و جنگی، کمک های رسمی برای توسعه این کشور ها می فرستد.

 کمک های بشردوستانه به نام منا (MENA) در خاورمیانه و شمال آفریقا توزیع می کند. سیاست خارجی «صلح در خانه و صلح در جهان» در دوره آتاتورک دنبال می شد. سیاست خارجه ترکیه که متاثر از سیاست داخلی است بر سه پایه استوار است1- هماهنگی با آرمان های غربی ۲- رویکردی به روابط تاریخی ۳- عدم مداخله.

 دوره تورگوت اوزال یک دوره جدید سیاسی و اقتصادی همراه بود. سیاست مبتنی بر ترکی و سیاسی همزمان با سقوط شوروی و تاسیس جمهوری های جدید اسلامی همزمان بود. طبقه متوسط اجتماعی جدید نیاز به معرفی اقتصاد سیاسی لیبرال ترکیه بود. در این دوره سازمان های غیر دولتی با رویکرد سیاسی و اقتصادی در این دوره ایجاد شده بودمد.

 مشکلات ترکیه، پناهندگان سوریه ، مسائل کردی، مسائل علوی، تاریخ کشتار ارامنه براعتبار جهانی ترکیه تاثیر منفی گذاشته است. موسسات حمایت از اقلیت ها راه اندازی شدند. از جمله تلاش برای نوسازی کلیساهای ترکیه که برای اولین بار بعد از ۹۹ سال اجازه یک مراسم مذهبی رسمی به کلیساهای ارامنه در استانبول داده شد.

 حضور سازمان های غیر دولتی در مناطق دور دست نقش خود را به عنوان یک واسطه و میانجی گر انسان دوستانه تسهیل می کند به ویژه در آفریقا و آسیا، در موضوع هسته ای جمهوری اسلامی ایران، روند صلح خاورمیانه، بحران غزه، جنگ داخلی سومالی و درگیری میانمار

در خصوص خاورمیانه ترکیه به روند صلح در خاورمیانه از قبل علاقه نشان می داده ولی به عنوان هدف سیاسی نگاه نمی کرد. در حال حاضر خط سیاسی که برگرفته از نخبگان سیاسی ترکیه است مانند اردوغان و داوود اوغلو حاکی از نگرش جدید ترکیه به خاورمیانه می باشد. این نگرش شامل تعامل های منطقه ای، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی می باشد.

 نگاه به خاورمیانه مبتنی بر سرنوشت مشترک و تاریخ و ریشه های آن است. این نگرش تجلیل از گذشته و نگاه نوعثمانی گری است.

 حمایت ترکیه از فلسطین برای عضویت در سازمان ملل و شناسایی یک کشور مستقل، تلاش در بحران سوریه، ابتدا از میانجیگری با دولت بشار اسد و اسرائیل و بعد بین مخالفین بشار اسد آغاز شد. ترکیه خواستار اصلاحات درون حکومت سوریه بود. تلاش‌های ترکیه در ارائه کمک‌های بشردوستانه به پناهندگان سوری می تواند در راستای اقدامات دیپلماسی عمومی ترکیه تعریف می شود. موسسه اورسام، اندیشکده فعال در حوزه خاورمیانه است و نقش دیپلماسی عمومی و تغذیه مفاهیم در راستای منافع ترکیه را بر عهده دارد.

 این موسسه اشاره به قطع و کاهش روابط دیپلماتیک با اسرائیل در قضیه کشتی مرمره، سقوط دولت مرسی در مصر و دیپلماسی طولانی ترکیه در این زمینه تاکید دارد. ترکیه در حال حاضر اهرم‌های برقراری ارتباط در خاورمیانه را نسبت به قبل از سال ۲۰۱۴ از دست داده است.

 در ارتباط با سومالی دخالت ترکیه در خشکسالی این کشور و تلاش در راستای جلب توجه جامعه بین المللی برای این بحران، میانجیگری در جنگ داخلی ، دیپلماسی بشردوستانه از طریق موسسات مردم نهاد و گروهی از سیاست مردان مشهور بوده است. سفر رسمی اردوغان به پایتخت سومالی و افتتاح سفارت ترکیه در این کشور، علیرغم حملات گروه الشباب به سفارت ترکیه، اجرای پروژه های بندری فرودگاه بیمارستان و غیره در سومالی موجب کاهش حملات علیه ترکیه در این کشور گردیده و روابط دوباره تعریف شده است.

برگزاری کنفرانس های با موضوع سومالی در استانبول و لندن در راستای رفع اختلافات درونی با حضور تمامی طوایف، شخصیت های سیاسی در آن و تلاش در دولت سازی جدید در سومالی بوده است. کارهای بشردوستانه ترکیه در آفریقا تاثیر شگرفی برای افزایش حجم تجارت ترکیه داشت؛ به طوری که از حدود ۷ میلیارد دلار به ۲۳ میلیارد دلار رسیده است و بیش از ۳۰ مقصد تجاری برای ترکیه فراهم شده است. تعداد سفارتخانه ترکیه از ۱۲ مورد در سال در سال ۲۰۰۲ به ۳۵ مورد در سال ۲۰۱۳ رسیده است.

 کنفرانس بین المللی میانجی گری برای اولین بار در استانبول برگزار شد. سه کشور ترکیه، فنلاند و سوئیس یک گروه میانجیگری را در سازمان ملل تشکیل دادند. سازمان امنیت و همکاری اروپا در تاریخ ۶ مارس ۲۰۱۴ کنفرانس بین المللی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات میانجیگری که بیشتر ترکیه مد نظر بود، برگزار کرد. ترکیه به عنوان میزبان غرب برای انتقال تجربیات خود با استفاده از شبکه های پیچیده نهادهای تجاری و موسسات بشردوستانه وسایر سازمان های مردم نهاد اجرا می باشد.

سازمان های مردم نهاد در ترکیه همه به یک اندازه در مسائل اجتماعی دخیل نیستند. کمک دولت به این سازمانها به میزان توانمندی آنها در مسائل اجتماعی صورت می‌گیرد. همچنین به میزان حضور آن ها در مجامع بین المللی و میزان توسعه اقتصادی ترکیه بستگی دارد.

 در دهه ۱۹۹۰ وقتی احزاب اسلامی حداقل قدرت در سیستم حکومتی را داشتند، آنها مجبور به ایجاد سازمان‌های مردمی برای به دست آوردن قدرت سیاسی و اقتصادی بودند. این سازمان ها در حال حاضر ابزار سیاست خارجه ترکیه محسوب می شوند.

 عدم اعتماد به نهادهای غربی و ایجاد اعتماد به نهاد های ترکیه که ریشه اسلامی و فرهنگی دارد، وابستگی را در بین الملل اسلامی ایجاد کرده است. بنابراین نقش دین در دیپلماسی عمومی اساسی بوده است. سازمان‌های زیادی به وسیله ترکیه ایجاد شده است از جمله سازمان های مرتبط با اقتصاد، تجارت و صنعت است. دو تا از این سازمانها به نامهای موسیان و توسیاد مطرح است. این دو سازمان بازوی اقتصادی و صنعتی ترکیه در منطقه و بین الملل می باشد.

 آژانس بربرهای آناتولی یکی دیگر از نهادهای فرهنگی، اقتصادی و تجاری ترکیه می باشد و به یکی از ذینفعان اصلی سیاست خارجی ترکیه تبدیل شده است. تولید داخلی ترکیه در ۲۰۰۴ از از سیصد و نود و دو میلیارد دلار به ۸۲۰ میلیارد دلار در ۲۰۱۳ رسیده است. تولید ناخالص ملی ترکیه از 070/50 در ۲۰۰۴ به به 563/10 در ۲۰۱۳ رسیده است.

ترکیه به یک کشور اقتصادی تبدیل شده است .در آفریقا به ۴۸ میلیون دلار و در خاورمیانه در بخش ساخت و ساز به ۶۸ میلیارد دلار رسیده است. موسسه اقتصادی موسیاد مربوط به اسلام گرایان با ۱۴۳ خدمت در ۶۰ کشور جهان فعالیت می‌کند. بسیاری از آنها در آسیا و آفریقا هستند. موسسه توسیاد در بیشتر کشورهای اروپایی فعالیت دارند.

 

مقاله ۷ : زمینه سیاست خارجه ترکیه بر مبنای قدرت نرم و دیپلماسی عمومی

قدرت نرم و دیپلماسی عمومی یک پدیده جدید در روابط بین المللی است و علیرغم نقاط مشترک با دیپلماسی سنتی، تمایزات مختلف هم دارد از جمله برگزاری همایش ها، شامل این ویژگی می باشد. شیوه های عمومی قدرت ملی بسیاری از کشورها را در هم ادغام می کند از برنامه فرهنگی گرفته تا مبادلات دانش آموزی، دانشجویی و هنرمندان، دیپلماسی عمومی تصمیم به درک بهتر سیاست خارجی در بین دولت ها و تبدیل به زمینه سیاست خارجی از طریق اطلاعات، روابط و ارتباطات است در مقایسه با دیپلماسی سنتی، به عموم مردم سرایت دارد. عنصری بر افزایش قدرت ملی است.

صلح و سازش از راه‌های دیپلماسی عمومی می باشد. اما تبلیغات توسط دو قطب امپریالیسم و سرمایه داری در مقابل سوسیالیسم و کمونیسم درست مقابل دیپلماسی عمومی است. استراتژی امنیت ملی آمریکا به عنوان مجموعه ای از اقدامات دیپلماسی عمومی با استفاده از تحولات فن آورانه برای تغییرات فرهنگی، رفع تضادهای هویتی می‌باشد.

دیپلماسی عمومی با تبلیغات یکطرفه سنتی متفاوت است. نوعی کثرت گرایی مبتنی بر تعامل است. ارتباطات مستمر رسانه ها و همایش ها، بورس های تحصیلی از ابزار دیپلماسی عمومی می باشند. دیپلماسی شامل تبادل، گوش دادن، گفتگو، تفاوت هایی با تبلیغات که عموما تحت کنترل دولت و یک طرفه و یک جانبه است و برای دولتها سود و زیان تلقی می شود، دارد. چیزی که سیاست خارجی ترکیه را رقم می زند، توسعه امنیت و غرب زدگی است.

در ۵ مورد ترکیه از قدرت سخت استفاده مب کند: ۱- زمینه های درگیری با گروه های مقاومت و مسلح داخلی و تعقیب چریکهای کردی در عراق 2- عضویت ترکیه در ناتو پس از جنگ دوم جهانی 3- مداخله نظامی در قبرس در سال ۱۹۷۴ 4- تهدید علیه سوریه به دلیل پناه دادن به رهبر کردها عبدالله اوجلان در سال ۱۹۹۶ 5- ورود به یک اتحاد نظامی با اسرائیل در دهه ۱۹۹۰ برای فشار آوردن به سوریه و دیگر همسایگان خاورمیانه، با وجود همه عناصر قدرت سخت، صلح و حفظ روابط همسایه از اصول اساسی خارجه ترکیه بوده است.

 پس از شکست عثمانی ها، ترکیه با سیاست صلح در خانه و صلح در خارج به دنبال درگیری و جنگ نبود. در جنگ دوم جهانی ترکیه سیاست بی طرفی را اتخاذ نمود. پیمان عدم تجاوز با ایران افغانستان و بالکان داشت. بعد از جنگ جهانی دوم نخبگان ترکیه به این نتیجه رسیدن عضویت ترکیه در ناتو اجتناب ناپذیر است چون دست آوردهای امنیت همکاریهای اقتصادی و فرهنگی اجتماعی را به دنبال داشت.

در رقابت های شوروی و آمریکا، ترکیه اتحاد با غرب را انتخاب کرد. به دلیل فقدان زیرساخت‌های اقتصادی، ترکیه در دهه ۱۹۳۰ برای رونق اقتصادی و پیشرفت در همه زمینه ها به عضویت صندوق بین المللی پول بانک جهانی درآمد. به نوسازی نیروهای دفاعی پرداخت. عضویت در جامعه اقتصادی اروپا درآمد. بنابراین عضویت به اتحادیه اروپا یکی از اولویت های سیاست خارجی ترکیه بود.

چالش های معاصر در زمینه تلاش برای دیپلماسی عمومی بعد از فروپاشی شوروی که خلاء قدرت درکشورهای استقلال یافته ایجاد شده بود، ترکیه و متحدان غربی در این کشورها حضور یافتند و مکانیسم های همکاری در زمینه های اقتصادی سیاسی و امنیتی را فراهم آوردند.

درگیری‌های بالکان، خلیج فارس، آذربایجان با ارمنستان، افزایش قدرت روسیه و چین، ادامه بی ثباتی در خاورمیانه (همان بهار عربی)، دخالت‌های سایر قدرت های بزرگ در جنگ داخلی اوکراین و اهداف روسیه در آن ، پروژه صلح کردی در داخل ترکیه و پیوستن به اتحادیه اروپا و در خارج عضویت قبرس در اتحادیه اروپا، انتقاد از سیاست های توسعه طلبانه اردوغان توسط اتحادیه اروپا ، اقتدارگرایی اردوغان، دیپلماسی عمومی ترکیه با چالش و ناامیدانه دنبال می شود.

 

مقاله ۸ دیپلماسی عمومی بین ترکیه و ارمنستان

روابط دیپلماتیک با وجود مرز مشترک بین ترکیه و ارمنستان بسته شده است. مسائل آذربایجان قره باغ و نسل کشی در روابط دیپلماتیک ارمنستان و ترکیه تاثیر جدی دارد. سفارت ترکیه در تفلیس مسئولیت انجام امور بین دو کشور را بر عهده دارد. موسسه (بی اس ای سی) موسوم به دبیرخانه اقتصادی دریای سیاه در استانبول روابط دو کشور را تنظیم می کند. عدم وجود روابط دیپلماتیک رسمی، دو کشور را از کانال ارتباطی حیاتی محروم کرده است.

دیپلماسی عمومی بین دو کشور 1- در زمین لرزه ای که در هر دو کشور ترکیه و ارمنستان اتفاق افتاده بود، برقرار شد و با ایجاد کانال ارتباطی و کمک رسانی بین دو کشور، نهادهای دیپلماسی عمومی این ارتباط را تقویت نمودند. 2- در سال ۱۹۹۹ برقراری ارتباط وزارت فرهنگ دو کشور در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی صورت گرفته است. 3-دیدار رئیس جمهور ارمنستان در سال ۲۰۰۹ از ترکیه در پی بازی فوتبال در شهر بورسای ترکیه

 موسسه غیردولتی شامل: 1- شورای توسعه تجارت ترکیه- ارمنی، در دهه ۹۰ موسسه ‏ (TEBDC) در سال ۱۹۹۷ توسط برادر رئیس جمهور ارمنستان تاسیس شد. عدم وجود روابط دیپلماتیک باعث شد این یک سازمان غیر رسمی در قالب ارتباط روابط اقتصادی خارجی کشورهای شوروی برقرار باشد. در دهه های آینده ابتکارات دیپلماسی عمومی با ایجاد گروه ها و سازمان های مدنی به عنوان طرفداران عادی سازی روابط ترکیه -ارمنستان فعال خواهند شد. یک تلاش دیپلماسی عمومی مرزی برای عادی سازی و آشتی بین ترکیه و ارمنستان صورت گرفته است.

 بین سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ بنیاد اوراسیا در ۲۰۰۴ موسسه بین المللی (SATR)، تلاش اروپا در قالب AFS  برای ثبات و ترمیم روابط ترکیه و ارمنستان تاسیس شد. مشاوره پروژه گفتگوی مدنی یونان در سال ۲۰۰۴ توسط کمیسیون اروپا صورت گرفت این برنامه از سال ۲۰۱۴ فعالیت خود را شروع کرده است. برنامه های رسانه های تصویری تلویزیونی، تبادل دانش آموز و دانشجو در چارچوب نزدیکی روابط ترکیه و ارمنستان تحت عنوان «ساتر» تلاش برای عادی سازی و آشتی از ابتکارات مشترک دیپلماسی عمومی بین ترکیه و ارمنستان است.

 برای حمایت از تقویت روابط سیاسی توسط برخی مورخان، محیطی را برای همدلی و تعامل بین مخالفان برقرار کرده‌اند. برخی از این برنامه ها گفتگوی بین مردم در سطح دانشگاهی و ایجاد درک مشترک بین جوانان تقویت یابد. برنامه های مکتوب، تلویزیونی و رادیو در زمینه دیپلماسی عمومی فعالیت می نمایند. برخی دیگر از دیپلماسی عمومی عبارتند از: 1-همکاری در ساخت و سازها از جمله پل سازی 2-مسائل محیط زیست3- همکاری تجاری و فنی

در ارتباط با مسئله نسل کشی، هر سال ۲۴ آوریل روز یادبود حادثه تاریخی نسل کشی ارامنه در روابط ترکیه ارمنستان متمرکز شده است؛ همچنان دولت ترکیه حالت دفاعی در این قضیه دارد این مسئله همچنان به عنوان یک اختلاف دانشگاهی مطرح است. ابتکارات دولتی مرتبط با مسئله نسل کشی و دیپلماسی عمومی در سال ۲۰۰۵ باعث شد رئیس جمهور ترکیه طی نامه ای به رئیس جمهور ارمنستان، خواستار بررسی وقایع توسط یک کمیسیون مشترک شد. ترکیه تا حدودی با قبول  وقایع تاریخی کشتار ارامنه، پیام تسلیت توسط اردوغان در این خصوص در ۲۴ آوریل ۲۰۱۴ صادر شد. در ۲۰۱۵ نیز توسط داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه پیام مشابه صادر گردید.

 گنجاندن قوم ارمنی یکی از اقوام رسمی در ترکیه، یکی از ابتکارات دیپلماسی عمومی ترکیه و ارمنستان می باشد. قوم ارمنی حدودا به تعداد سه میلیون نفر توسط کسانی که جان سالم بردن در سال ۱۹۱۵ از آناتولی فرار کرده بودند در ارمنستان امروزی تشکیل حکومت دادند. هویت ارامنه با کوه آرارات، جزیره اخمار در وان شناخته شده می شود.

 محافل آشتی ترکی و ارمنی به عنوان یک عامل مهم تلقی می شود. ترکیه و سیستم سیاسی آن برای این مسئله یک توجه خاصی پیدا کرده است و مورد توجه حقوق بشر و ترکیه می باشد. فعالان اتحادیه اروپا و جنبش ضد انحصار گرایان اروپا و خیرخواهان عمومی ارمنستان هیئتی را به استانبول فرستاده اند و این رویداد را به زبان آلمانی- ترکی و انگلیسی در میدان تقسیم استانبول ثبت کرده اند.

 با تاسیس بنیاد آناتولی توسط ترکیه از بسیاری از پروژه های فرهنگی ارمنی حمایت مالی انجام داده شد. یک پروژه مکتوب تحت عنوان پیرزمانلار، انتشار یافته است که به دوره‌های مختلف تاریخی عثمانی ها اشاره داشته است. با برگزاری نمایشگاه آثار باستانی کوه موسی از جمله آن است. بنیاد هورانت دنک در سال ۲۰۰۷ تاسیس یافت و به فعالیت‌های هورانتی می پردازد, بحث زبان هورانت، حقوق بشر، ابتکارات آشتی گرا چشم انداز آینده مشترک می تواند به مقابله با گذشته کمک کند. بنیاد دیگری در سال ۲۰۰۸ توسط وارطان اسکانیا تاسیس شد, این بنیاد در سال ۲۰۱۳ یک دفتر در استانبول افتتاح نمود؛ پروژه تلویزیونی توسط این بنیاد راه اندازی شده است. بازیابی و کشف مجدد اماکن فرهنگی کلیسای ارمنی ها در دیاربکر راهی برای حرکت به جلو و توسعه مشترک می باشد. مقامات محلی قدمت اماکن را به ۱۵۱۵ سال قبل از میلاد نسبت می دهند؛ در زمان خود بزرگترین کلیسای ارمنی ها در خاورمیانه است. برج و ناقوس آن وقتی که آلمانی ها با عثمانی ها متحد شده بودند، بمباران و نابود شده بود؛ برای بازسازی آن اقدام بین المللی ارامنه و جمع آوری پول شد و با کسب مجوز از طرف ترکیه بازسازی آن در سال ۲۰۰۹ شروع و در سال ۲۰۱۱ افتتاح گردید و تبدیل به یک موزه شده است،این اولین آثار ارمنی ها در آناتولی بود. کلیسای دیگر در جزیره آختامار در وان ترکیه نیز ثبت آثار تاریخی ارامنه در یونسکو شده است.

 

 مقاله ۹: پرداختن به مشاجره بین ترکیه و کردها «مسئله کردی» در دوره حزب عدالت و توسعه

پروژه  ایده آل صلح کردی در سال ۲۰۰۱ وقتی دولت حزب عدالت و توسعه به سپهر سیاسی ترکیه وارد شد، بر برادری دینی و ملی تاکید داشت تا رضایت جامعه کردی را به دست آورد. کردها هم به آن روی خوش نشان دادن و رضایت مندی خود را از حزب عدالت و توسعه در نتایج صندوق ها رای گیری نشان دادند.

 حزب عدالت توسعه در گفتمان کرد پسندانه دست به یک سری اقدامات برای تحقق حقوق اولیه شهروندی که از زمان آتاتورک محروم بودند. ۱-اجازه برگزاری دوره های تدریس زبان غیر ترکی به ویژه کردی در سال ۲۰۰۳ افتتاح گروه زبان غیر ترکی در دانشگاه ها دانشگاه تصویب شد. 2- حق تالیف و نشر به زبان کردی 3-تاسیس تلویزیون رسمی به زبان کردی در سال ۲۰۰۹ 4- تدریس ادبیات کردی به عنوان یک درس اختیاری در مدارس از سال ۲۰۱۲ 5-برخورداری متهمان کرد در دادگاه ه از حق استفاده زبان مادری در جریان دادرسی در سال ۲۰۱۳ 6-اعلام یک بسته اصلاحاتی در سپتامبر ۲۰۱۳ از سوی خود اردوغان

در پروژه صلح کردی مذاکرات پنهان و آشکار با عبدالله اوجالان به راه افتاد و رهبر کردها طی دستوری در ۲۱ مارس ۲۰۱۳ به زمین گذاشتن سلاح را صادر کرد. ابتدای این پروژه به صورت مسالمت آمیز پیش رفت داشت و گفتگو ها تحت تاثیر عواملی چون تحولات کردی در سوریه از جمله قدرت گرفتن شاخه سوری کج دار و مریض پیش می رفت و به روندی که حزب کردی دموکراتیک خلق ها آینده نگری می کرد، پیش رفت و به نتایج اولیه رسید. عبدالله اوجالان در نامه ۲۰۱۵ بر توافق ده ماده ای صحه گذاشت. ولی زمانی نگذشت که پاسخ های منفی از هر دو طرف به خصوص اردوغان صادر شد که گویا این توافق ده ماده ای خوشایند اردوغان نبوده است.

 اختلافات در داخل حزب عدالت و توسعه و از سوی دیگر در حزب دموکراتیک خلقها افتاد. در این مقطع برای اولین بار حزب کردی در مجلس با بیش از ۱۰ درصد کسب رای مردمی با ۸۰ کرسی نماینده وارد مجلس شد. در  انتخابات ریاست جمهوری اختلافات شدت گرفت و حزب کردی نیز نامزد ریاست جمهوری شد و بیش از ۱۲ درصد رای به دست آورد.

 عوامل داخلی و خارجی در شکست صلح کرده به معنی عبور از خطوط قرمز احزاب ملی گرا بود. هزینه سیاسی زیادی برای حزب عدالت و توسعه ایجاد شده بود و آن را در انتخابات مجلس ۲۰۱۵ مشاهده کرد. ورود رسمی کردها به مجلس رقم خورد و حزب عدالت و توسعه نتوانست دولت تشکیل دهد و برای اردوغان شکست سنگینی بود. این عامل باعث شد انتخابات دوباره برگزار گردد. حزب عدالت و توسعه توانایی های دلخواه خود را با ائتلاف با حزب ملی گرا بدست آورد.

 تحولات سوریه و موضع گیری سرسختانه در برابر نظام سوریه و حمایت از معارضان و گروه های تروریستی باعث شد مناطق شمال سوریه در اختیار گروه های کردی شاخه پ.ک.ک واگذار شود. شکست روند صلح کردی و عوامل داخلی گروه های کردی پس از دستگیری اوجالان، آن را وارد پارامترهای خاری گردید. و اعلامیه اوجالان درع مل اتفاق نمی افتاد و گروه پ.ک.ک، اقدامات تروریستی را ایجاد می کردند. روند صلح کردی درست در مقابل اهداف ترسیم شده آن قرار گرفت.

حزب عدالت و توسعه تلاش کرد با تمرکز بر خصومت با حزب کردی دموکراتیک خلق، موانع زیادی را برای آنها در مجلس، شهرداری ها، ایجاد کند. حزب عدالت و توسعه اندک اندک با ادبیات سیاست دوران آشتی، فاصله گرفت و به ادبیات اتاتورک و ملی گرا نزدیک شد.

 ابعاد منطقه ای و وابستگی انرژی ترکیه به روسیه و واردات جایگزین آن از اقلیم کردستان، وابسته به امنیت داخلی و صلح کردی بود. عوامل بازدارنده تحولات سوریه و حضور گروه های کردی دیگر در شمال سوریه قواعد بازی کردها را تغییر داد و این احساس ایجاد شد که بهار کردی نیز در منطقه قابل اجرا می باشد.

 

مقاله ۱۰: چشم انداز در حال گسترش و نگاه به چین و شرق

ترکیه بعد از شکست در راهبردهای غربی در عضویت به اتحادیه اروپا به سمت شرق سیاست خود را بازنویسی کرد و در این بین همکاری نظامی بین چین و ترکیه بیش از همه برای بازیگران منطقه، اهمیت داشت. درخواست عضویت در سازمان شانگهای توسط ترکیه، قدرت نرم آن در دهه اخیر چشمگیر بود که شامل تقویت گردشگران دانشجویان خارجی، کانال های تلویزیونی و غیره تاثیر پویایی در اقتصاد و سمت سوی آن به شرق و جنوب شرقی آسیا داشته است.

 این در حالی است که افزایش حجم تجارت ترکیه به بالاترین سطح رسیده بود. همکاری ترکیه با کشورهای آسیا و اقیانوسیه در زمینه های انرژی، انتقال فناوری بوده است. ترکیه درخواست همکاری با سازمان شانگهای و آسه آن را در دستور کار قرار داد و دانشگاه‌ها به بررسی انواع مختلف این همکاری و فعالیت های چشمگیر آن داشت.

 قدرت نرم ترکیه در این ارتباط شامل: رسانه‌های جمعی، فرهنگی، هنری، برنامه های تلویزیون و بورس های تحصیلی هستند. امدادرسانی در بلایای طبیعی، فعالیت های جریان فتح الله گولن، فعالیت مذهبی و قومی، ارتباطات عمومی در دیپلماسی دولت تعریف شده است.

 اصلی ترین جاذبه ترکیه، اسلام میانه رو می باشد. معاملات و مشارکت استراتژیک ترکیه با چین و روسیه حاصل رویکرد اردوغان به شرق بوده است. ترکیه در رویکرد جدید بهره گیری از میراث فرهنگی عثمانی ترک ها بوده است. این میراث ترکیه را قادر می سازد تا با توجه به یک تجربه مشترک فرهنگی، ارتباط برقرار نمایند.

 ترکیه چهارمین کشور در کمک رسانی بشردوستانه شناخته شده است. در سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ بیش از ۷۰ درصد کمک های بشردوستانه ترکیه به پاکستان، سومالی و عراق بوده است. بنیادهای بشردوستان متعدد بخشی از دیپلماسی عمومی ترکیه را در مشرق پیش می برد. در مبادلات فرهنگی و هنری حمایت مالی برای ترویج فرهنگ، تاریخ، زبان ترکی توسط موسسه یونس امره پیش برده می شود.

 شرکت در نمایشگاه های شانگهای در ۲۰۱۰، برگزاری جشن های مشترک بین چین و ترکیه در ۲۰۱۳ ،کنفرانس های دانشگاهی، نمایش تئاتر، موسیقی و سینما، تقویت صنعت گردشگری، بخشی دیگری از دیپلماسی ترکیه می باشد. فقط ۱۱۴ هزار گردشگران چینی در ۲۰۱۲ از ترکیه بازدید داشته است. از کره جنوبی بین ۱۲۳ هزار تا ۱۵۹ هزار بوده است.

 بورسیه های تحصیلی با اولویت به کسانی داده می شود که زبان ترکی و از مناطق آسیای میانه، قفقاز و ترک های چین باشد. از رسانه های جمعی و اینترنت و فضای مجازی به صورت گسترده در قالب سریال های تلویزیونی به تمام مناطق در دسترس پخش می گردد. رادیو و تلویزیون ترکیه موسوم به برای TRT به زبان‌های آسیایی، آفریقایی، پخش می شود. دفاتر آژانس خبری آناتولی در تمام کشور ها حضور دارد.

 ترکیه در شرق با یک سری مشکلات از جمله تبعیض نژادی در میانمار ، در آراکام و ایغور چین مواجه بوده است.

 

مقاله ۱۱ : فرهنگ ترکی در جهان نمایش

سریال فیلم های ترکیه مانند: دره گرگ ها، عشق ممنوعه، محبوبیت زیادی در جهان دارد. رسانه ها در ترکیه، کانال مستقل ماهواره‌ای به نام ترک ست، سرمایه گذاری مستقیم داشته است. در ترکیه سرمایه گذاری آسان، تسهیل شده است.

کتاب عمق استراتژیک داوود اوغلو به رویکرد رقابت در منطقه و بین الملل توجه داشته است. تولیدی های برنامه های تلویزیون در متن جهان، سریال ها و فیلم های ترکیه بیش از ۷۵ کشور صادر می شوند؛ بیش از ۱۷ کانال خصوصی در دولت وجود دارد.

 افزایش رسانه های جمعی، سایت های فضای مجازی، تلویزیون، نزدیکی فرهنگی بین ترکیه و جهان را ایجاد می کند. از اردوگاه پناهندگان گرفته تا عمارت های ریاض به نمایش گذارده می شود. پیامدهای دیپلماسی عمومی ترکیه در زنان و مردان افغانستان در خاورمیانه، پویایی های سیاسی اقتصادی فرهنگی و مدرنیته را در خود جای داده است.

 تغییر سبک در پوشش و زندگی در زنان و جوانان جهان، تبلیغ در سرمایه گزاری و تحول در تعریف جدید از اسلام، اعتقادات منفی در مورد ترک ها تغییر یافته است و این منجر به علاقه بیشتر به زبان ترکی شده است.

 کشور ترکیه در نظرسنجی صورت گرفته در سه سال گذشته (از 20015 به قبل) مبنی بر الگو قرار داده شدن ترکیه ۷۸% بوده است. در ۲۰۱۲ به ۶۹ درصد رسید. در ۲۰۱۳ به ۵۹%  رسید. دلیل حاهش این محبوبیت، بحران سوریه و دخالت ترکیه در آن بوده است. ترکیه در چهار راه قدرت نرم قدرت قرار گرفته است.

 

نتیجه گیری:

سیاست توسعه طلبانه ترکیه در چند سال اخیر حاکی از بهره مندی این کشور از ابزار دیپلماسی کارآمد بوده است. ترکیه با سرمایه گذاری گسترده در این زمینه، به موفقیت هایی دست یافته است. عدم ورود ترکیه به اتحادیه اروپا، آگاهی کشورهای اروپایی از واقعیت موجود و قدرت تاثیری گذاری ترکیه بوده است؛ در کنار این قدرت تاثیر گذاری، محصولات ارزان قیمت و تولیدات انبوه ترکیه باعث می شد که این کشور در کنار تاثیرگذاری فرهنگی، در حوزه تصاحب بازار اتحادیه اروپا دست برتر داشته باشد. عوامل فوق در عدم پذیرش دولتهای اروپایی نقش بسزایی داشته است.