کنفرانس امنیتی تهران، 21 آذرماه امسال برگزار می‌شود


کنفرانس امنیتی تهران، 21 آذرماه امسال برگزار می‌شود
 
 
 
 
 
دبیر علمی نخستین «کنفرانس امنیتی تهران: نظم امنیتی منطقه‌ای غرب آسیا» از برگزاری این همایش در 21 آذر امسال در سالن اجلاس سران تهران خبر داد.

سید جلال دهقانی فیروزآبادی روز یکشنبه در نشست خبری افزود: این همایش با مشارکت سیزده مرکز پژوهشی و اندیشکده مهم در حوزه سیاست خارجی و روابط بین‌الملل برگزار خواهد شد. وی ادامه داد: تاکنون بیش از 250 چکیده، مقاله، و حدود 150 اصل مقاله، به دبیرخانه دائمی همایش واصل شده است که درحال داوری است.


دبیر علمی نخستین همایش «نظم امنیتی منطقه‌ای غرب آسیا» اضافه کرد: این کنفرانس در سطح بین‌المللی است، و شرکت کنندگان اصلی آن نیز از مراکز علمی و کسانی خواهند بود که در حوزه نظم منطقه‌ای غرب آسیا پژوهش داشته‌اند.


دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه تروریسم یکی از اصلی‌ترین عناصر ناامنی منطقه است، اظهار داشت: در حاشیه این کنفرانس، نمایشگاه کتاب و همچنین نمایشگاه موضوعی مبارزه با تروریسم برگزار خواهد شد. وی با بیان اینکه کنفرانس‌های مشابهی در منطقه برگزار می‌شود اما غالبا اندیشکده‌های فرامنطقه‌ای متولی آن هستند، گفت: با توجه به اهمیت منطقه غرب آسیا در نظام بین‌الملل و تحولاتی که در سال‌های اخیر رخ داده و درحال وقوع است، مباحث مربوط به نظم امنیتی منطقه و ساختارهایی که باید شکل بگیرد، نیازمند یک هم‌اندیشی، رایزنی و هم‌افزایی بین کشورهای منطقه است.

دبیر علمی کنفرانس امنیتی تهران، افزود: جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از قدرت‌های منطقه‌ای در غرب‌ آسیا، جایگاه بالایی دارد، و سیاست جمهور اسلامی ایران از بدو تأسیس، تأکید بر نظم همکاری‌جویانه و هم‌افزایانه با مشارکت کشورهای منطقه بوده است.

دهقانی فیروز آبادی با تأکید بر اینکه امنیت منطقه باید با مشارکت کشورهای منطقه تأمین شود، ادامه داد: پایدارترین نظام منطقه‌ای، با حضور و مشارکت کشورهای منطقه شکل می‌گیرد و ضرورت‌های علمی و اجرایی برای مشورت در این زمینه کاملا احساس می‌شود. وی اضافه کرد: تحولات اخیر منطقه‌ای این ضرورت را به‌خوبی نمایان کرده و لازم است نخبگان کشورهای غرب آسیا در سطوح علمی و اجرایی مشاوره و مراوده داشته باشند که درحوزه علمی، اندیشکده‌های کشور وارد عمل شده و در برگزاری این کنفرانس مشارکت کردند.


دبیر علمی کنفرانس نظم امنیتی منطقه‌ای در غرب آسیا عنوان کرد: قرار است این همایش به‌طور سالیانه با قدرت و اهمیت بیشتری برگزار شود، و دبیرخانه دائمی آن در تهران و مؤسسه مطالعاتی ابرار معاصر خواهد بود. دهقانی فیروزآبادی درباره مفهوم غرب آسیا نیز گفت: این مفهوم در محافل داخلی کشور استفاده می‌شود که خاورمیانه، شمال آفریقا، پاکستان و افغانستان را دربر می‌گیرد. علت این نام‌گذاری به‌دلیل پیوستگی و تأثیرگذاری امنیتی این کشورها در منطقه است. وی نظم امنیتی و تحولات منطقه‌ای را متأثر از چهار مفهوم «بازیگران دولتی و غیردولتی»؛ «ساختار مادی»؛ «ساختار هنجاری و غیرمادی»؛ و «الگوهای تعامل» دانست و توضیح داد: بازیگران منطقه‌ای جدیدی همچون: داعش ظهور کرده‌اند که ساختار و فرایند این منطقه را متأثر کرده و یا در معرض خطر قرار داده‌اند.


دبیر علمی کنفرانس نظم امنیتی منطقه‌ای در غرب آسیا یادآور شد: توزیع قدرت در سطح منطقه‌ای که گاهی به نام «موازنه قدرت» مطرح می‌شود، دستخوش تحول شده و ایدئولوژی‌ها یا هنجارهای جدیدی ظهور کرده‌اند که برخی از آنها خشونت‌طلب افراطی هستند. دهقانی فیروز آبادی ادامه داد: الگوی ارتباطی کشورهای غرب آسیا نیز در معرض تحول است و گاهی شاهد روند متناقض هم هستیم به گونه‌ای که برخی از کشورها الگوی تعامل‌جویانه دارند، و بخشی دیگر هم به‌دنبال تشدید الگوی ستیزه‌جویانه هستند، که البته این الگو با حضور بازیگران غیردولتی غالب شده است. وی «بررسی تهدیدها»، «یافتن راه‌کارها برای نظم‌بخشی به منطقه»، «تولید فکر و ادبیات»، «مشارکت در تصمیم‌سازی»، و «اجماع و اقناع‌سازی منطقه‌ای و جهانی» را اهداف برگزاری این کنفرانس برشمرد، و اضافه کرد: گاهی تصاویر ارائه شده از جمهوری اسلامی ایران با واقعیات موجود منطبق نیست که این نشست می‌تواند با اصلاح این تصویر، تصمیم‌گیری در منطقه را متأثر کند.


دبیر علمی کنفرانس امنیتی تهران تصریح کرد: بسیاری درصدد القای آن هستند که جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال ایجاد یک هژمونی منطقه‌ای است، درحالی‌که از ابتدای انقلاب اسلامی در حوزه امنیتی و منطقه‌ای، سیاست ما «امنیت دسته جمعی» بوده است. امنیت منطقه به‌هم پیوسته است؛ اگرچه برخی از بازیگران امنیت خویش را در ایجاد آشوب می جویند. دهقانی فیروزآبادی، ثبات و امنیت را خیر مشترک دانست که همه باید در ایجاد آن مشارکت کنند و یادآور شد: همان‌گونه که جنگ‌ها ابتدا از ذهن انسان شروع می‌شود، فرایند صلح هم باید در اذهان شکل بگیرد و ما در این همایش به‌دنبال آن هستیم تا با تولید فکر و ادبیات، صلح جویی را نهادینه سازیم. وی با تأکید بر اینکه از کشورهای منطقه برای حضور در این همایش دعوت کرده‌ایم، گفت: دیپلماسی قهر راهبرد خوبی برای سیاست خارجی نیست. اتفاقاً در زمان درگیری و جنگ به این دیپلماسی بیشتر از زمان‌های دیگر نیازمندیم که امیدوارم افکار رقبا در این همایش به هم نزدیک شود.


مبانی نظری و مفهومی، ماهیت نظم منطقه‌ای نوظهور، قدرت‌های فرامنطقه‌ای و نظم منطقه‌ای، قدرت‌های منطقه‌ای و نظم منطقه‌ای، چالش‌ها و فرصت‌های منطقه‌ای، مسائل نوظهور و نظم امنیتی خاورمیانه، ،اقتصاد سیاسی بین‌الملل و نظم نوظهور منطقه‌ای، آینده نظم منطقه‌ای غرب آسیا، ایران و نظم نوظهور منطقه‌ای و معماری نظم امنیتی غرب آسیا محورهای ده‌گانه «کنفرانس امنیتی تهران: نظم امنیتی منطقه ای در غرب آسیا» است.