عملیات آژاکس



چاپ نخست: سال 1380

شابک: -

قیمت: 2900 تومان 
 
خرید

 
عملیات آژاکس
 
بخش ترجمه: ابوالقاسم راه‌چمنی
بخش پژوهش: سجاد راعی
انتشارات موسسه ابرار معاصر تهران، کتاب تخصصی
 
تاریخ ایران، به خصوص تاریخ معاصر، همواره دو مشخصه‌ی بارز داشته است. نخستین مشخصه، مجاهدت ملت ایران برای کسب استقلال، آزادی و کرامت انسانی با درون مایه‌ی دینی و با الهام از مکتب تشیع بوده است که در این راه جان، مال و حیثیت بسیاری از توده‌های ملت ایران و پیشتازان مبارز به خطر افتاده و حتی نابود شده است. دومین مشخصه، تلاش استعمار خارجی با ابزار استبداد داخلی برای محروم ساختن ملت و کشور ایران از سه خواسته‌ی طبیعی و اساسی یاد شده است که جزو ابتدایی‌ترین حقوق اساسی ملت‌ها و کشورها به حساب می‌آید. اگرچه در این چارچوب، استعمارگران بی‌شماری با هزینه کردن منابع داخلی و مکیدن خون ایرانیان و دزدی از سفره‌ی بی‌توشه‌ی آنان در جهت چپاول این کشور اقدام نمودند، اما ملت و تاریخ این سرزمین هیچگاه نام و یاد دو کشور استعمارگر انگلیس و آمریکا را از یاد نخواهد برد. زیرا تاریخ ایران مملو از حوادث تلخ ناشی از مداخلات آشکار و وسیع این دو کشور در سرزمین خود بوده است و هر یک سال‌های متمادی این کشور پهناور، غنی و با فرهنگ را از مسیر پیشرفت و توسعه‌ی مادی و معنوی باز داشتند.

آمریکا که تا اواخر دهه‌ی 1320 هیچگونه سابقه‌ی استعماری در ایران نداشت، ورود خود به این سرزمین را با کودتای ننگین 28 مرداد آغاز کرد و سرمنشأ خسارات جبران‌ناپذیری گردید. در پی این واقعه و پس از حدود پنجاه سال، با انتشار اسناد کودتای 28 مرداد در سال 2000 میلادی و پس از آن، اعتراف رسمی دولت آمریکا مبنی بر طرح‌ریزی و اجرای کودتا خود گویای اقدام آن کشور علیه استقلال ایران است. به علاوه نشان‌دهنده‌ی آن است که دولت آمریکا در حالی‌که در آن زمان داعیه‌ی دمکراسی داشته است خود به طور مستقیم و بدترین شکل ممکن اقدام به سرنگونی دولت منتخب مردم ایران کرده است.


مجموعه‌ی اسناد کودتا به خصوص مطالب مربوط به طراحی و اجرای عملیات نظامی، اقدامات اطلاعاتی و عملیات روانی؛ نکات عبرت‌آموز در خور توجهی دارد.


ناشر تلاش کرده است کتاب حاضر را که دارای صبغه‌ی تاریخی است با مرکزیت موضوع براندازی تبیین و منتشر کند. این کتاب به دو بخش ترجمه و پژوهش تقسیم شده است. در بخش ترجمه، فصل‌بندی و دسته‌بندی اسناد با توجه به موضوع براندازی صورت گرفته است و در بخش پژوهش، برای آنکه جوانب مختلف عملیات براندازی بیشتر مورد کاوش قرار گیرد، محورهای عمده‌ای مانند نقش حزب توده، مطبوعات، اوباش، نظامیان، روحانیت، افکار عمومی و ... با محوریت براندازی نقد و بررسی شده است.