اولین المپیاد سراسری شبیه‌سازی مذاکرات بین‌المللی

ابتکار صلح هرمز

مبتنی بر دیپلماسی اقتصادی



موسسه ابرار معاصر تهران با مشارکت دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی برگزار می‌کند:

«اولین المپیاد سراسری شبیه‌سازی مذاکرات بین‌المللی ابتکار صلح هرمز مبتنی بر دیپلماسی اقتصادی»

ـ برگزاری کارگاه‌های آموزشی آداب دیپلماسی و فنون مذاکره

ـ پشتیانی تخصصی از تیم‌های منتخب توسط کارشناسان روابط خارجی در موسسه ابرار معاصر تهران

ـ اعطای گواهی رسمی به شرکت‌کنندگان

ـ اهدای جوایز نفیس به تیم‌های برتر

مهلت ثبت‌نام: 18 آبان 1398

معرفی تیم‌های منتخب: 23 آبان 1398

برگزاری المپیاد: 7 آذر 1398

 

دستورالعمل اجرایی اولین المپیاد سراسری شبیه سازی مذاکرات بین المللی« ابتکار صلح هرمز مبتنی بر دیپلماسی اقتصادی

مقدمه

در حال حاضر خلیج‌فارس در شرایطی است که تنش‌ها در آن به اوج خود رسیده و شاهد کم‌سابقه‌ترین حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در این منطقه ژئواستراتژیک هستیم. ابتکار صلح هرمز ضمن آنکه محملی قانونی و مورد اجماع بین‌المللی برای پایان دادن به شرارت‌های مستمر کشورهای بیگانه و به ویژه امریکا در منطقه و آغازی برای رفع تنش‌ها و سوء‌تفاهم‌های موجود و استقرار امنیت و ثبات پایدار در خلیج فارس است. به اعتقاد کارشناسان پیشنهاد صلح هرمز درست در راستای دکترین امنیتی ایران در خلیج‌فارس است که بر چند نکته تأکید دارد؛ اول اینکه این امنیت باید توسط خود کشورهای منطقه تأمین شود و دوم آنکه حفظ چنین شکلی از امنیت جز با همکاری متقابل و با حسن‌نیت کشورهای حاشیه خلیج‌فارس امکانپذیر نبوده و به عبارتی آنچه که این امنیت را تضمین می‌کند، خود این کشورها و رابطه دوستانه آنها با یکدیگر است. بنابراین اولین پیش‌نیاز اجرای این دکترین امنیتی در خلیج‌فارس آن است که اختلافات پیش‌آمده میان کشورهای ساحلی خلیج‌فارس باید حل وفصل شود. بنابراین شرایطی پیچیده و سخت ایجاد شده است که لزوم رسیدن به توافق صلح را جدی‌تر می‌کند.

مخاطب

جامعه دانشجویی و پژوهشی از مراکز علمی تحقیقاتی(دانشگاه ها، دانشکده ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاه ها و پژوهشکده ها و مؤسسات مطالعاتی) سراسر کشور با تأکید بر مراکز مقیم تهران که پس از احصاء و شناسایی در فرآیند تبلیغات و فراخوان ثبت نام، شرایط اولیه تعیین شده از سوی مجریان طرح را احراز نموده اند.

فرآیند اجرای المپیاد

شبیه‌سازی روابط بین‌الملل با رویکرد سناریونویسی صورت می‌گیرد. به عبارت دیگر هسته ای متشکل از دانشجویان ممتاز و اساتید این عرصه ناظر به سوابق و اطلاعاتی که وجود دارد سناریویی برای آینده طراحی می‌کنند. پس از نگارش سناریو، هریک از گروه‌های شرکت‌کننده ‌به عنوان یکی از طرفین مذاکره آمادگی شایسته برای نقش‌آفرینی در موقعیت خود را می‌ یابند. (بخشی از این آمادگی توسط مجریان طرح از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی مربوط به علوم، فنون وآداب دیپلماتیک و فراهم آوردن فضای مشورتی و راهنمایی از سوی کارشناسان خبره در موضع آن گروه مطابق با مواضع و منافع کشور خود صورت می پذیرد). به طور اجمالی سیر اجرایی اولین المپیاد سراسری شبیه سازی مذاکرات بین المللی «ابتکار صلح هرمز مبتنی بر دیپلماسی اقتصادی» به شرح ذیل میباشد:

1. ثبت نام تیم ها

تیم ها در قالب گروه های 3 نفره با مراجعه به سایت دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق(ع) به نشانی:www.eco-dip.ir  اقدام به ثبت نام اولیه نموده که بنابر تصمیم دبیرخانه اجرایی المپیاد، محدودیتی در رشته تحصیلی شرکت کنندگان لحاظ نشده است. البته لازم به ذکر است رشته های تحصیلی: علوم سیاسی و روابط بین الملل، علوم اقتصادی، حقوق، مدیریت و ارتباطات حائز اولویت در مرحله مصاحبه میباشند.

2. مصاحبه با تیم های ثبت نامی

جلسه مصاحبه با هدف تعیین تیم های برگزیده جهت حضور در مرحله نهایی (نشست شبیه سازی) پس از اتمام بازه ثبت نام برگزار می گردد. محتوای داوری از سوی مصاحبه کنندگان در این مرحله شامل شناخت مبانی و اصول روابط بین الملل، تحلیل مسائل روز سیاست خارجی، شناخت عمومی از کشورهای عضو در ابتکار صلح هرمز و توانایی های فردی در ایفای نقش دیپلماتیک خواهد بود.

3. کارگاه های آموزشی و مشاوره تخصصی

تیم های منتخب در مرحله مصاحبه جهت شرکت در کارگاه آداب و تشریفات دیپلماتیک و همچنین برخورداری از مشاوره تخصصی توسط تیم کارشناسی (متشکل از اساتید و کارشناسان اجرایی در امور بین الملل) دعوت شده و مقدمات لازم به منظور ارتقای کیفیت مذاکرات توسط تیم ها در جلسه شبیه سازی فراهم می آید. در ضمن برگزاری کارگاه های آموزشی، فرآیند قرعه کشی تیم ها جهت مشخص شدن نقش آنها در جلسه شبیه سازی انجام می گردد. فلذا غیبت هر یک از تیم ها در کارگاه های آموزشی به منزله انصراف بوده و تیم دیگری جایگزین خواهد شد.

4. نشست شبیه سازی

در این مرحله تیم های منتخب در حضور هیئت محترم داوران، روند مذاکرات را به صورت چند جانبه پیگیری نموده و در عمل، میبایستی نظر هیئت محترم داوران در ایفای نقش دقیق خود و حفظ آداب و شئون دیپلماتیک مرسوم در مذاکرات بین المللی را جلب نمایند. شبیه سازی با قرائت دستور کار توسط دبیر جلسه آغاز و مطابق با رویه مرسوم، هریک از تیم ها در نقش کشور خود به ایراد موضع و گفتگو میپردازند.

5. اختتامیه

پس از پایان ارزیابی توسط هیئت محترم داوران، تیم های منتخب (تیم های اول تا سوم) طی جلسه اختتامیه معرفی و مورد تقدیر قرار خواهند گرفت. به تمامی تیم های حاضر در نشست مذاکرات تقدیرنامه از سوی مجریان المپیاد اهدا خواهد شد.