کتاب خاورمیانه ۷ (ویژه تحولات عراق)



چاپ نخست: اسفند ماه ۱۳۸8

شابک: ۲ ـ ۱۲۱ ـ ۵۲۶ ـ ۹۶۴ ـ ۹۷۸

قیمت: ۴۹۰۰ تومان

خرید

 
کتاب خاورمیانه ۷ (ویژه تحولات عراق)

گردآوری و تدوین: سلیمه دارمی

انتشارات موسسه ابرار معاصر تهران، کتاب منطقه‌ای
کدبازیابی در کتابخانه دیجیتالی دید: FC2DADD
 
حلقه اول در امنیت ملی هر کشور پس از امنیت داخلی، حوزه بلافصل با همسایگان است. ج.ا.ایران بیش از هشت هزار کیلومتر مرز آبی و خشکی با سیزده کشور همسایه دارد. مرزهای امنیتی ایران که در شمال و جنوب به دو آبراه مهم دریای خزر و خلیج فارس متصل می‌شوند، ازطریق این سیزده همسایه با برخی مناطق راهبردی دیگر جهان ازجمله، خاورمیانه، شبه‌قاره هند، آسیای مرکزی، قفقاز و آسیای صغیر مرتبط می‌شوند. ایران با مناطق پیرامونی خود ازجمله مناطق مذکور به‌طور تاریخی در تعامل امنیتی بوده و بر آنها تأثیر گذاشته و به‌طور متقابل از تحولات این مناطق متأثر گردیده است. اکنون نیز تغییر و تحولات در محیط سیاسی ـ امنیتی کشورهای مذکور بر نظام و سیستم امنیتی منطقه پیرامونی ایران اثرات مستقیم و غیرمستقیم دارد.
«کتاب خاورمیانه هفت: ویژه تحولات عراق» درنظر دارد با ارزیابی تحولات عمومی و راهبردی عراق به‌عنوان یکی از تأثیرگذارترین همسایگان بر محیط امنیت ملی ایران، ضمن مشاهده هدفمند تحولات و رویدادهای این کشور به گردآوری، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و اطلاعات گردآوری‌شده بپردازد تا بدین‌وسیله نسبت فرایندهای موجود در صحنه عراق را با امنیت و منافع ملی ایران تجزیه‌وتحلیل نماید.
دراین‌راستا، مهم‌ترین رویدادها و تحولات رخ‌داده در عراق طی سال 1388 در دو حوزه کلی رویدادهای عمومی شامل سیاست داخلی و سیاست خارجی، و تحولات راهبردی موردتوجه قرار گرفته‌اند. دراین‌میان باتوجه به آنکه برگزاری انتخابات عراق و حواشی ناشی از آن یکی از اصلی‌ترین تحولات سیاسی عراق در سال ‌1388 بوده است، بخش زیادی از کتاب حاضر به بررسی این رویداد، جناح‌بندی‌ها و ائتلاف‌های شکل‌گرفته پیش از برگزاری انتخابات و غیره اختصاص یافته است. باتوجه به آنکه در زمان گرد‌آوری و نهایی شدن کتاب عراق، نتایج انتخابات این کشور که در هفتم مارس ۲۰۱۰ (شانزدهم اسفند ۱۳۸۸) برگزار شد، مشخص نشده بود، بنابراین تحولات مربوط به انتخابات عراق تا پیش از زمان برگزاری مورد بررسی قرار گرفته است.
در بخش تحولات راهبردی علاوه‌بر بحث انتخابات مسائلی چون پایان حضور منافقین در اردوگاه اشرف، کنترل و مدیریت اختلافات مرزی ایران و عراق بر سر چاه نفتی فکه، دور جدید انفجارها در بغداد و زیرسؤال رفتن توان دولت المالکی در برقراری امنیت، افتتاح رسمی مقر ناتو در عراق، انتخابات کردستان عراق و احیای فعالیت حزب بعث مورد توجه قرار گرفته است.
لازم به ذکر است کتاب حاضر، جمع‌بندی و گردآوری مطالب موجود در بولتن‌های پژوهشی و ماهیانه مؤسسه تهران درخصوص کشور عراق (محصول کار ارزشمند و کارشناسانه جناب آقای مراد ویسی) است که درطول سال در تیراژی محدود به چاپ رسیده و اکنون با حذف و اضافات لازم درقالب کتاب ارائه شده است.