کتاب آمریکا 8 (ویژه سیاست‌ها و اقدامات آمریکا در قبال ایران)



چاپ نخست: اسفند ماه ۱۳۸6

شابک: ۷ ـ ۰۷۲ ـ ۵۲۶ ـ ۹۶۴ ـ ۹۷۸

قیمت: ۲۳۰۰ تومان

خرید

 
کتاب آمریکا 8 (ویژه سیاست‌ها و اقدامات آمریکا در قبال ایران)

تنظیم: حسین عسگریان
انتشارات موسسه ابرار معاصر تهران، کتاب منطقه‌ای
کدبازیابی در کتابخانه دیجیتالی دید: BB00020080002321215
 
کتاب حاضر تلاش دارد تا با بررسی محورهای خبری و تحلیلی مرتبط با ایران در مجامع رسمی و دولتی آمریکا همچون کنگره، وزارت خارجه، کاخ سفید، وزارت دفاع و سایر مراکز مهم، روندها و گرایشات در حال شکل‌گیری پیرامون سیاست‌های آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران را در فاصله زمانی ابتدا تا انتهای سال 1386 مشخص نموده، با در کنار هم قرار دادن قطعات به ظاهر نامتناسب، به یک تصویر حقیقی و به دور از هیاهوهای ژورنالیستی درخصوص نگاه و نیات دولتمردان آمریکایی نسبت به سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران دست یابد.

در راستای اهداف مذکور، این کتاب مشتمل بر هفت بخش می باشد:


بخش اول به بررسی قرار گرفتن سپاه پاسداران ایران در لیست سازمان‌های تروریستی می‌پردازد. به نظر میرسد قرار دادن سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی به جای آنکه ناشی از اهداف عملیاتی و اقتصادی باشد، از یکسری اهداف سیاسی و روانی در داخل و درخارج از آمریکا ناشی می‌شود.


بر اساس مطالب طرح شده در این فصل، در داخل آمریکا این نظر مطرح است که قراردادن سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی تلاش وزارت خارجه و کاندولیزا رایس برای آرام کردن تندروها در دولت آمریکا است. تندروها در آمریکا معتقدند که وزارت خارجه و کاندولیزا رایس آنچنان که باید با ایران برخورد نمی‌کنند. قرار دادن سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی می‌تواند تا حدی تندروها را آرام کند. در کنار بعد داخلی، این دید نیز وجود دارد که علاوه بر مخاطبان داخلی در دولت آمریکا، وزارت خارجه آمریکا قصد آوردن فشار بر کشورهای هم‌پیمان خود را نیز داشته است. ایالات متحده صریحا اعلام کرده از آنجا که متحدانش در تنبیه ایران تعلل کرده‌اند، راهی جز پیگیری اقدامات یکجانبه از جمله قرار دادن سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی ندارد و در صورتی‌که همپیمانان آمریکا با اقدامات تنبیهی بیشتر علیه ایران موافقت کنند، آمریکا از این گونه اقدامات یکجانبه صرفنظر خواهد کرد.


بخش دوم اختصاص به سفر رئیس‌جمهور اسلامی ایران به آمریکا دارد. همچنان که در رسانه‌های ایران نیز انعکاس یافت، رسانه‌های آمریکایی این سفر را تحت پوشش خبری بالایی قرار دادند. واکنش مردم آمریکا نسبت به این پوشش خبری نیز بالا بوده است. بطوریکه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که پس از اخبار مربوط به عراق، اخبار مربوط به سفر آقای احمدی‌نژاد بیش از اخبار دیگر از سوی مردم آمریکا از نزدیک پی‌گیری شده است. در این بخش ضمن پاسخ به این سوال که اگر یکی از اهداف سفر آقای احمدی‌نژاد به آمریکا افزایش توجه جامعه آمریکا به ایران بوده باشد، چه مقدار از این هدف تحقق یافته است؟ بازتاب‌های سفر آقای احمدی نژاد به آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است.


در بخش سوم بطور جامع به طرح ها و برنامه های کنگره آمریکا علیه ایران پرداخته شده است. از آنجا که به دلایل گوناگون کنگره آمریکا نقش بسیار فعالی در شکل‌دهی روابط خارجی ایران و آمریکا بازی می‌کند واین نقش با توجه به اثرگذاری لابی‌های ضدایرانی در واشنگتن به خصوص لابی اسرائیل تا به حال نقشی کاملاً منفی بوده است، لذا توجه کافی به اقدامات کنگره آمریکا در قبال ایران ضروری می باشد.


در آبان ماه امسال شاهد اطلاعات ضد و نقیضی در مورد حمله آمریکا به ایران بودیم. از یک سو اخباری مطرح شد مبنی بر اینکه آمریکا طرح‌های حمله به ایران را به روز کرده است؛ از سوی دیگر لحن فرماندهان نظامی آمریکا در عراق نسبت به ایران مثبت‌تر از گذشته گشته بود. در بخش چهارم ضمن بیان اظهارات رسمی مقامات آمریکایی در این زمینه دیدگاه های گروه های مختلف در جامعه آمریکا و برخی نظرسنجی‌ها در این زمینه آورده شده است.


گزارش برآورد اطلاعات ملی آمریکا در اوائل دسامبر 2007 منتشر گردید و در نتیجه، بحث سیاسی جدی‌ای را در داخل و خارج از آمریکا به همراه داشت. بخش پنجم ابتدا ترجمه کامل سند طبقه‌بندی نشده این گزارش و سپس چندین مقاله و اظهار نظر را از جانب سیاستمداران و صاحبنظران مطرح جامعه آمریکا در مورد آن ارائه می‌دهد.


در بخش ششم به برخی از نظرسنجی‌ها در خصوص ایران و خاورمیانه و اسلام در آمریکا از جمله نظرسنجی مؤسسه پیو در مورد گرایشات جهانی، نظرسنجی از ۱۰۰ نخبه‌ آمریکایی درخصوص ارزیابی سیاست خارجی این کشور، نظرسنجی کمیته آمریکائیان یهودی در مورد آراء یهودیان آمریکایی و... پرداخته شده است.


بخش هفتم و نهایی نیز به بررسی برخی نکات در سخنرانی وضعیت اتحاد آمریکا که در سال 2008 توسط بوش ارائه شد، پرداخته و برای درک سیر تحول اینگونه سخنرانی‌ها، به ارزیابی مجموعه سخنان روسای جمهور مختلف آمریکا به این مناسبت در سال‌های گذشته با نشانگاه ایران می‌پردازد.