خلاصۀ گزارش تقویت روابط آمریکا و اروپا در ناتو[i]
این گزارش در تاریخ 7 جولای 2023 در موسسه هریتج و پیرامون موضوع ناتو و آینده روابط آمریکا و اروپا با عنوان «در آستانۀ اجلاس سران ناتو در سال 2023، ایالات متحده باید سیاستش را در [قبال] رفاه و امنیت اروپا افزایش دهد» توسط تد بروموند و دنیل کوچیس تدوین شدهاست. در ادامه ترجمه خلاصه این گزارش با هدف پیگیری آخرین مباحث حول اهداف و چالشهای ناتو ارائه شده است.
نشست 2023 ناتو در لیتوانی، مبتنیبر امری استراتژیک است. ایالات متحده باید یک سیاست جامع در قبال اروپا ایجاد کند که رفاه و امنیت دوطرفه را با مقابلۀ مؤثر با تهدیدات مشترک، افزایش دهد. برای ایجاد یک سیاست جدی و یکپارچه، آمریکا باید بهطور رسمی برنامههای نظامی منطقهای ناتو را اتخاذ کند و از فرماندۀ عالی مؤتلفین اروپایی بخواهد که آن را تأیید کند. برنامههای منطقهای ناتو متکیبر کشورهای عضوی است که هزینههای دفاعی را به اشتراک میگذارند. درحالیکه بیشتر اعضا هزینههای خود را افزایش دادهاند، هزینههای آمریکا کاهش یافتهاست و دیگران را برای انجام تعهدات خود تحت فشار قرار میدهد.
تجاوز روسیه در قالب درگیریهای گرجستان، چچن، اوکراین و حملات سایبری برای دههها ادامه داشتهاست و نرمش در گذشته نتوانسته از تهاجم بیشتر جلوگیری کند. نگرش تهاجمیروسیه نسبت به همسایگان خود، که با تهاجم سال 2022 به اوکراین نشاندهندۀ شکست بازدارندگی [غرب] است؛ شکست اروپا در اجرای تعهدات دفاعی، هم قدرت نظامی اروپا و هم کمکهای نظامی آمریکا را تضعیف میکند. واشینگتن باید اروپا را برای افزایش کمکهای مؤثر به اوکراین تحتفشار قرار دهد. استفادۀ صحیح از کمکها، تهدیدات روسیه علیه ناتو را کاهش میدهد و از پیامدهای اقدامات چین نیز جلوگیری میکند.
همچنین در راستای اولویتدادن به آزادی اقتصادی و تجارت باید برای نهاییکردن توافقنامۀ تجارت آزاد ایالات متحده و بریتانیا و ترویج صادرات انرژی آمریکا به اروپا اقدام کرد. با این حال، نگرانیهایی بابت تصویب مالیات بر مرز کربن توسط اتحادیۀ اروپا ایجاد میشود که مخالفت با حمایتگرایی اتحادیۀ اروپا را ضروری میسازد.
در مورد مقابله با نفوذ روسیه و چین بیان شده است که اقدامات روسیه، چالشهای امنیتی در بالکان را تشدید کرده و منجربه تنش و بیثباتی شدهاست. ایالات متحد و متحدان ناتو باید از لحاظ اقتصادی و سیاسی برای مقابله با نفوذ روسیه و چین و تقویت روابط با غربْ مشارکت کنند. ابتکاراتی مانند سه دریا [سیاه، اژه و مدیترانه] میتواند تعامل اقتصادی را افزایش دهد و برای سرمایهگذاران آمریکایی سودمند باشد.
پرداختن به چالش چین هم مستلزم همکاری آمریکا و اروپا است. اگرچه همسویی اروپا ممکن است به دلیل منافع اقتصادیْ چالش برانگیز باشد، اما ایالات متحده باید بر نگرانیهای امنیتی و احتیاط در برابر نفوذ چین در بخشهای حیاتی، تمرکز کند و به روابط (چالشوار) خود با روسیه نیز رسیدگی کند. باید توجه داشت که همکاری با اتحادیۀ اروپا و دولتهای ملیْ [غربی] برای جداسازی زیرساختها و صنایع ضروری از چین، مهم است. یک رویکرد عملی میتواند شامل هدفقراردادن مشترک شرکتهای چینی [توسط آمریکا و اروپا] باشد که درحال کمک به روسیه هستند. برای مقابله با تهدیدات چین و روسیه، واشینگتن باید تعامل درازمدت خود با اروپا را حفظ کند.
اگرچه سیاست آمریکا از مسائل اقتصادی (در داخل) و نبود برنامهریزی بلندمدت در قبال اروپا (از خارج) رنج میبرد، دولت بایدن حمایت قاطع خود را از ناتو ابراز کرده و به کمکهای نظامی به اوکراینْ ادامه دادهاست. مهمترین اقدام نشست سران ناتو، این است که برنامههای نظامی منطقهای ناتو را به واقعیتی تبدیل کند که اعضای اروپایی (ناتو) بهلحاظ سیاسی، مالی و نظامی از آن حمایت کنند. اما آمریکا همچنان در اروپا واکنشپذیر است؛ بهجای هدایت رویدادها، به پاسخگویی به آنها میپردازد و بهوضوح تمایل دارد پس از کنترل منطقه و کاهشیافتن جنگ، به اولویتهای داخلی خود بازگردد.
تلخیص: علیرضا رحمتی
[i] Bromund, T & Kochis, D. (2023, July 7). Ahead of 2023 NATO Summit, US Policy in Europe Must Advance Prosperity and Security. The Heritage Foundation.
نظر شما