چشم انداز عضویت ترکیه در اتحادیه اروپایی
صادرات و واردات ترکیه حدود 30 درصد از تولید ناخالص داخلی آن را تشکیل میدهد و اتحادیه اروپا شریک عمده تجاری ترکیه محسوب میشود. نرخ پایین تر هزینهها در ترکیه میتواند باعث تشویق به سرمایهگذاری بیشتر در این کشور شود همانند وضعیت کشورهای آمریکای لاتین. اتحادیه اروپا و ترکیه تجارت قابل توجهی با یکدیگر دارند. ترکیه ششمین طرف تجاری اتحادیه اروپایی است. حجم مبادلات تجاری ترکیه با اتحادیه اروپایی در سال 2010 بیش از 100 میلیارد یورو می باشد. 3 درصد از واردات اتحادیه اروپا از ترکیه صورت میگیرد و نیز 47/3 از صادرات اتحادیه اروپا نیز به ترکیه صورت میگیرد. ترکیه جز هفت شریک مهم تجاری اتحادیه اروپا در واردات و نیز جز شش شریک مهم تجاری اتحادیه اروپا از لحاظ صادرات میباشد .
تعداد مصرفکنندگان زیاد ترکیه و نیروی کار ارزان آن میتواند جاذبههای زیادی برای اتحادیه اروپا داشته باشد. دولت ترکیه برخی از قوانین جدید را در جهت رفع تبعیض بین سرمایهگذاری داخلی و خارجی تصویب کرده است و نیز موانع اداری برای ثبت شرکتهای خارجی را از میان برده است. در همین راستا ترکیه آژانس جدید سرمایهگذاری خارجی را تاسیس کرده است تا زیر ساختهای کشور را بهبود و برنامه خصوصیسازی را با سرعت بیشتری ادامه دهد. پتانسیل رشد ترکیه در جمعیت کار رو به رشد آن نهفته است. بعضی از مفسران اقتصادی اعتقاد دارند که ترکیه پس از سال 2010 وارد یک عصر طلایی میشود شبیه تجربهای که ببرهای شرق آسیا داشتهاند. نرخ بیکاری در ترکیه 6/10 درصد است که تنها کمی بیشتر از متوسط نرخ بیکاری اتحادیه اروپاست. نرخ بیکاری جوانان در ترکیه 7/16 درصد است که این رقم از نرخ بسیاری از کشورهای جدید عضو اتحادیه کمتر است. نیروی کار جوان ترکیه تا سال 2015 که اتحادیه اروپا با پیر شدن جمعیت مواجه است میتواند بسیاری از نیازهای اتحادیه اروپا در بخش نیروی کار را تامین کند.
در حال حاضر میزان قابل توجهی از همگرایی تجاری میان ترکیه و اتحادیه اروپا وجود دارد. ترکیه از سال 1963 کاندیدای ورود به اتحادیه اروپاست و با این اتحادیه موافقتنامه گمرکی دارد. اتحادیه گمرکی بین دو طرف از 31 دسامبر 1995 به اجرا در آمده است. این اتحادیه گمرکی زمینه ای برای عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا در آینده است.
عضویت در اتحادیه اروپایی
ترکیه از سالها پیش کاندیدای عضویت در اتحادیه اروپاست ولی تاکنون بهدلایل مختلف این هدف بزرگ ترکیه متحقق نشده است. دلایل امر متعدد هستند و به موقعیت جغرافیایی ترکیه (که خیلی ها ترکیه را کشوری آسیایی می دانند)، مذهب اسلام در برابر مسیحیت اروپایی، نقض حقوق بشر از جمله نقض حقوق اکراد ترکیه، جمعیت زیاد ترکیه که میتواند معادلات قدرت را در آینده اتحادیه اروپایی بهم بریزد، سوابق تاریخی ترکیه که این کشور را بعنوان وارث امپراطوری عثمانی میدانند و یادآور جنگهای صلیبی بین مسلمین و مسیحیان است، مخالفت بسیاری از کشورهای اروپایی و از جمله افکار عمومی اروپا و ..... باز میگردد. در چشم انداز قابل پیش بینی بعید است ترکیه بهعضویت اتحادیه اروپایی در آید. البته چشم انداز روابط طرفین مثبت است و اکثریت کشورهای عضو اتحادیه اروپایی با گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با ترکیه موافقت دارند ولی عضویت این کشور را نمیتوانند بپذیرند. چیزی که محتمل است گسترش روابط طرفین در چشم انداز آینده است.
اگر مقایسه ای به حجم تجارت ترکیه و ایران با اتحادیه اروپایی بیاندازیم آنگاه متوجه موقعیت اقتصادی و تجاری طرفین میشویم. ایران در سال 2010 با 19 میلیارد یورو طرف 34 تجاری اتحادیه اروپا بوده است. حجم تجارت ایران با اتحادیه کمتر از نیم درصد تجارت خارجی اتحادیه اروپاست. این آمار نشان می دهد که حجم تجارت ترکیه با اروپا بیش از 500 درصد یا بیش از 5 برابر حجم تجارت ایران با اتحادیه اروپاست. این در حالی است که بیش از 85 درصد از صادرات ایران به اتحادیه اروپا مربوط به نفت و فراورده های نفتی است. بنابراین ترکیه از یک موقعیت بسیار برتر نسبت به ایران در همکاریهای اقتصادی و تجاری با اتحادیه اروپا برخوردار است.
نظر شما