مدیریت حراست و امنیت در بنگاههای اقتصادی و کسب و کارهای بینالمللی
پیشگفتار
جاسوسی در ذات خود همیشه یک فعالیت مرموز و مخفیانه بوده است. کلمه «جاسوسی» نیز به نوبه خود انواع و اقسام تصاویر را در ذهن مخاطب تداعی میکند. نکته اینجاست که شناخت افکار عمومی در رابطه با جاسوسی عمدتاً نشات گرفته از فیلمهای سینمایی و اخبار سیاسی و امنیتی است، به همین دلیل اغلب مردم و حتی کارشناسان اقتصادی فهم درست و دقیقی از مفهوم جاسوسی اقتصادی ندارند چرا که در عرصه رسانه تاکنون توجه چندانی به این حوزه از جاسوسی نشده است.
البته بایستی به این نکته توجه داشت که جاسوسی اقتصادی دارای سابقه تاریخی قابل توجهی است و قدمت آن به اندازه تاریخ تمدن بشر است چرا که انسان از بدو شروع زندگی اجتماعی خود و پرداختن به کسب و کار با این نوع جاسوسی و تبعات آن روبرو بوده است. به طور مثال امروزه مورخان عرصه امنیت اطلاعات از ماجرای سرقت اسرار صنعتی مربوط به تولید و فرآوری نخ ابریشم توسط چینیها و انتقال آن به اقصی نقاط جهان به عنوان قدیمیترین نمونه مستند از جاسوسی اقتصادی یاد میکنند. چینیها برای نزدیک به 30 قرن انحصار جهانی تولید پارچههای ابریشمی را در دست داشتند و با صادرات این نوع پارچه درآمدهای هنگفتی را بدست میآورند، طبیعتاً حفاظت از این راز صنعتی و تجاری به راحتی ممکن نبود به همین دلیل حاکمان وقت چین سیاستهای امنیتی سختگیرانهای را برای حفاظت از آن اتخاذ کرده بودند، به طور مثال مسافرانی که قلمرو چین خارج میشدند در گذرگاههای مرزی به طور کامل جستجو میشدند و قاچاقچیان پیله یا کرم ابریشم به سرعت اعدام میشدند. با این حال در نهایت فن تولد ابریشم توسط جاسوسان به خارج از مرزهای چین انتقال یافت و کشور چین از این مزیت رقابتی محروم گشت.
این واقعه که قریب به 500 سال قبل از میلاد مسیح رخ داده است به خوبی سابقه تاریخی جاسوسی اقتصادی و نقش آن در رقابتهای اقتصادی بینالمللی را نشان میدهد.
این کتاب به این دلیل نوشته شده است که در قرن بیست و یکم، جاسوسی اقتصادی به یکی از مهمترین تهدیدات اقتصادی علیه کسب وکارهای موفق جهان بدل شده است آنهم در حالی که در رابطه با این نوع تهدید تولید ادبیات چندانی خصوصاً به زبان فارسی صورت نگرفته است.
خوشبختانه نویسندگان این اثر بدیع به دلیل تجربیات قابل توجه علمی و تجربی خود در حوزه حفاظت و امنیت تلاش داشتهاند تا این کتاب تکرار بسیاری از آثاری که در حوزه جاسوسی و ضد جاسوسی به نگارش در آمدهاند نباشد. برعکس، نویسندگان بهدنبال ارائة مجموعهای از مطالب و موضوعات کاربردی بودهاند که فراگیری آنها توسط مخاطب میتواند به ارتقاء سطح حراست و امنیت بنگاههای اقتصادی کشورمان خصوصاً کسب و کارهای دانش بنیان کمک نماید.
در پایان امید است که مخاطبان گرامی پس از مطالعه این اثر قادر باشند به نحو مطلوب سازوکارهای حراستی و امنیتی کسب و کار خود را مورد ارزیابی و بازنگری قرار دهند و از این طریق موجبات افزایش ثبات و امنیتی اقتصادی را گوشه کنار کشور فراهم آورند.
نظر شما