«سایه طاعون کرونا بر سیاست‌های داخلی و بین‌المللی رژیم صهیونیستی»



در روزهایی که همه امور در رژیم صهیونیستی تحت‌الشعاع برگزاری بیست‌وسومین انتخابات کنست با هدف خاتمه بخشیدن به بن‌بست سیاسی هیجده‌ماهه قرار داشت، این کرونا بود که موفق شد بر کلیه‌ جنبه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این رژیم سایه افکند. اگرچه نتانیاهو در مصاحبه‌های اخیر خود همواره مدعی است که همکارانش در کابینه، کلیه امور مرتبط با شیوع کرونا را در کنترل کامل خود دارند، ستاره داوود، اورژانس ملی این رژیم، از افزایش هفتصد برابری تماس‌ها و مراجعات به این سازمان خبر داده است.

کمتر کسی فکر می‌کرد که پس از فرود هواپیمای خطوط هوایی کره جنوبی در فرودگاه اینچئون در 21 مارس 2020، تست کرونای 29 نفر از دویست مسافر این پرواز مثبت باشد. درحالی‌که کره جنوبی خود یکی از کشورهای اصلی در موج نخست شیوع این بیماری در سطح بین‌المللی قلمداد می‌شد، این‌بار داستان متفاوت بود؛ زیرا تمامی سرنشینان این پرواز از مبدأ فرودگاه بن گوریون در تل آویو به کره جنوبی بازگشته بودند. واکنش مقامات ذی‌ربط در اورشلیم بسیار شتاب‌زده بود. در نخستین اقدام، دویست نفر از دانش‌آموزان و معلمان که همزمان با بازدید گردشگران کره‌ای از اماکن مذهبی و تاریخی اورشلیم، در این مکان‌ها حاضر بودند، به قرنطینه فراخوانده شدند. همزمان با این رخداد، انتشار خبر حضور یازده تبعه آن ها در میان سرنشینان کشتی تفریحی پرنس دیاموند در ژاپن، کابینه نتانیاهو را بر آن داشت که با پروازی اختصاصی، افراد حاضر در این کشتی را نیز به رژیم صهیونیستی بازگرداند و در قرنطینه قرار دهد.

این دو حادثه غیرمترقبه نهادهای ذی‌ربط را بر آن داشت که بلافاصله دستورالعمل‌های مرتبط با ویروس کرونا را به‌اجرا درآورند. ارتش رژیم صهیونیستی 1262 سرباز خود را که از سفرهای خارجی مراجعت کرده بودند، در قرنطینه قرار داد. وزارت بهداشت نیز از ممنوعیت سفرهای خارجی کلیه پزشکان و کادر درمانی خبر داد. این وزارتخانه در آمار رسمی، مثبت بودن تست 61 نمونه از بیماران مبتلا به ویروس کرونا را اعلام کرده (رتبه 39 جهان) و همزمان درخصوص احتمال شیوع آن در میان سیصد هزار نفر از ساکنان سرزمین‌های اشغالی نیز هشدار داده است.

اما چالش بعدی بر سر راه کابینه نتانیاهو، نحوه مدیریت هفتاد هزار نفر بود که به‌زودی پس از اتمام سفرهای خویش در ایام تعطیلات عید «پوریم» به کشور خود بازمی‌گشتند. دراین‌راستا، یعکوو لیتزمن، وزیر بهداشت کابینه صهیونیستی، اعلان کرد که کلیه افراد مزبور باید پس از مراجعت ، با تعیین محل اقامت خود در قرنطینه قرار گیرند و درصورت تخطی از قوانین این امر به تحمل هفت سال حبس محکوم خواهند شد.

در صبح روز 9 مارس، بنیامین نتانیاهو از طریق ویدئوکنفرانس، رهبران کشورهای اروپایی را به همکاری مشترک در مقابله با مخاطرات بین‌المللی شیوع کرونا فراخواند. او در سخنرانی خویش که با مشارکت رؤسای‌جمهور قبرس و مجارستان؛ نخست‌وزیران ایتالیا، رومانی، کرواسی و بلغارستان؛ و صدراعظم اتریش برگزار شد، از همگان خواست که با همکاری محققان و مسئولان بخش بهداشت و درمان، ضمن تسریع روند بررسی تست مبتلایان به این ویروس، تلاش جهانی را با هدف مقابله با این تهدید بیولوژیک درپیش بگیرند.

نتانیاهو بلافاصله پس از این ارتباط ویدئویی، ضمن شرکت در جلسه‌ای با حضور مسئولان ذی‌صلاح، از تهیه پروتکل مقابله با گسترش ویروس کرونا خبر داد. درحالی‌که به‌نظر می‌رسید قرار است از ورود اتباع چهارده کشور ازجمله برخی شهروندان ایالت‌های نیویورک، لس‌آنجلس و واشینگتن آمریکا به سرزمین‌های اشغالی ممانعت به‌عمل آید، به گفته برخی رسانه‌های خبری، تماس مایک پنس، معاون نخست‌وزیر ایالات متحده آمریکا با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و هشدار وی درخصوص آثار منفی این امر بر روابط گرم طرفین سبب شد که کابینه نتانیاهو ضمن تجدیدنظر در تصمیم پیشین خود، از الزام کلیه مسافران به چهارده روز قرنطینه سخن به‌میان آورد. همزمان اعلام شد که کلیه پروازهای بین‌المللی تا ماه مارس به حالت تعلق درمی‌آید. از نگاه اخرونوت، سردبیر روزنامه یدیعوت، «طاعون قرن» سبب شده است که دروازه‌های رژیم صهیونیستی بر روی جهان بسته شود. برخی منتقدان، تصمیم اخیر کابینه را ضربه‌ای مهلک بر اقتصاد رژیم صهیونیستی خواندند تا دولت نتانیاهو در واکنش به این انتقادات، بودجه‌ای چهارده میلیارد شکلی (یک میلیارد دلار) را به‌منظور حمایت از شرکت‌های زیان‌ده از بحران کرونا اختصاص دهد.

شیوع ویروس کرونا نه‌تنها در داخل، بلکه بر مناسبات رژیم صهیونیستی با محیط بین‌المللی نیز سایه افکنده است، تاآنجاکه نتانیاهو مدعی است اورشلیم از هنگام آغاز این بحران در کانون همکاری‌های بین‌المللی درخصوص مقابله با تهدید کرونا قرار داشته است که با تعطیلی یک‌ماهه مدارس در فلسطین اشغالی همراه گردید. رژیم صهیونیستی همچنین پس از کره جنوبی و ایتالیا بیشترین میزان تست کرونا در جهان را به خود اختصاص داده است (383 تست در میلیون نفر).

امروز ابهام بر سر ماهیت و دلایل گسترش ویروس کرونا همچنان به یکی از چالش‌برانگیزترین موضوعات مورد بحث در محیط بین‌الملل تبدیل شده است. تشدید رقابت‌های بین‌المللی به‌ویژه تقابل پکن و واشینگتن در حوزه اقتصادی یکی از دلایل عمده کارشناسان در تشریح ماهیت شیوع این ویروس مخرب در جهان بوده است. تقارب همکاری‌های رژیم صهیونیستی و چین در سال‌های اخیر به‌ویژه سرمایه‌گذاری‌های عظیم پکن به‌منظور بهره‌برداری از طرح توسعه بندر حیفا سبب شده است که علی‌رغم روابط دوستانه و گرم بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ، مسئولان آمریکایی را درمورد آتیه همکاری‌های امنیتی و اقتصادی این کشور با رژیم صهیونیستی مردد سازد. تمسک ترامپ به «سیاست‌های کثیف»[1] در دوران ریاست‌جمهوری‌اش سبب گردیده است که برخی با طرح اتهام نقش داشتن نهادهای امنیتی و اطلاعاتی این کشور در پشت‌صحنه گسترش جهان‌شمول ویروس کرونا، پیامدهای این بحران فراگیر را به فرجام رقابت‌های ایالات متحده با سایر قدرت‌های بین‌المللی مرتبط سازند.

 

[1]. Dirty Politics