بولتن حقوق بشر: رویدادها و تحلیل‌ها (36)



چاپ نخست: شهریور ماه ۱۳۹4

شابک:

-

قیمت: 6000 تومان
 
بولتن حقوق بشر: رویدادها و تحلیل‌ها (36)
 
اجرا: مؤسسة فرهنگی مطالعات و تحقیقات بین‌المللی ابرار معاصر تهران ـ معاونت پژوهشی
نظارت: دکتر محمودرضا گلشن‌پژوه
گردآوری و تدوین: مرضیه عزیزیان
کد بازیابی در کتابخانه دیجیتالی دید: 089F1AF
 
طی دوره تحت پوشش این بولتن، بیست‌ونهمین جلسه شورای حقوق بشر از 15 ژوئن تا 3 ژوئیه 2015 (25 خرداد تا 12 تیر 1394) در شهر ژنو برگزار شد، این نهاد پس از تصویب 26 قطعنامه در طیف وسیعی از مسائل به کار خود خاتمه داد. شورا همچنین در این دوره بررسی ادواری جهانی چهارده کشور (قرقیزستان، گینه نو، لائوس، اسپانیا، لسوتو، کنیا، ارمنستان، گینه بیسائو، سوئد، گرانادا، ترکیه، کویت، کیریباتی، و گویان) را به‌تصویب رساند و شش تن از دارندگان احکام رویه‌های ویژه شورای حقوق بشر را منصوب کرد.
در این دوره، کمیسیون مستقل بین‌المللی تحقیق درمورد سوریه و اریتره و کمیسیون تحقیق در جنگ 2014 غزه، پس از گفت‌وگوی تعاملی با دولت‌ها و سازمان‌های غیردولتی، گزارش خود را به شورا ارائه نمودند. شرایط حقوق بشر در بلاروس، سرزمین‌های اشغالی فلسطین، سودان جنوبی، جمهوری آفریقای مرکزی و ساحل عاج نیز مورد بحث قرار گرفت. نقض حقوق بشر و بدرفتاری و خشونت بوکوحرام، از دیگر موضوعات مورد بحث در شورا بود. در این جلسه همچنین کمک‌های فنی و ظرفیت‌سازی در زمینه حقوق بشر، مورد بررسی قرار گرفت.
در بخش اقدامات کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز این موضوعات به‌چشم می‌خورد: ابراز نگرانی کمیسر عالی درباره ابعاد گسترده قانون جدید امنیت ملی چین، ابراز نگرانی از نقض مداوم و فاحش حقوق بشر در شرق اوکراین، درخواست سخنگوی کمیسر عالی حقوق بشر از جمهوری آذربایجان جهت اطمینان از آزادی بیان و اجتماعات، و واکنش دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به تشدید بحران انسانی در یمن.
در قسمت اظهارات مقامات و کارشناسان سازمان ملل نیز می‌توان به بیانیه استقبال بان‌کی‌مون از رسمی شدن ازدواج همجنس‌گرایان در آمریکا، تأکید سازمان ملل بر رویکرد «مردم‌محور» به مهاجران و پناهندگان در جنوب شرقی آسیا، هشدار کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل نسبت به افزایش شمار مهاجران دریایی به اروپا، ابراز نگرانی کارشناسان سازمان ملل درباره تأثیر نامطلوب موافقتنامه‌های تجارت آزاد و سرمایه‌گذاری بر حقوق بشر، ابراز نگرانی کارشناس سازمان ملل از ازدحام بیش از حد زندان‌ها در فیلیپین، ابراز نگرانی مقام سازمان ملل متحد نسبت به تداوم بحران غزه، تأکید گزارشگر ویژه سازمان ملل بر نیاز به رویکرد یکپارچه جهانی برای رسیدگی به وضعیت اقلیت روما، درخواست کارشناس سازمان ملل برای آزادی فعالان آذربایجانی تا قبل از بازی‌های 2015 باکو، درخواست کارشناسان سازمان ملل از دولت پاکستان برای توقف اعدام شفقت حسین، راه‌اندازی سیستم گزارش‌دهی آنلاین مواد مخدر در افغانستان با همکاری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، سکوت برنده جایزه نوبل در برابر کشتار مسلمانان میانمار، گزارش سازمان ملل درباره تداوم نقض گسترده حقوق بشر و کشتار افراد غیرنظامی در عراق، و هشدار کارشناس سازمان ملل متحد درباره زندگی فلسطینیان در کرانه غربی اشاره کرد.
گزارش دیده‌بان حقوق بشر درباره بازداشت، ضرب‌وشتم و اخراج مهاجران از عربستان و نقض حقوق پناهندگان در این کشور، گزارش یونیسف درباره رنج میلیون‌ها کودک در جهان، هشدار دیده‌بان حقوق بشر درخصوص استفاده از بمب‌های خوشه‌ای علیه غیرنظامیان یمنی، هشدار یونیسف درباره تلفات بالای کودکان در یمن، گزارش سازمان ملل متحد درباره ارتکاب جنایات جنگی توسط رژیم اسرائیل در جنگ سال 2014 غزه، و متن گزارش پیشرفت در زمینه حقوق بشر چین در سال 2014 نیز در بخش تحولات مربوط به حقوق بشر سایر کشورها مورد توجه قرار گرفته است.
در بخش پایانی، یعنی تحولات حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران، هشدار کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد درمورد آمار فزاینده اعدام‌ها، ابراز نگرانی عفو بین‌الملل از افزایش اعدام‌ها در ایران، تأکید گزارشگر ویژه سازمان ملل بر استفاده از فرصت ایجادشده پس از توافق هسته‌ای با ایران برای تمرکز بر مسئله حقوق بشر، و درخواست لغو فوری تحریم‌های ایران ازسوی گزارشگر ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد مورد بررسی قرار گرفته است.