دیپلماسی رسانه‌‌ای در خدمت اربعین و مقابله با اسلام هراسی


بعد از دو سال وقفه به دلیل همه گیری کرونا دوباره جمعیت میلیونی از عاشقان سیدالشهداء روانه کربلای معلی است و تصویر باشکوه دیگری از این مراسم بزرگ رقم خواهد خورد

این روزها بزرگترین راهیپمایی دنیا با بیشترین جمعیت در حال وقوع است اما کمترین پوشش‌ خبری در رسانه‌های دنیا از این اتفاق بزرگ صورت می‌گیرد. دشمنان اسلام با تمام امکانات خود در حال تلاش برای بایکوت خبری جریان بزرگ اربعین هستند اما مگر می‌شود ندای «یاحسین(ع)» میلیون‌ها زائر عاشق را پنهان کرد؟

براساس آمارها تاکنون بیش از 3 میلیون ایرانی در سامانه سماح ثبت‌نام کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود تعداد زائرانی که امسال از ایران به کربلا می‌روند، بیش از 5 میلیون نفر است. در کنار اینها، زائرانی که از دیگر کشورهای مسلمان منطقه به این سفر می‌روند را قرار بدهید. شاید بتوان گفت که بیش از 20 میلیون جمعیت در مدت زمان 10 ـ 15 روزه به عراق می‌روند اما با این حال، خبرهای بسیار کمی در رسانه‌های دنیا از این جمعیت منتشر می‌شود.

سوالی که در این بین وجود دارد این است که وظیفه ما و رسانه‌ها برای اطلاع‌رسانی به مردم جهان از این اتفاق بزرگ چیست و چگونه می‌توانیم صدای این جمعیت را به مردم جهان برسانیم؟ در واقع دیپلماسی رسانه چگونه می‌تواند زمینه بهره برداری بهینه از فرصت اربعین را برای ملت‌های مسلمان و ترویج صلح، برادری و همچنین افزایش زمینه‌های همکاری در بینشان فراهم آورد.

در رابطه با دیپلماسی رسانه‌ای بایستی به این نکته توجه داشت امروزه رسانه‌های ارتباط جمعی به مدد توسعه فناوری‌های نوین ارتباطی و تعاملی خصوصاً فضای مجازی توانسته‌اند به شکل قابل توجهی زمینه انتقال اخبار و اطلاعات در سطح جهان را گسترش دهند که نتیجه آن تحت تاثیر قرار گرفتن بیش از پیش عرصه‌های مختلف مرتبط با زیست اجتماعی بشر بوده است، به طور مثال امروزه به مدد رسانه‌ها در کسری از ثانیه اخبار اقتصادی یک کشور در دیگر کشورها دیده و شنیده شده و حتی بر کشورهای مخاطب تاثیر می‌گذارد. پر واضح است که رسانه‌ها به مدد ضریب نفوذ بالای خود در بین افکار عمومی ملت‌های جهان این توانایی را دارند که افکار عمومی جوامع را شکل داده و فرهنگ‌های خاصی را که مد نظر صاحبان آنهاست، ترویج دهند. لذا بایستی از این ظرفیت رسانه‌ در راستای ترویج اندیشه‌های سازنده در بین دیگر جوامع بهره برد که خوشبختانه دیپلماسی رسانه‌ای این ظرفیت را ایجاد کرده است.

حال در شرایطی که دشمنان اسلام و ایران تمام امکانات خود را به کار گرفته‌اند و بدون توقف در حال تلاش برای تحریف تاریخ و ترویج اسلام و ایران هراسی هستند بایستی از ظرفیت رسانه‌ها برای مقابله با این هراس افکنی بهره برداری نمود. به طور مثال بارها این مثال زده شده است که اگر عبارت «عاشورا» را به دو زبان فارسی و انگلیسی در اینترنت سرچ کنید، چه نتایج متفاوتی داده می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که دشمن برای تحریف اتفاقات مهم جهان اسلام شوخی و تعارف ندارد.

در این بین شاید بتوان به چند نکته اساسی اشاره کرد. رسانه‌ ملی در این روزها گزارش‌های زیادی از مناطق مرزی و مسیرهای پیاده‌روی پخش می‌کند. اقدام بسیار خوبی که باید بیش از این مورد توجه قرار گیرد با این حال معاونت برون‌مرزی صدا و سیما نقش بسیار مهمتری برعهده دارد و باید فعال‌تر شده تا صدایش را به گوش مخاطبان بیرونی برساند.

خبرگزاری‌ها نیز نقش بسیار مهمی دارند؛ این رسانه‌ها به دلیل دسترسی از خارج کشور، محل بسیار خوبی برای نشر اخبار اربعینی و جمعیت میلیونی زائران است. بارها در گزارش‌هایی که از بی‌بی‌سی فارسی، VOA و ... راجع به ایران پخش می‌شود، نام رسانه‌های ایرانی برده می‌شود. بنابراین مخاطب خارجی رسانه‌های ما را رصد می‌کند و مطمئنا نشر اخبار اربعینی با بهترین قالب‌ها در بهترین زمان برای مخاطب خارجی که اختلاف ساعت دارد، می‌تواند این بایکوت خبری را بشکند.

فضای مجازی، زمینه مهم دیگری است که می‌تواند نقش‌آفرین باشد. همانطور که ایرانی‌ها بسیاری از اخبار خود از خارج کشور را از این طریق دریافت می‌کنند، مخاطب خارجی نیز از همین طریق مطلع می‌شود. بنابراین فعال شدن در این زمینه و راه‌اندازی پیج‌ها و کانال‌های متعدد در فضای مجازی نظیر تلگرام، اینستاگرام و ... می‌تواند بسیار راهگشا باشد و پیام جهان اسلام را به مخاطب خارجی برساند.

در پایان  با توجه به در پیش رو بودن رویداد بزرگ اربعین باید اشاره کرد که خطر بزرگی احساس می‌شود. دشمنان ما در حال تلاش برای ارائه تصویری نامطلوب از اسلام و شیعه هستند لذا بایستی فضای رسانه‌ای اربعین را جدی گرفت و در آن فعال شد تا مخاطب دنیا بداند در اربعین چیست و چرا این رویداد می‌تواند به محور تعامل و سازندگی در منطقه و جهان بدل گردد.

باید دقت داشت که اربعین حسینی تبدیل به پیشانی تبلیغی اسلام و شیعه در تمام دنیا شده و چشم میلیون ها نفر از مردم جهان به این رویداد بزرگ دوخته شده است. رسانه ها باید ضمن بازتاب خبری فراوان از این رویداد نسبت به تبیین تمام ابعاد وجودی آن تلاش کنند.