همایش پیامدهای منطقهای و بینالمللی ترور سپهبد قاسم سلیمانی
سخنرانی دکتر عابد اکبری
دبیر علمی همایش
به نقل از روابط عمومی مؤسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران، دکتر عابد اکبری، مدیرعامل این مؤسسه و دبیر علمی همایش «پیامدهای منطقهای و بینالمللی ترور سپهبد قاسم سلیمانی» در ابتدای این مراسم، ضمن خیر مقدم به مهمانان همایش، اقدام آمریکاییها در ترور سردار قاسم سلیمانی را تروریسم دولتی آمریکا عنوان کرد. وی بیان داشت: در چند روز اخیر، درباره ابعاد مختلف شخصیتی سردار شهید سلیمانی صحبت شده، اما این همایش با هدف مطالعه آثار منطقهای و بینالمللی ترور این شهید بزرگوار طراحی شده است.
دکتر اکبری اظهار داشت: بازیگران مختلف همچون اروپا در این عرصه، اثرگذار و اثرپذیرند. اروپا پیشازاین خود را قدرتی موازنهگر بین ایران و آمریکا معرفی کرده بود و امروز مسئول است درقبال این ادعا پاسخگو باشد؛ اما گویا هنوز نتوانسته است راهبرد دقیق سیاسی، نظامی، و اقتصادی روشنی برای خود تعریف کند. فرانسه، بریتانیا و آلمان برای کشیدن ماشه تحریمهای نهایی علیه ایران، بیانیه مشترکی را صادر کرده و مدعی شدهاند این اقدام بهمعنای پیوستن اتحادیه اروپا به جبهه ترامپ برای فشار حداکثری بر ایران نیست، پاسخی به انتقام سخت ایران از آمریکا نیست، سوزاندن لاشه برجام نیست؛ اما آنچه مشخص است این است که رویکرد عملی اروپا، تسلیم در برابر یکجانبهگرایی آمریکا با نادیده گرفتن تحریمهای ناعادلانهای علیه ایران است که اقدام متقابل تهران را در کاهش تعهدات برجامی خود، همزمان با ناتوانی نظام بینالملل در مقابله با قوانین فرامرزی آمریکایی برانگیخت.
دکتر اکبری در ادامه بیان داشت: روشن است اروپا نپذیرفته است که تحولاتی در نظام بینالملل در جریان است و بازی دوطرفهاش ازیکسو، با تظاهر به جانبداری از ایران و ازسویدیگر، همگرایی با آمریکا نمیتواند صلح و ثبات را حفظ کند. اروپا هنوز به این باور نرسیده است که برای حفظ امنیت و ثبات خود، ناگزیر است به انتخاب بین ایران و آمریکا دست بزند و باید قبول کند همه تحولات آتی نظام بینالملل حول محور ایالات متحده نخواهد بود و دنیا نمیتواند با رفتارهای یکجانبه آمریکا اداره شود. این یکجانبهگرایی فراقانونی، امروز برجام و فردا هر نظم و قانونی را برهم میزند. در برجام، ایران با آمریکا بهعنوان عضوی از گروه 5+1 روبهرو شد، نه با ترامپ یا اوباما؛ و وقتی کشوری تا این اندازه در داخل خود متشتت است، قطعاً قادر نیست بفهمد کنش منطقهای ایران حراست از خاک خود بهعنوان بازیگر اجتنابناپذیر این عرصه جغرافیایی در برابر بحرانهای فرامرزی است.
دکتر اکبری همچنین عنوان کرد: امروز با تعدی آمریکا در ترور سپهبد سلیمانی، این تروریسم دولتی آشکار، صحبت از داوری نهایی میان آنهایی است که حق مشروع بقا در منطقه را دارند و آنهایی که باید منطقه را ترک کنند. پرسش مهم این است که آیا اروپا قصد واقعی آمریکا را نمیفهمد یا با آن همگرایی راهبردی کامل دارد. آمریکا خامدستانه درصدد است ایران را از نقشه منطقه محو کند و اروپا باید انتخاب کند مایل است در آتش هرجومرجِ بحرانی که بهزودی مرزهای غرب آسیا را به مقصد پایتختهای اروپا ترک خواهد کرد بسوزد یا آنکه براساس جغرافیای حضور خود، درست مانند ایران، با درنظر گرفتن بحرانهایی که بهدلیل «ماهیت ژئوپلیتیک جدید جهانی» چهارچوبهای امنیتی منطقهای و بینالمللی را ایجاب میکنند حق دفاع از منافع خود را حفظ کند.
ایران همواره تلاش داشته است از ارزشها، سُنتها و مرزهای خود پاسداری کند. مرزهایی مشترک با برادران افغانستانی، پاکستانی و عراقی و ارزشهایی مشترک با سوریه و یمن و سنتهایی مشترک با ترکیه و آذربایجان و تاجیکستان و حتی کشورهایی که علیرغم اشتباهات محاسباتی، همچنان برادران و همسایگان ما بهشمار میروند. ایران اولین کشوری در جهان بود که خطر بنیادگرایی اسلامی را درک کرد، آن را در مراکز پژوهشی کالبدشکافی نمود و با درک این جنبۀ تاریک، به مبارزه عملی با آن پرداخت. ضمیر روشن و آگاه جمهوری اسلامی ایران با شناخت این تهدید صلح و امنیت بینالمللی، در مبارزه با داعش و اسلاف آن همواره در خط مقدم بوده است. آنچه امروز ایران از اروپا انتظار دارد پاسخگویی عملگرایانه اروپا درقبال تعهدات بینالمللی در چهارچوب برجام است.
دکتر اکبری در پایان اظهار داشت: درصورت فعال شدن مکانیسم ماشه توسط طرفهای پیمانشکن برجام، چه بهعنوان اقدام نمادین برای کاهش فشار ترامپ بر اروپا، و چه برای افزایش فشارها بر ایران، ج.ا.ایران آن را اقدامی خصمانه علیه منافع ملی و صلح و امنیت بینالمللی تلقی خواهد کرد.
نظر شما