اكثر ايرانيان، رژيم اسرائيل را تهديدي مي‌دانند كه بايد با ماجراجويي احتمالي‌اش برخورد جدي كرد



واقعيت‌هاي تاريخي نشان مي‌دهد كه صهيونيست‌ها در قلب هسته تصميم سازي آمريكا حضور و نفوذ دارند و با روش‌هاي سيستماتيك آمريكايي‌ها را فريب داده و منافع آمريكا را قرباني منافع صهيونيست‌ها كرده‌اند. به همين دليلي منزلت و وزن ژئوپليتيكي آمريكا نسبت به رقبايش در منطقه روز به روز در حال افول است و قطع به‌يقين روزي نخبگان و مردم آمريكا بيدار خواهند شد.

تعارض رژيم اسرائيل با جمهوري اسلامي ايران يك موضوع غيرقابل كتمان است به‌طوري‌كه اين رژيم به شكل مستقيم و غيرمستقيم بسياري اقدامات تروريستي و خرابكاري را عليه اين كشور انجام داده كه برخي از مهم‌ترين آنها عبارت‌اند از: 1. فشار به آمريكا براي خروج از برجام و تحريم هوشمند همه‌جانبه بانكي، سوئيفت، تبادل مالي بانك‌هاي خصوصي و تحريم دارو (جلوگيري از خريد واكسن در سال اول كرونا و مرگ بيش از 180 هزار نفر معادل جنگ هشت‌ساله و تحت تأثير گذاشتن سلامت مردم)؛ 2. حملات سايبري به پمپ‌بنزين‌ها، راه‌آهن، گمركات، بندرها و كارخانه‌هاي توليد كالاهاي اساسي؛ 3. خرابكاري در زيرساخت‌هاي نفتي‌، هسته‌اي و فضايي؛ 4. ترور دانشمندان هسته‌اي و تهديد اساتيد و دانشجويان مولد علم؛ 5. ترور فرماندهان نظامي كشور؛ 6. پيگيري فعالانه تحريم ورزشي از طريق سازمان‌هاي بين‌المللي؛ 7. فشار ديپلماتيك در عرصه بين‌المللي؛ 8. توطئه بازگرداندن محصولات صادراتي ايران و...

در اين ميان در ماه‌هاي اخير بر اساس اخبار رسانه‌اي و همچنين تحليل كارشناسان، عدم قطعيت تقابل نظامي جمهوري اسلامي ايران و رژيم اسرائيل نيز افزايش‌يافته است. اين امر موجب اتخاذ تمهيدات لازم از سوي مقامات سياسي، نظامي و امنيتي جمهوري اسلامي ايران شده اما در اين ميان، ميزان حمايت عمومي از سياست‌هاي نظامي و امنيتي و همچنين واكنش مردمي در زمان اقدام نظامي احتمالي رژيم اسرائيل امري مهم به‌عنوان پيوست تقويت‌كننده راهبردهاي بازدارنده و دفاعي كشور است. البته تجربه تاريخي دوره‌هاي مختلف به‌خصوص در زمان‌هايي كه ايران توسط يك نيروي خارجي مورد تجاوز قرار گرفته نشان داده كه ايرانيان با وجود همه مشكلات داخلي و نارضايتي‌هاي احتمالي در برابر متجاوز متحد شده و به حمايت از كشور و تماميت ارضي آن پرداخته‌اند. به عبارتي مردم ايران نشان داده كه هميشه حاضر به دادن خون بوده آيا صهيونيست‌ها هم حاضر به دادن خون هستند؟

با اين حال اين امر نيازمند ارائه يك برآورد از ميزان حمايت عمومي از اقدام متقابل جمهوري اسلامي ايران در برابر ماجراجويي احتمالي رژيم اسرائيل براي حوزه تصميم سازي كشوري است. بر اين اساس تلاش شد با انجام نظرسنجي سراسري برآوردي قريب به واقعيت انجام شود.

در اين نظرسنجي از جمعيت نمونه بر اساس نرم‌افزار (PASS) با ابزار گردآوري اطلاعات از طريق پرسشنامه بسته، از 1106 نفر سؤالات نظرسنجي پرسيده شد تا با روش‌هاي آماري توصيفي و استنباطي مورد تحليل و بررسي قرار گيرند. اين نظرسنجي به‌طور هدفمند به دنبال آن است كه به ارائه برآورد از ابعاد مختلف موضوع نظرسنجي يعني «نگرش‌سنجي ايرانيان نسبت به سطح حمايت از پاسخ ايران عليه اقدام نظامي رژيم اسرائيل» باشيم، موضوعات مطرح‌شده عبارت‌اند از: 1. ميزان پيگيري اخبار مرتبط با تعارضات ميان جمهوري اسلامي ايران توسط مردم؛ 2. تهديدانگاري رژيم اسرائيل از منظر مردم ايران؛ 3. مقبوليت مردمي پاسخ به تهديدات رژيم اسرائيل؛ 4. ميزان رضايت از روندهاي كنوني در حوزه مقابله تهديدات رژيم اسرائيل؛ 5. كنشگري مردمي در صورت اقدام نظامي احتمالي رژيم اسرائيل.

جامعه آماري اين نظرسنجي از لحاظ جنسيت بدين صورت بوده كه از 1106 نفر، 61% مرد و 39% زن از ميان جمعيت فعال جامعه ايراني يعني سنين 18 تا 75 سال شامل 47% جوان، 42% ميان‌سال و 11% سالمند بودند.

نظرسنجي در مورد ميزان پيگيري اخبار مرتبط با تعارضات ميان جمهوري اسلامي ايران توسط مردم نشان مي‌دهد 83% از مردم اين اخبار را پيگيري مي‌كنند. از اين 83% پيگير اخبار، 32% به‌طورجدي اخبار را پيگيري مي‌كنند، 56% حسب اهميت اخبار را پيگيري مي‌كنند و 12% به شكل موردي اخبار را پيگيري مي‌كنند. از سوي ديگر 49% افراد پيگير اخبار رژيم اسرائيل بر اين باورند كه چالش‌هاي داخلي رژيم اسرائيل بر بي‌ثباتي سياسي و امنيتي آن تأثيرگذار است و 78% از اين 49%، بر اين باورند اين چالش‌ها منجر به فروپاشي دروني رژيم اسرائيل مي‌شود.

در موضوع تهديدانگاري، 67% مردم ايران، رژيم اسرائيل را تهديدي عليه كشور مي‌دانند. 56% از 67% كه اسرائيل را تهديد مي‌دانند، بر اين باورند كه تهديدات و حركت‌هاي تروريستي عليه ايران توسط رژيم اسرائيل را در جهت تعارض با هويت، آرمان‌ها و ارزش‌هاي سياسي، فرهنگي، ملي و ديني مردم ايران مي‌دانند و 81% از اين افراد اين اقدامات را بسترساز ايران هراسي مي‌دانند.

اين نظرسنجي نشان مي‌دهد 73% از مردم ايران، اقدامات تروريستي و خرابكاري ضدايراني رژيم اسرائيل همچون تشويق به تحريم بيشتر ايران و همچنين ترور و خرابكاري را تأثيرگذار بر معيشت خود مي‌دانند. همچنين 69% افراد شركت‌كننده در اين نظرسنجي اقدام نظامي رژيم اسرائيل و پاسخ متقابل جمهوري اسلامي ايران را زمينه‌ساز بروز چالش اقتصادي براي كشور مي‌دانند. 48% از اين 69% اين چالش اقتصادي را زمينه‌ساز بحران اقتصادي مي‌دانند درحالي‌كه 41% اين چالش را عادي مي‌دانند كه منجر به بحران اقتصادي نمي‌شود.

در اين نظرسنجي 61% از پاسخ‌دهندگان رژيم اسرائيل را حامي و محرك گروه‌هاي تكفيري عليه جمهوري اسلامي ايران مي‌دانند كه بايد زودتر دفع تهديد شود.

در اين نظرسنجي 74% از مردم پاسخ جمهوري اسلامي ايران را در مقابل اقدامات رژيم اسرائيل همچون ترور فرماندهان نظامي و دانشمندان و همچنين خرابكاري‌هاي عليه زيرساخت‌هاي هسته‌اي و عمومي كشور، متناسب نمي‌دانند.

همچنين در اين نظرسنجي 79% از شركت‌كنندگان موافق مقابله نظامي با تهديدات نظامي و اقدامات تروريستي مخرب احتمالي رژيم اسرائيل از سوي نظام جمهوري اسلامي ايران هستند. 39% از اين 79% خواهان مقابله با شدت بيشتر هستند و 31% از اين 79% اين وضعيت را فرصتي براي فراهم شدن زمان مناسب براي نابودي رژيم اسرائيل مي‌دانند.

73% از پاسخ‌دهندگان اين نظرسنجي بر اين باورند جمهوري اسلامي ايران توان پاسخگويي به تهديدات رژيم اسرائيل عليه خود را دارد.

در اين نظرسنجي 63% مردم كشور با بازنمايي ادبيات مرتبط با تهديدات تروريستي رژيم اسرائيل عليه جمهوري اسلامي ايران در كتب درسي آموزش‌وپرورش و همچنين آموزش عالي كشور موافق هستند. 53% از اين 63% بر اين باورند كه تاكنون در اين زمينه كم‌كاري شده است.

در مورد كنشگري مردمي در صورت اقدام نظامي احتمالي رژيم اسرائيل، 63% از شركت‌كنندگان اعلام كردند كه در اين زمينه مشاركت مي‌كنند. 39% از اين 63% اعلام كردند نوع مشاركت ايشان سياسي (طيفي از مشاركت در راهپيمايي‌هاي حمايتي تا فعاليت در كمپين‌هاي سياسي، رسانه‌اي و شبكه‌هاي اجتماعي) است. 23% از اين 63% اعلام كردند نوع مشاركتشان ارائه كمك و حمايت مالي است. 27% از اين 63% مشاركت خود را منوط به نيازهاي پيش‌آمده كردند و 11% از اين 63% آمادگي خود را در امور رزمي (طيفي از مشاركت در امور لجستيكي تا حضور در ميدان‌هاي درگيري نظامي و عمليات‌هاي شهادت‌طلبانه) اعلام كردند.

با نگاهي به نتايج حاصله از اين نظرسنجي مي‌توان گفت اكثريت مردم ايران، در صورت ماجراجويي رژيم اسرائيل عليه جمهوري اسلامي ايران، ضمن درك تهديدات، از مقابله با اين تهديدات استقبال مي‌كنند و حتي خواهان برخورد شديدتر در اين زمينه هستند. در حوزه كنشگري نيز اكثريت مردم با توجه به ظرفيت‌هاي خود، در اين عرصه كنشگري فعال مي‌كنند.

از سوي ديگر با تطبيق اين نظرسنجي با نظرسنجي‌هاي كه نشان از افزايش نفرت از يهوديان در جهان شده مي‌توان گفت جنايات و ماجراجويي اين رژيم نه‌تنها موجب افزايش امنيت يهوديان جهان نشده بلكه ميزان آسيب‌پذيري آنها را بالا برده است. براي مثال روزنامه اسرائيل هيوم با ارائه گزارشي از نحوه تصويرسازي اسرائيل در رسانه‌هاي جهان گزارش داده است كه در سال 2021، سه واژه آپارتايد (704 بار)، جنايت جنگي (575 بار) و نسل‌كشي (494 بار) پرتكرارترين واژه‌ها براي توصيف اسرائيل بوده است. در اين راستا اين نظرسنجي نشان‌گر آن است كه اقدامات تروريستي و ماجراجويي‌هاي اخير رژيم اسرائيل عليه جمهوري اسلامي ايران موجب شده، تقابل با اين رژيم و حتي اقدام مقابله‌اي عليه اين رژيم به يك مطالبه عمومي تبديل شده و مردم نيز خواهان مشاركت فعالانه در آن هستند. از سويي ديگر چند ده هزار نفر از يهوديان داخل ايران بابت اقدامات اسرائيل از مردم ايران خجالت مي‌كشند، ولي مردم با نجابت ايران از آن ها صيانت مي‌كنند. مردم منطقه نيز هم دردي صميمانه با مردم ايران در مقابل تهديدات تروريستي اسرائيل با ايران دارند.

 

 

دي‌ماه 1400

منبع: موسسه مطالعات و تحقيقات بين المللي ابرار معاصر تهران