پيشنهاد انتشار رسمي و عمومي برآورد سالانه ج.ا.ايران از تهديدات امنيت ملي
كشورهاي گوناگون سالانه نسبت به انتشار برآورد خود از امنيت ملي اغلب ناظر بر اهداف، چالشها و تهديدات پيش رو اقدام كرده و آن را در مرئا و منظر نخبگان و سياستمداران قرار ميدهند. گزارش ارزيابي تهديدهاي جهاني آمريكا، راهبرد امنيت ملي روسيه، گزارش سالانه اداره حفاظت از قانون اساسي آلمان، گزارش ارزيابي از تهديدات عليه امنيت ملي نروژ، گزارش سازمان امنيت داخلي بلژيك از تهديدات اصلي داخلي و خارجي بلژيك در حوزه سياسي و امنيتي و گزارش سالانه خدمات امنيتي سوئد نمونه اي از اين موارد ميباشند. البته اين اقدام صرفا به كشورهاي غربي منحصر نبوده و برخي از ديگر كشورها نيز چنين اسنادي را در قالب راهبرد امنيت ملي يا تهديدات امنيت ملي، سالانه يا هر چند سال يكبار منتشر مي نمايند.
اسناد امنيت ملي و در قضيه حاضر برآورد ملي از تهديدات امنيت ملي عموما به هدف بازتنظيم رفتار ساختارها و نهادهاي ذي مدخل در حوزه امنيت ملي نگاشته شده و به عنوان يك نقشه راه مطمح نظر قرار ميگيرد. اين اسناد عمدتا نشان دهنده گفتمان حاكم بر نوع مواجهه آن كشور با تهديدات امنيت ملي در حوزه داخلي و خارجي است. حال اين سوال مهم به ذهن خطور ميكند كه چرا اين كشورها، ادراك خود از تهديدات امنيت ملي را به صورت عمومي منتشر ساخته و به يك تعبير با انتشار علني آن، ادراكات خود را با ديگر كشورها به اشتراك ميگذارند؟ آيا شناختن اين ادراكات توسط رقباء و متخاصمين خود يك نوع تهديد به شمار نميآيد؟ اينكه چرا يك كشور، برآورد خود از تهديدات امنيت ملي را منتشر ميسازد، ميتوان دلايل متعددي را برشمرد؛
- اعلام هشدار به رقباء و متخاصمين؛ به عنوان نمونه در گزارش سال 2021 پليس امنيت نروژ، ادعاهايي در زمينه انتقال فناوري و دانش و رصد نمودن پناهندگان و مخالفين از سوي ايران مطرح شدهاست. در گزارش سالانه اداره حفاظت از قانون اساسي آلمان، از ايران به عنوان حامي گروههاي اسلام گرا با گرايش شيعي به محوريت حزبالله لبنان ياد شده و اظهار ميدارد ايران در تلاش است با هدف گسترش و به بروزرساني برنامه موشكي؛ اقلام، تجهيزات، دانش و فناوري مرتبط با برنامههاي موشكي را در قالب معاملات تجاري در خاك آلمان خريداري نمايد. همچنين آمدهاست؛ نيروهاي امنيتي ايران بي وقفه در حال شناسايي و رصد نيروهاي اپوزوسيون ساكن در شهرهاي آلمان هستند. علاوه بر اين فعاليت ايران در حوزه جاسوسي و حملات سايبري را ديگر حوزههاي تهديد عليه امنيت آلمان برشمردهاست. گزارش سالانه خدمات امنيتي سوئد نيز ايران را در كنار چين و روسيه يكي از بزرگترين تهديدها برشمرده و اعلام ميدارد ايران براي تاثيرگذاري و استخدام محققان در سوئد تلاش مينمايد. اين گزارش همچنين ميافزايد ايران در سوئد جاسوسي صنعتي ميكند و اين اتفاق عمدتا شامل محصولات و صنايع فناوري پيشرفته سوئدي است كه ميتوانند در برنامههاي هستهاي هم مورد استفاده قرار بگيرند. اين كشورها با درج تلاش ايران در جهت كسب فناوريهاي دوگانه در جهت گسترش برنامه هستهاي و موشكي در پي اعلام اين هشدار به ايران ميباشند كه سرويسهاي اطلاعاتي كشورهاي متبوعهشان توانستهاند به سطحي از اطلاعات در رابطه با چگونگي اقدامات ايران در اين حوزه دست يابند. پيگيري ايران و متعاقبا عدم توقف اين اقدامات ميتواند واكنشهاي مقابلهاي را در پي داشتهباشد. اين اعلام اطلاع تا حدي ميتواند به احتياط بيشتر نهادهاي ايراني در پيگيري اين قبيل اقدامات در خاك آلمان بينجامد.
- خط سوزي؛ كشورها با انتشار برآورد خود از تهديدات امنيت ملي به رقباء و متخاصمين اعلام ميدارند تلاش ايشان (نوع، جنس و گستردگي) اقدامات را درك كردهاند. كشور موضوع اين اقدامات خود بدين باور رسيده كه به جهت گستردگي و برخي ملاحظات سياسي و اجتماعي و بعضا بينالمللي، از امكان مقابله موثر با آن اقدامات بهره مند نيست و يا حتي به جهت پيچيدگي هاي حاكم بر اقدامات رقباء و متخاصمين، از اشراف و شناسايي بيش از پيش بازمانده است. اين مهم كشور موضوع اقدامات را بدين نتيجه ميرساند كه با اعلان عمومي و ذكر برخي جزئيات، خط و مسير بكارگيري شده از سوي كشور يا كشورهاي اقدام كننده را بسوزاند يا به اصطلاح سرخ كند.
- فريب؛ يكي از دلايل اعلان رسمي برآورد تهديدات امنيت ملي، فريب و به انحراف كشاندن اذهان مخاطبان با تمركز ويژه بر رقباء و متخاصمين ميباشد. كشور منتشر كننده سند با بيان اقدامات كشورهاي رقيب يا دشمن كه بر عليه منافع و امنيت ملي اش سازمان داده شده است بعضا فريب و انحراف اذهان مخاطبان خود را پيگيري ميكند. بدين توضيح كه كشور اعلان كننده، صرفا توانسته به ميزان اندكي از اطلاعات راجع به چگونگي انجام اقدامات يا نيازمندي كشور رقيب يا دشمن دست پيدا كند اما با بيان كلياتي در گزارش، در پي القاء اين نكته است كه بر كل مسير و خط بكارگيري شده از سوي رقباء و دشمنان، اشراف و آگاهي دارد. حال آنكه ميان آنچه كه فهم شده وآنچه واقعا در حال انجام است، فاصله معتنابهي وجود دارد. اين بيان ممكن است كشور رقيب و متخاصم را به اين باور رساند كه تمام حلقات و زنجيرههاي بكار گرفته شده از سوي وي در جهت تامين و تحقق پروژه، تحت اشراف و شناسايي قرار گرفته و همين امر، موجبات اختتام، احتياط و صرف هزينههاي مضاعف در جهت مستور ماندن را به همراه خواهد داشت.
- ادراك سازي؛ شايد مهمترين دليل انتشار عمومي اين اسناد، ادراك سازي با هدف تاثيرگذاري بر نظام فكري –معرفتي متحدين در نوع توصيف و مواجهه با پديده ها و مسائل امنيت ملي است. ادراك سازي فعاليتي است كه به ما كمك ميكند تا تصور و برداشت ديگران از خود را به گونهاي كه ميخواهيم، تغيير دهيم. همچنين براساس تعريفي ديگر، ادراك سازي عبارت است از فعاليتهايي در راستاي ارايه اطلاعات به مخاطبين به منظور تاثيرگذاري بر عواطف، انگيزه ها، استدلال هاي شخصي و برآوردهاي سازماني ايشان به گونهاي كه برداشتهاي مدنظر آغازكنندگان اين فعاليتها در بازنمود رفتارهاي بيروني آنان ديده شود.
در همين راستا نگاهي به گزارشات منتشره از سوي كشورهاي غربي در توصيف وضعيت امنيت ملي خود در حوزه خارجي نشان ميدهد اين كشورها همواره يك موضوع كه به زعم شان تهديد بود يا در پي تهديد انگاري آنند را در ساليان متعدد در برآوردهاي خود درج مي نمايند. تكرار اين تهديد يا تهديدانگاري در درك متحدين آن كشور از تهديد مطروحه اثرگذار بوده و به تدريج متحدين به جرگه آن كشور در اعمال فشار بر كشور موضوع فيه ميپيوندند. موضوع تهديدانگاري از فعاليتهاي سايبري ج.ا.ايران در گزارشهاي منتشره از سوي دولت ايالات متحده آمريكا و متعاقب آن تكرار اين تهديد در گزارشهاي منتشره از سوي كشورهاي اروپايي شاهدي بر اين مدعاست. از اين فرايند به يكسان سازي ادراك تعبير ميگردد.
- يكي ديگر از اهداف اعلان رسمي برآورد امنيت ملي از ناحيه كشورها، انحراف اذهان از تهديد واقعي و معرفي خود به عنوان تامين كننده امنيت و برطرف كننده تهديد مي باشد. نگاهي به گزارش ارزيابي روندهاي تهديدات جهاني آمريكا نشان ميدهد اين كشور، اقدامات منطقهاي، قدرت نظامي، حملات عليه منافع آمريكا، برنامه هستهاي، توان سايبري، مداخله و قدرت نفوذ را از عناصر تهديد ايران نسبت به امنيت ملي آمريكا برشمردهاست. اين درحالي است كه سلسله اقدامات آمريكا در طي ساليان گذشته در تمامي حوزههاي پيش گفته به شكلگيري شرايط غامض، پيچيده و ناامنكننده انجاميدهاست. يا اداره حفاظت از قانون اساسي آلمان در گزارش سالانه خود 80 مرتبه از عبارت ج.ا. ايران استفاده و ايران را به عنوان تهديد كننده نظام سياسي-حقوقي آلمان توصيف كرده است. تصريح به مركز اسلامي هامبورگ و مسجد امام علي (ع) در اين گزارش دقيقا نشان از تلاش آلمان در جهت تهديد انگاري از فعاليتهاي ايران با عنوان حمايت از گروههاي اسلامگرا شيعي دارد.
حال ج.ا.ايران كه در منطقه پرچالش غرب آسيا قرار گرفته، منطقهاي كه به جهت نقش آفريني مخرب بازيگران دولتي و غير دولتي آبستن حوادث متعددي بوده و خواهد بود. اين امر ايجاب ميكند ج.ا.ايران كه هم اكنون به دلايل گوناگون و مجاهدتهاي مخلصانه وافر به سطحي از قدرت موثر و در بعضي شرايط و مواقع به سطحي از قدرت مطلق در پيش برندگي امور منطقه دست يابد، با تبيين درست و رسمي از مواضع خود در قبال تحولات منطقه و حتي برخي روندهاي جهاني اولا از سوء برداشت رقباء و متحدين از مواضع و چرايي كنشهاي ايراني ممانعت بعمل آورد (انتقال بلاواسطه رويكردها و رهيافت هاي ايراني) ثانيا با انتشار اين برآورد تحقق برخي از اهداف مطروحه را پي بگيرد. در اين چارچوب خط سوزي، هشدار به رقباء و متخاصمين و ادراك سازي از مهم ترين اهداف بشمار ميآيد.
علي اي حال پيشنهاد ميگردد ج.ا.ايران، انتشار رسمي و عمومي گزارش ارزيابي از تهديدات امنيت ملي با نگاهي به سطوح منطقهاي و بينالملل را در دستور كار خود قرار دهد.
التعليقات