فناوري هاي نوين و چالش‌هاي امنيتي جمهوري اسلامي ايران


فناوري[1] مهارتي است براي ساختن فرايند يا ابزار (نرم يا سخت). فناوري‌هاي نوين استفاده عملي از دانش و مهارت براي ساختن ابزار، ماشين، ساختمان، وسيله نقليه و ساير وسايل مورد نياز ديگر است كه در تقسيم بندي‌هاي دنياي فناوري در ۱۶ حوزه تعريف شده است. مهمترين اين حوزه‌ها پردازش‌هاي ابري[2]، هوش مصنوعي[3]، رباتيك[4]، پرينت سه بعدي[5]،  اينترنت اشيا[6] و واقعيت مجازي[7] است. امروزه محققان فناوري‌هاي نوين را يكي از پايه‌هاي مهم حوزه‌هاي اقتصادي، نظامي و اطلاعاتي كشورها مي‌دانند. با ظهور فناوري‌هاي نوين انقلابي عظيمي در اين سه حوزه رخ داده، از اين‌رو كشورها با توجه به توسعه فناوري درصدد پيشرفت و بومي نمودن اين فناوري‌ها و همچنين كاهش مخاطرات امنيتي ناشي از آنها هستند. حال سوال اينجاست كه مهمترين دگرگوني‌هاي پيش رو در اين حوزه چه خواهد بود و چه تاثيري بر حوزه‌هاي نظامي و امنيتي كشورها و به طور خاص امنيت جمهوري اسلامي ايران خواهد داشت؟

فناوري‌هاي نوين و دگرگوني‌هاي پيش رو

يكي از حوزه هاي فن‌آورانه كه كاربرد مهمي در صنايع نظامي  نظير صنايع به طور خاص موشكي، پدافندي، آفندي و پهبادي دارند، پردازش‌هاي ابري است كه كارايي آنها در كنترل از راه دور سيستم‌هاي ناوبري موشكي و پهبادي است. در تمام سيستم‌هاي موشكي، پدافندي و پهبادي، معمولا يك كامپيوتر هدايتگر بوسيله يك سري كانال هاي راداري ارتباطي رمزنگاري شده بر مبنا الگوريتم‌هاي رياضي نقش هدايت و ناوبري موشك يا پهباد را به عهده دارد كه اگر سيستمي بتواند الگوريتم‌هاي رمز نگاري آن‌ها را هك كرده و در آنها نفوذ كند مي تواند كنترل موشك و يا پهباد را از مبدا كنترلي خارج كرده و كل سيستم هدايت موشك را از دسترس خارج سازد. براي اين امكان و توانمندي به ابر كامپيوترهايي نياز است كه در طي بازه زماني كوتاهِ خارج شدن موشك (يا پهباد) از لانچر تا لحظه برخورد با هدف، الگوريتم‌هاي رمز نگاري شده سيستم را هك و در سيستم نفوذ كرده و كنترل موشك(يا پهباد) را به عهده گيرد كه اين امر تا كنون با توجه به نسل چيبست‌هاي كامپيوترهاي سيليكوني موجود بالاي چندين سال طول مي‌كشيده و عملا هك كردن آنها توجيه‌پذير نبوده يا بسيار سخت است.

     طبق گزارش نشريه نيوزساينس[8] [ 1] در سپتامبرگذشته، در امريكا نسل جديدي از كامپيوترها به عنوان كامپيوترهاي كوانتومي[9] توسط شركت گوگل تكميل شده كه قدرت پردازش آن‌ها  نسبت به كامپيوترهاي سيليكوني چند صد برابر است، به طوري كه كامپيوتر كوانتومي گوگل توانسته براي اولين بار به برتري كوانتومي[10]  دست پيدا كند. و در عمل اثبات شد كه اين كامپيوتر كوانتومي مي‌تواند محاسباتي كه حل آن براي ابر كامپيوتر  سامبيت[11] متعلق به شركت اي بي ام[12]ده هزار سال طول مي‌كشد را در طي ۳ دقيقه انجام دهد. در واقع برتري كوانتومي يعني يك كامپيوتر كوانتومي مي‌تواند محاسباتي را انجام دهد كه در زمان معقول كنوني با يك كامپيوتر نسل سيليكوني غير قابل محاسبه است.

پيشرفت فناوري جهان در حوزه ربات‌ها و هوش مصنوعي اين واقعيت را به تصوير مي‌كشد كه در افق ۲۰۲۵ استفاده از ربات‌هاي سرباز[13] در عرصه‌هاي جنگ زميني بسيار گسترش يابد. اين ربات‌ها به وسيله يك سرباز واقعي در يك محيط امن به كنترل  و از راه كنترل خواهند شد. مهم‌ترين نوآوري اين فناوري حفظ جان نيروي انساني است. مبنا كنشگري اين ربات‌ها بر حسب هوش واقعي سرباز كنترلگر و هوش مجازي ربات است. بنظر مي‌رسيد گلوگاه طراحي اين ربات‌هاي انسان نما، مفاصل كنترلي آن‌ها بوده كه شركت بوستون ديناميك[14] در قالب پروژه‌اي به نام ربات انسان نماي اطلس[15] آن را حل كرده و طي قراردادي با ارتش ايالات متحده مسئوليت طراحي سرباز نظامي براي آن را به عهده گرفته است. با ظهور اين ربات‌ها پيش‌بيني مي‌شود ديگر مدل جنگ‌هاي تن به تن از عرصه عالم حذف و جاي خود را به جنگ‌هاي رباتيك و تكنولوژي محور دهد .

     اهميت توجه به مساله فوق از اين جهت است كه طبق راهبردهاي فشار حداكثري آمريكا در دوره ترامپ، حملات سايبري براي هدف قرار دادن زير ساخت‌هاي سايبري ايران از جمله اهداف اصلي آمريكا و هم پيمانان منطقه‌اي‌ش است. لذا يكي از مهمترين نقاط تهديد فعلي براي ايران، حملات سايبري به زيرساخت‌ها، نفوذ در سيستم‌هاي رايانه‌اي و تخريب و كنترل آن‌ها است. با توجه اطلاعات موثق به نظر مي‌رسد يكي از مخاطرات حال حاضر امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران، استفاده از اين طيف كامپيوترها در نفوذ در سيستم‌هاي راداري، موشكي و پهبادي ايران و هك الگوريتم‌هاي رمز نگاري آنها است. با توجه به توانايي اين نسل كامپيوترها پيش‌بيني مي‌شود توانايي هك الگوريتم‌هاي رمزنگاري سيستم‌ها ارتباطي موشك(يا پهباد)  براي آنها ممكن شود و اگر ايران سيستم‌هاي ارتباطي و سيستم‌هاي ناوبري پهبادها و موشك‌هاي خود را ارتقاء نسل ندهد، قدرت بازدارندگي اين سيستم‌ها از بين خواهد رفت. راهكارهاي برون رفت از اين تهديدها به نظر ارتقاء سخت افزار سيستم‌هاي الكترونيكي موشك‌ها و پهبادها در سطح ميكرو چيپست‌ها از نسل كامپيوترهاي سيليكوني به نسل كوانتومي و نيز تحول ساختاري در برنامه نويسي الگوريتم‌هاي رمزنگار و ارتباطي سيستم‌هاي امنيت ملي است.

جمع‌بندي

     پيش‌بيني مي‌شود كاربردي كردن تكنولوژي از منظر توجيه‌پذيري اقتصادي و تولد انبوه آن‌ها در حوزه فناوري‌هاي نوين نظير ربات‌هاي سرباز و جنگ‌هاي تكنولوژي محور، در ۵ سال آينده و در حوزه نظامي و امنيتي به شدن گسترش مي‌يابد. لذا انتظار مي‌رود كه قواي نظامي و امنيتي ايران نيز بايد در اين عرصه سرمايه‌گذاري ويژه‌اي جهت حفظ امنيت ملي كشور و حفظ جايگاه اول در منطقه غرب آسيا براي جلوگيري از برتري طلبي رقباي منطقه انجام دهند. پيشنهاد مي‌شود تحقيق و توسعه در حيطه جنگ افزارهاي رباتيك نظير ربات‌هاي سرباز، جنگ افزارهاي هوشمند و توسعه زير ساخت‌هاي آن مانند كامپيوترهاي كوانتومي در اولويت كاري كشور قرار بگيرد.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1]. https://www.newscientist.com/article/2217835-google-has-reached-quantum-supremacy-heres-what-it-should-do-next/

 

[1] Technology

[2] Cloud competing

[3] Artificial intelligence

[4] robotic

[5] 3D printing

[6] Internet of Things

[7] Virtual Reality

[8] newscientist

[9] Quantum Computer

[10] Quantum Supremacy

[11] Summit

[12] IBM

[13] Soldier Robots

[14] Boston Dynamics

[15] Atlas