جستارهايي در سياست خارجي و امنيت ملي ژاپن


مقدمه

اين كتاب شامل گردآوري و ترجمه مجموعه مقالاتي است كه با هدف كمك به فهم بهتر تحولات سياست خارجي و امنيت ملي ژاپن بعد از جنگ سرد گردآوري شده است. كمبود منابع دست اول و حتي دست دوم به زبان فارسي در مطالعات سياست خارجي و امنيت ملي ژاپن پژوهشگران و علاقمندان حوزه مطالعات ژاپن را به‌شدت در تنگناي منابع قرار داده است. مترجم كتاب حاضر كه خود از دانشجويان مطالعات ژاپن در دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران مي‌باشد، به صورت كامل اين فقر منابع در حوزه مطالعات ژاپن در كشور را با گوشت و خون خود احساس كرده است. لذا اميد است كتاب حاضر كه شامل گردآوري و ترجمه مقالاتي است از تعدادي از مهمترين صاحب‌نظران حوزه سياست خارجي و امنيت ملي ژاپن ازجمله اينوگوچي تاكاشي، ميساتو ماتسواوكا، كريستوفر هاگز بتواند فتح بابي باشد در ترجمه منابع معتبر دست اول به زبان فارسي

كتاب حاضر، شامل ترجمه مجموعه مقالاتي است كه طيف متنوعي از مسائل و موضوعات سياست خارجي و امنيت ملي ژاپن را شامل مي‌گردد. در فصل اول با عنوان «روابط بين‌الملل ژاپن»، كريستوفر هاگز و ميساتو ماتسواوكا به تبيين الگوهاي رفتاري ژاپن در نظام بين‌الملل بر اساس نظريه‌هاي مختلف روابط بين‌الملل پرداخته‌اند. فصل دوم شامل مقاله‌اي از اينوگوچي است. اينوگوچي در اين فصل به اين سئوال پاسخ مي‌دهد كه آيا نظريه روابط بين‌الملل ژاپني وجود دارد. در فصل سوم تاكاشي اينوگوچي رفتار سياست خارجي و امنيت ملي ژاپن از منظر نظريه‌ «قدرت و وابستگي متقابل» را مورد بررسي قرار داده و سياست‌هاي وابستگي متقابل ژاپن را تبيين نموده است.

فصول چهارم و پنجم اين كتاب شامل ترجمه دو فصل ابتدايي كتاب «ملت غني، ارتش قوي» اثر ريچارد سامئولز مي‌باشد. ساموئلز در اين دو فصل به بررسي مفهومي به نام تكنونالسيوناليزم ژاپني پرداخته است. ساموئلز در اين بخش به بررسي و تبيين امنيت ملي و سياست خارجي ژاپن از منظر تحولات تكنولوژيكي ژاپن و همچنين رابطه بين تأثير متقابل تكنولوژي نظامي و غير نظامي بر توسعه ژاپن پرداخته است.

سه فصل پاياني كتاب شامل سه مقاله مي‌باشد كه در آنها موضوع تغيير و تحولات توليد و صادرات تسليحات ژاپن مورد بررسي قرار گرفته است.  در اين مقالات نقش و جايگاه تحولات  سياست هاي تجارت تسليحاتي ژاپن و نقش آن در استراتژي امنيت ملي ژاپن مورد بررسي قرار گرفته است.

در پايان مراتب تشكر و قدرداني خود را از جناب آقاي دكتر عابد اكبري مديرعامل محترم مؤسسه مطالعاتي و پژوهشي ابرار معاصر تهران دارم كه اگر راهنمايي‌ها، همراهي‌ها و پيگيري‌هاي ايشان نبود، قطعاً ترجمه و چاپ اين كتاب نيز ميسر نمي‌شد.