مديريت حراست و امنيت در بنگاه‌هاي اقتصادي و كسب و كارهاي بين‌المللي


پيشگفتار

جاسوسي در ذات خود هميشه يك فعاليت مرموز و مخفيانه بوده است. كلمه «جاسوسي» نيز به نوبه خود انواع و اقسام تصاوير را در ذهن مخاطب تداعي مي‌كند. نكته اينجاست كه شناخت افكار عمومي در رابطه با جاسوسي عمدتاً نشات گرفته از فيلم‌هاي سينمايي و اخبار سياسي و امنيتي است، به همين دليل اغلب مردم و حتي كارشناسان اقتصادي فهم درست و دقيقي از مفهوم جاسوسي اقتصادي ندارند چرا كه در عرصه رسانه تاكنون توجه چنداني به اين حوزه از جاسوسي نشده است.

البته بايستي به اين نكته توجه داشت كه جاسوسي اقتصادي داراي سابقه‌ تاريخي قابل توجهي است و قدمت آن به اندازه تاريخ تمدن بشر است چرا كه انسان از بدو شروع زندگي اجتماعي خود و پرداختن به كسب و كار با اين نوع جاسوسي و تبعات آن روبرو بوده است. به طور مثال امروزه مورخان عرصه امنيت اطلاعات از ماجراي سرقت اسرار صنعتي مربوط به توليد و فرآوري نخ ابريشم توسط چيني‌ها و انتقال آن به اقصي نقاط جهان به عنوان قديمي‌ترين نمونه مستند از جاسوسي اقتصادي ياد مي‌كنند. چيني‌ها براي نزديك به 30 قرن انحصار جهاني توليد پارچه‌هاي ابريشمي را در دست داشتند و با صادرات اين نوع پارچه درآمدهاي هنگفتي را بدست مي‌آورند، طبيعتاً حفاظت از اين راز صنعتي و تجاري به راحتي ممكن نبود به همين دليل حاكمان وقت چين سياست‌هاي امنيتي سختگيرانه‌اي را براي حفاظت از آن اتخاذ كرده بودند، به طور مثال مسافراني كه قلمرو چين خارج مي‌شدند در گذرگاه‌هاي مرزي به طور كامل جستجو مي‌شدند و قاچاقچيان پيله يا كرم ابريشم به سرعت اعدام مي‌شدند. با اين حال در نهايت فن تولد ابريشم توسط جاسوسان به خارج از مرزهاي چين انتقال يافت و كشور چين از اين مزيت رقابتي محروم گشت.

اين واقعه كه قريب به 500 سال قبل از ميلاد مسيح رخ داده است به خوبي سابقه تاريخي جاسوسي اقتصادي و نقش آن در رقابت‌هاي اقتصادي بين‌المللي را نشان مي‌دهد.

اين كتاب به اين دليل نوشته شده است كه در قرن بيست و يكم، جاسوسي اقتصادي به يكي از مهمترين تهديدات اقتصادي عليه كسب وكارهاي موفق جهان بدل شده است آنهم در حالي كه در رابطه با اين نوع تهديد توليد ادبيات چنداني خصوصاً به زبان فارسي صورت نگرفته است.

خوشبختانه نويسندگان اين اثر بديع به دليل تجربيات قابل توجه علمي و تجربي خود در حوزه حفاظت و امنيت تلاش داشته‌اند تا اين كتاب تكرار بسياري از آثاري كه در حوزه جاسوسي و ضد جاسوسي به نگارش در آمده‌اند نباشد. برعكس، نويسندگان به‌دنبال ارائة مجموعه‌اي از مطالب و موضوعات كاربردي بوده‌اند كه فراگيري آن‌ها توسط مخاطب مي‌تواند به ارتقاء سطح حراست و امنيت بنگاه‌هاي اقتصادي كشورمان خصوصاً كسب و كارهاي دانش بنيان كمك نمايد.

در پايان اميد است كه مخاطبان گرامي پس از مطالعه اين اثر قادر باشند به نحو مطلوب سازوكارهاي حراستي و امنيتي كسب و كار خود را مورد ارزيابي و بازنگري قرار دهند و از اين طريق موجبات افزايش ثبات و امنيتي اقتصادي را گوشه كنار كشور فراهم آورند.