ديپلماسي رسانه‌‌اي در خدمت اربعين و مقابله با اسلام هراسي


بعد از دو سال وقفه به دليل همه گيري كرونا دوباره جمعيت ميليوني از عاشقان سيدالشهداء روانه كربلاي معلي است و تصوير باشكوه ديگري از اين مراسم بزرگ رقم خواهد خورد

اين روزها بزرگترين راهيپمايي دنيا با بيشترين جمعيت در حال وقوع است اما كمترين پوشش‌ خبري در رسانه‌هاي دنيا از اين اتفاق بزرگ صورت مي‌گيرد. دشمنان اسلام با تمام امكانات خود در حال تلاش براي بايكوت خبري جريان بزرگ اربعين هستند اما مگر مي‌شود نداي «ياحسين(ع)» ميليون‌ها زائر عاشق را پنهان كرد؟

براساس آمارها تاكنون بيش از 3 ميليون ايراني در سامانه سماح ثبت‌نام كرده‌اند و پيش‌بيني مي‌شود تعداد زائراني كه امسال از ايران به كربلا مي‌روند، بيش از 5 ميليون نفر است. در كنار اينها، زائراني كه از ديگر كشورهاي مسلمان منطقه به اين سفر مي‌روند را قرار بدهيد. شايد بتوان گفت كه بيش از 20 ميليون جمعيت در مدت زمان 10 ـ 15 روزه به عراق مي‌روند اما با اين حال، خبرهاي بسيار كمي در رسانه‌هاي دنيا از اين جمعيت منتشر مي‌شود.

سوالي كه در اين بين وجود دارد اين است كه وظيفه ما و رسانه‌ها براي اطلاع‌رساني به مردم جهان از اين اتفاق بزرگ چيست و چگونه مي‌توانيم صداي اين جمعيت را به مردم جهان برسانيم؟ در واقع ديپلماسي رسانه چگونه مي‌تواند زمينه بهره برداري بهينه از فرصت اربعين را براي ملت‌هاي مسلمان و ترويج صلح، برادري و همچنين افزايش زمينه‌هاي همكاري در بينشان فراهم آورد.

در رابطه با ديپلماسي رسانه‌اي بايستي به اين نكته توجه داشت امروزه رسانه‌هاي ارتباط جمعي به مدد توسعه فناوري‌هاي نوين ارتباطي و تعاملي خصوصاً فضاي مجازي توانسته‌اند به شكل قابل توجهي زمينه انتقال اخبار و اطلاعات در سطح جهان را گسترش دهند كه نتيجه آن تحت تاثير قرار گرفتن بيش از پيش عرصه‌هاي مختلف مرتبط با زيست اجتماعي بشر بوده است، به طور مثال امروزه به مدد رسانه‌ها در كسري از ثانيه اخبار اقتصادي يك كشور در ديگر كشورها ديده و شنيده شده و حتي بر كشورهاي مخاطب تاثير مي‌گذارد. پر واضح است كه رسانه‌ها به مدد ضريب نفوذ بالاي خود در بين افكار عمومي ملت‌هاي جهان اين توانايي را دارند كه افكار عمومي جوامع را شكل داده و فرهنگ‌هاي خاصي را كه مد نظر صاحبان آنهاست، ترويج دهند. لذا بايستي از اين ظرفيت رسانه‌ در راستاي ترويج انديشه‌هاي سازنده در بين ديگر جوامع بهره برد كه خوشبختانه ديپلماسي رسانه‌اي اين ظرفيت را ايجاد كرده است.

حال در شرايطي كه دشمنان اسلام و ايران تمام امكانات خود را به كار گرفته‌اند و بدون توقف در حال تلاش براي تحريف تاريخ و ترويج اسلام و ايران هراسي هستند بايستي از ظرفيت رسانه‌ها براي مقابله با اين هراس افكني بهره برداري نمود. به طور مثال بارها اين مثال زده شده است كه اگر عبارت «عاشورا» را به دو زبان فارسي و انگليسي در اينترنت سرچ كنيد، چه نتايج متفاوتي داده مي‌شود. اين موضوع نشان مي‌دهد كه دشمن براي تحريف اتفاقات مهم جهان اسلام شوخي و تعارف ندارد.

در اين بين شايد بتوان به چند نكته اساسي اشاره كرد. رسانه‌ ملي در اين روزها گزارش‌هاي زيادي از مناطق مرزي و مسيرهاي پياده‌روي پخش مي‌كند. اقدام بسيار خوبي كه بايد بيش از اين مورد توجه قرار گيرد با اين حال معاونت برون‌مرزي صدا و سيما نقش بسيار مهمتري برعهده دارد و بايد فعال‌تر شده تا صدايش را به گوش مخاطبان بيروني برساند.

خبرگزاري‌ها نيز نقش بسيار مهمي دارند؛ اين رسانه‌ها به دليل دسترسي از خارج كشور، محل بسيار خوبي براي نشر اخبار اربعيني و جمعيت ميليوني زائران است. بارها در گزارش‌هايي كه از بي‌بي‌سي فارسي، VOA و ... راجع به ايران پخش مي‌شود، نام رسانه‌هاي ايراني برده مي‌شود. بنابراين مخاطب خارجي رسانه‌هاي ما را رصد مي‌كند و مطمئنا نشر اخبار اربعيني با بهترين قالب‌ها در بهترين زمان براي مخاطب خارجي كه اختلاف ساعت دارد، مي‌تواند اين بايكوت خبري را بشكند.

فضاي مجازي، زمينه مهم ديگري است كه مي‌تواند نقش‌آفرين باشد. همانطور كه ايراني‌ها بسياري از اخبار خود از خارج كشور را از اين طريق دريافت مي‌كنند، مخاطب خارجي نيز از همين طريق مطلع مي‌شود. بنابراين فعال شدن در اين زمينه و راه‌اندازي پيج‌ها و كانال‌هاي متعدد در فضاي مجازي نظير تلگرام، اينستاگرام و ... مي‌تواند بسيار راهگشا باشد و پيام جهان اسلام را به مخاطب خارجي برساند.

در پايان  با توجه به در پيش رو بودن رويداد بزرگ اربعين بايد اشاره كرد كه خطر بزرگي احساس مي‌شود. دشمنان ما در حال تلاش براي ارائه تصويري نامطلوب از اسلام و شيعه هستند لذا بايستي فضاي رسانه‌اي اربعين را جدي گرفت و در آن فعال شد تا مخاطب دنيا بداند در اربعين چيست و چرا اين رويداد مي‌تواند به محور تعامل و سازندگي در منطقه و جهان بدل گردد.

بايد دقت داشت كه اربعين حسيني تبديل به پيشاني تبليغي اسلام و شيعه در تمام دنيا شده و چشم ميليون ها نفر از مردم جهان به اين رويداد بزرگ دوخته شده است. رسانه ها بايد ضمن بازتاب خبري فراوان از اين رويداد نسبت به تبيين تمام ابعاد وجودي آن تلاش كنند.