گزارش نشست
رسانه، افكار عمومي و نشانه هاي اضمحلال رژيم صهيونيستي در آستانه روز جهاني قدس
نشست تخصصي رسانه، افكار عمومي و نشانه هاي اضمحلال رژيم صهيونيستي در آستانه روز جهاني قدس توسط موسسه مطالعات و تحقيقات بينالمللي ابرار معاصر تهران با همكاري دفتر تبليغات و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در تاريخ ۲۲ فروردين ۱۴۰۲ برگزار گرديد. سخنرانان به بيان ديدگاه ها و نظرات خود در ارتباط با تاثير افكار عمومي بر زوال رژيم صهيونيستي پرداختند.
استاد ناصر شريف، نماينده محترم جنبش حماس فلسطين در تهران به عنوان اولين سخنران اين نشست به بررسي موضع زوال رژيم صهيونيستي از نگاه خود در چند محور پرداختند.
- مشكلات داخلي اسرائيل جدي است حتي مسئولين سياسي و امنيتي اين رژيم به مسئله اعتراف كرده اند و اگر به همين منوال ادامه پيدا كند زوال و نابودي رژيم صهيونيستي حتمي است. تعداد جمعيت فلسطيني ها در مقابل يهوديان، يكي از مسائل داخلي است. تراكم جمعيتي فلسطيني ها در مقابل تعداد يهوديان براي فلسطيني ها عامل قدرت براي آنهاست.
-مسئله بعدي جداسازي فلسطيني يهودي از اسرائيلي ها مي باشد كه منجر شد سازمان ملل متحد در سال 2021 اين رژيم را آپارتايد ناميد، كه براي ارتباط آن در سطوح خارجي شده است.
- سايه نظامي رژيم صهيونيستي در قدس و كرانه باختري، موجب خيزش مردم در كرانه باختري شده است كه ضرر هاي زيادي به رژيم صهيونيستي وارد كرده است از جمله كشته شدن 18 اسرائيلي. هيچ راه حلي براي اين مسئله وجود ندارد. راه حل تشكيل دو دولت غير واقعي است و محقق نخواهد شد.
- اوضاع منطقه براي اسرائيل نگران كننده است. توافق اخير ايران و عربستان، كه باعث حل مشكلات منطقه اي شود، شوك بزرگي به آن وارد كرده است. از طرفي رويكرد عربستان نيز به توافق تاثير گذار است كه در گذشته به آمريكا متكي بوده است، در حال حاضر به روسيه و چين و اروپا روي آورده است.
- مسئله ديگر وضعيت محور مقاومت است كه در حالت ممتاز و عالي قرار دارد. با وجود امكانات كم هماهنگي بسيار زيادي را دارد. محور مقاومت متحد موجب ترس و وحشت رژيم صهيونيستي از نبرد با آن شده است.
در نهايت ايشان بر اهميت تلاش هاي جمهوري اسلامي ايران در روند پيروزي محور مقاومت تاكيد كردند. نامگذاري روز قدس كه يك رويكرد است كه منجر به خيزش عليه رژيم صهيونيستي و غرب كه به دنبال غارت منطقه است، مي باشد.
دومين سخنران دكتر حسين آجورلو مدير گروه غرب آسيا و آفريقاي موسسه مطالعات و تحقيقات بينالمللي ابرار معاصر تهران، با طرح اين سوال كه چه نشانه ها و دلايلي را براي بحث اضمحلال رژيم صهيونيستي مطرح كنيم؟ به موضوع زوال اسرائيل پرداخته و اين دلايل را در پنج دسته بندي بررسي كردند.
- اصولا به نظر مي رسد سنت دولت ملت سازي كه رژيم را تشكيل داده است در حال فروپاشي است.
- اين رژيم در ابتدا بر اين مسئله استوار بوده است كه قدرت اول منطقه باشد و پس از انقلاب اسلامي ايران و فرماندهي سردار سليماني كه توانست بازدارندگي را ايجاد كند، رژيم صهيونيستي برتري خود را از دست داد كه منجر به ضعف نظامي و امنيتي آن شد.
- اين رژيم در هويت هاي مختلفي شكل گرفته است و تا بحال نتوانسته اند يك قانون اساسي وضع كنند و هم چنين اراضي و سرزمين و ملت مشخص هم ندارند.
-همواره مبتني بر حمايت يك قدرت خارجي يهوديان آمريكا بوده اند. اكنون با افول آن قدرت نظم ساز را هم از دست داده اند.
- توازن ملي اكثريت يهود آسيب ديده است اگرچه جامعه صهيونيستي كه اكثر آن يهودي باشد، از بين برود، اسرائيل به معناي واقعي از بين خواهد رفت. از طرفي ضعف جريان چپ گرا موجب مستقل تر شدن و فلسطيني ها و ايجاد احزاب شده است. در آخر ايشان فرمودند كه روند حكومت و سياست در رژيم صهيونيستي به سيستم آن لطمه خواهد زد و زوال رژيم صهيونيستي، امري آرزويي و ايدئولوژي نيست بلكه امري محتوم است.
در ادامه سخنران سوم دكتر نويد كمالي پژوهشگر ارشد حوزه ديپلماسي عمومي، به بررسي جنبه متفاوت قدرت نرم مقاومت و مقايسه آن با شرايط رژيم صهيونيستي پرداختند. محور مقاومت به واسطه رهبران خود به خصوص سردار سليماني ظرفيت ها ي قدرت نرم خود را شكل داده است به نوعي كه رژيم صهيونيستي نمي تواند پاسخ حزب الله را بدهد زيرا كه بايد افكار عمومي را اقناع كند. با توجه به افكار سنجي موسسات گوناگون از جمله كارنگي نسل جوان آمريكايي نگاه متفاوت به حوزه سياست خارجي دارد و معتقدند كه نبايد منابع آمريكا صرف مديريت رژيم صهيونيستي شود و مسائل مهم تري مانند تغييرات اقليمي براي آن ها حائز اهميت است و واكنش ها به فعاليت هاي ضد حقوق بشري افزايش يافته است، كه همين مسئله منجر خواهد حمايت آمريكا از اسرائيل كاهش پيدا كند.
رژيم صهيونيستي در داخل هم با بحران افكار عمومي مواجه است و نسل جوان آن منتقد وضع موجود هستند و ديدگاه هاي متفاوت از ديدگاه هاي سنتي دارند. ايشان در آخر فرمودند كه رژيم صهيونيستي در مديريت افكار عمومي و همراه سازي آن دچار ضعف مي باشد و چه در داخل و خارج بازنده جنگ روايت ها خواهد بود.
در ادامه دكتر خالد قدومي با عنوان نماينده محترم جنبش حماس فلسطين در تهران براي تبيين افكار عمومي در افق تحولات به دو نكته اشاره كردند. اول اينكه نقش افكار عمومي در كشور هاي مختلف متفاوت است. سياست كمك خارجي دولت آمريكا نزد مردم آن تا زماني كه به جايي برسد و منافع آن ها را تامين كند مورد قبول است و در غير اين صورت صرف كردن بودجه براي كمك به اسرائيل كاري بيهوده است و نزد افكار عمومي مقبول نيست. سال 1994 در دوران نخست وزيري نتانياهو، رژيم صهيونيستي 70 درصد بودجه خود را از كمك هاي آمريكا و اروپا تامين مي كرد اما امروزه مردم اروپا و آمريكا معترض هستند كه چرا بايد هزينه كنند. نكته دوم كه ايشان به آن اشاره كردند تعريف مفاهيمي كه در رسانه ها استفاده مي شود، است كه مي توانند بر افكار عمومي تاثير بگذارند. و بايد نقش اصحاب مقاومت را در تعريف اين مفاهيم چون جنبش، شهيد، ترس، بازدارندگي بررسي كنيم. ايشان تاكيد كردند كه ايجاد رژيم صهيونيستي يك پروژه غربي بوده است كه آغاز و پايان دارد. غرب به دنبال استعمار نو بدون تانك در منطقه بوده است اما اكنون اسرائيل براي اروپا و آمريكا بار اخلاقي شده است كه نمي توانند پاسخ افكار عمومي خود را بدهند. اكنون اين پروژه به پايان رسيده است و تحولات نظام جهاني نوين منجر شده است، نظام تك قطبي كارايي نداشته باشد و آمريكا ديگر نمي تواند به تنهايي اين نظام را مديريت كند.
پس از ايشان مهندس سيد صلاح فحص نماينده محترم جنبش امل لبنان در تهران به اقدامات رژيم صهيونيستي در جنوب لبنان بيش از 1982 و بعد از آن پرداختند. تا قبل سال 1982 به دليل عدم وجود رسانه و افكار عمومي اسرائيل در جنوب لبنان هرروز كشتار عمومي انجام مي داده است و مردم معتقد بودند نمي توانند مقابل آن ها بايستند. اما بعد 1982 مقاومت و حماس و جهاد ايجاد شدند و افكار عمومي مردم را نسبت به اسرائيل عوض كرد. پس از خروج رژيم صهيونيستي از جنوب لبنان مقاومت افزايش يافته است. تاثير رسانه بر اين موضوع را نمي توان ناديده گرفت و از رسانه ميتوان به عنوان ارتش سوم نام برد كه مي تواند رژيم را تغيير دهد. در اخر به مسئله ضعف ما در مورد عدم آگاهي از داخل جوامع فلسطيني ها و اسرائيل و زبان دشمن اشاره كردند كه نياز به آموزش در اين زمينه داريم، تا بتوانيم افكار عمومي را هدايت كنيم.
آخرين سخنران اين نشست دكتر هيثم الخزعلي كارشناس ارشد مسائل استراتژيك در موسسه مطالعاتي هدف از كشور عراق به صورت تماس ويديويي به اظهار بيانات خود پرداختند. ايشان فرمودند كه رسانهها همواره نقش مهمي در بازنمايي مسائل جهان اسلام و به ويژه قضيه فلسطين ايفا كردهاند.
رسانههاي مسلط جهاني نقشي منفي رو در قبال مظلوميت ملت فلسطين داشتند و به نوعي نقش حامي، توجيهكننده و يا حتي پوششي را در قبال جنايات بزرگ رژيم غاصب صهيونيستي ايفا كردهاند. اين رسانهها بسياري از اصطلاحات و مفردات را كه حافظه جهان اسلام و امت عربي به كلي رد ميكند، سعي كردند دوباره رواج دهند؛ اصطلاحي مثل عربهاي اسرائيل و يا سياستي تحت عنوان راهحل دو دولتي. در مقابل اين عاديسازيهاي فرهنگي و اجتماعي، رسانههاي مقاومت بايد تلاشهاي خود را همسو و تواناييهايشان را افزايش دهند تا تاثيرات منفي اين رسانهها از بين برود.
التعليقات