چالش‌هاي عربستان سعودي در توسعه گردشگري


براساس اخبار منتشرشده، مقامات سعودي براي توسعه گردشگري درصددند كه قوانين اجتماعي و صدور رواديد خود را تسهيل كنند و همچنين برخي از اماكن نزديك به درياي سرخ را به اماكن توريستي تبديل كنند. حال سؤالي كه ايجاد مي‌شود اين است كه اين امر با چه چالش‌هايي روبه‌روست كه در پاسخ به‌نظر مي‌رسد اگرچه جامعه عربستان نشان داده است كه واكنش خاصي به اقدامات اصلاحي نشان نمي‌دهد ولي با چالش‌هايي همچون نبودِ زيرساخت‌هاي لازم، تغيير قوانين، جذب سرمايه‌گذاري، مباحث امنيتي و همچنين اقدامات نيروهاي عناصر تكفيري و تندرو روبه‌رو خواهد بود. 
عربستان سعودي در سال 2016 درجهت اصلاح اقتصادي و اجتماعي طرح بلندپروازانه چشم‌انداز 2030 را ارائه كرد كه بخشي از آن افزايش درآمدهاي غيرنفتي بواسطه كسب درآمد از حوزه گردشگري است؛ زيرا اين كشور به‌دليل وسعت و منابع طبيعي از قابليت‌هاي زيادي در اين عرصه برخوردار است. 
عربستان سعودي به دلايلي همچون تمركز بر مسائل حج، درآمدهاي نفتي، و سخت‌گيري‌هاي فرهنگي و مذهبي از اين ظرفيت استفاده نكرده است. 
توسعه گردشگري در عربستان سعودي با موانع جدي روبه‌روست كه مهم‌ترين آنها عبارتند از:
1. نبودِ زيرساخت‌هاي گردشگري: با توجه به جديد بودن تصميم عربستان سعودي در جذب گردشگر، به‌نظر مي‌رسد اين كشور از زيرساخت‌هاي لازم براي حجم تعريف‌شده براي جذب گردشگر برخوردار نيست و نياز به سرمايه‌گذاري‌هاي گسترده دراين‌زمينه است كه پروژه نيوم دراين‌راستا تعريف شده است و در بهترين شرايط چند سالي طول مي‌كشد اين زيرساخت‌ها ايجاد شود و اين امر اختلال زيادي در روند جذب گردشگر در سال‌هاي اخير ايجاد مي‌كند. 
2. تغيير قوانين: يكي ديگر از چالش‌هاي موضوع گردشگري در عربستان سعودي، موضوع قوانين سخت عربستان سعودي درقبال صدور رواديد، ورود به كشور، و قوانين جاري حاكم بر عربستان سعودي است؛ زيرا اين قوانين محدوديت‌هاي زيادي را در روند گردشگري ايجاد مي‌كند و حتي اگر با تصميمات حاكميتي برخي از اين قوانين تسهيل شود همچنان در تغيير برخي قوانين و همچنين تنفيذ و اجراي آنها به‌دليل روندها و عرف‌ها به‌سختي انجام خواهد شد كه اين امر نيز گردشگري در اين كشور را با مشكلاتي روبه‌رو مي‌كند. 
3. جذب سرمايه‌گذاري: جذب سرمايه‌گذاري در طرح‌هاي بلندپروازانه همواره با مشكلات تأمين اعتبار و همچنين ترس از آينده روبه‌رو خواهد بود. اگرچه دولت عربستان سعودي اعلام كرده بخشي از اين سرمايه‌گذاري ازطريق دولت انجام خواهد شد ولي بخشي از اين سرمايه بايد از بخش خصوصي جذب شود و با توجه به برخوردهاي اخير با سرمايه‌گذاران سعودي در موضوع مبارزه با فساد به‌شدت اين روند با مشكل روبه‌رو شده است زيرا اگر دولت در بخش‌هاي زيربنايي سرمايه‌گذاري كند و سرمايه خصوصي لازم در بخش خدمات جذب نشود، اين روندِ جذبِ گردشگر با مشكلات فراواني روبه‌رو خواهد شد. 
4. مباحث امنيتي: عربستان سعودي به‌دليل دارا بودن مشكلات امنيتي همچون درگيري در بحران يمن، ميزان بالاي هواداران گروه‌هاي تكفيري در عربستان و همچنين تعارضات منطقه‌اي از سطح بالاي امنيتي برخوردار است و عموماً امنيتي بودن يك مكان رابطه معكوسي با جذب گردشگر دارد و اين امر مي‌تواند روند گردشگري اين كشور را با اختلال جدي روبه‌رو كند. 
در جمع‌بندي مطالب به‌نظر مي‌رسد عربستان سعودي اگرچه در موضوع جذب گردشگر ديني به‌دليل وجود حرمين شريفين موفق بوده است؛ ولي در جذب گردشگر به دلايل فوق‌الذكر با چالشي جدي روبه‌روست و دستيابي به اهداف پيش‌بيني‌شده با مشكلات فراواني روبه‌رو خواهد شد.